Dnevno@RSE: Tragedije zbog vremenskih neprilika; Beogradski studenti 'ljetuju' ispred Narodne skupštine'

Spasilačke ekipe na mjestu pada aviona, ostrvo Evija, Grčka, 25. juli

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Antiratni aktivista iz Rusije Vladimir Volohonski izjavio je za RSE da je od policije 25. jula dobio obavještenje da mu je odbijen privremeni boravak u Srbiji. Volohonski je opozicioni političar iz Sankt Petersburga, a u Srbiju je stigao u maju 2022, poslije pritisaka i progona u svojoj zemlji.
  • Evropska unija očekuje od Kosova da ispoštuje sve zahtjeve koji su navedeni u saopštenju od 3. juna, a koji se odnose na korake ka deeskalaciji na sjeveru zemlje. “Ovo jasno predviđa da prijevremene izbore treba raspisati što je prije moguće i njihovo organizovanje na potpuno inkluzivan način u sve četiri opštine kosovskih Srba na sjeveru. Očekuje se učešće kosovskih Srba na ovim izborima”, naveo je portparol EU u pisanoj izjavi koju je dostavio medijima.
  • Stručnjaci Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog nedavnog usvajanja izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se ponovo kriminalizira kleveta, navodeći da se izmjenama rizikuje negativan uticaj na slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini i doprinosi klimi sužavanja građanskog prostora u zemlji.

Ljeto oluja i požara

Dvije osobe su se utopile, a tri su povrijeđene uslijed jakog vjetra koji je zahvatio 25. jula crnogorsko primorje. Jedan mladić se utopio kod Tivta u zalivu Trašte, dok su tri osobe povrijeđene na stijenama kod plaže Plavi horizonti. Druga osoba se utopila u blizini Perazića dola blizu Petrovca.

Kapetan i kopilot aviona koji su se borili sa šumskim požarima u Grčkoj su poginuli kada se njihova letjelica srušila na ostrvo Evija, saopštile su grčke vazduhoplovne snage. Treći uzastopni toplotni talas u Grčkoj podigao je temperaturu iznad 40 stepeni Celzijusa u dijelovima zemlje u utorak, što je izazvalo niz evakuacija zbog požara koji su danima bjesneli van kontrole, rasplamsavani snažnim vjetrom.

Italija je pretrpjela dvostruki udar jakih oluja koje su pogodile sjever države, usmrtivši jednu ženu i šesnaestogodišnju djevojku, a južni regioni zemlje praktično gore pod toplotnim talasom rekordno visokih temperatura. Nevrijeme u Milanu tokom noći kidalo je krovove i čupalo stotine stabala, blokiralo puteve, razbijalo parkirane automobile i ometalo drumski saobraćaj.

Novi Sad sabira štetu poslije dvije superćelijske oluje koje su 19. i 21. jula pogodile najveći grad u Vojvodini, sjever Srbije. Oštećene su bolnice, škole, vrtići, pijace i parkovi, a građani su prijavili štetu na više od 350 objekata i nekoliko desetina automobila.

Poljoprivrednici u Hrvatskoj traže pomoć države zbog, kako tvrde, milionskih šteta uzrokovanih olujom i tučom. Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Mladen Jakopović, kaže da pomoć države poljoprivrednicima pogođenim ovim nepogodama nije dovoljna i u ime Komore traži da se bar na godinu dana zamrzne otplata onih kredita koji su išli preko državnih banaka i agencija.

Bez klimatskih promjena koje su izazvali ljudi, talasi toplote, bili bi "praktično nemogući" u Evropi i SAD, saopštila je u utorak, 25. jula, međunarodna mreža koja ispituje vremenske prilike.

Šumski požari i evakuacija na grčkom otoku Rodosu te toplotni talas koji je zahvatio veći dio južne Evrope, potaknuli su turiste na pitanje o putnom osiguranju.

Balkan na RSE

Igrajući uz ljetnje hitove, sunčajući se pored bazena i nudeći prolaznicima krofne, lubenicu i sokove, studenti Fakulteta političkih nauka u Beogradu su odlučili da organizuju "Ljetovanje ispred Narodne skupštine". Željeli su, kako kažu, da pokažu da protesti "Srbija protiv nasilja" ne jenjavaju zbog odmora, ali i da pošalju poruku da "neki ljudi možda i nemaju para da idu na ljetovanje".

Dvadesetogodišnji student Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu Đorđe Stojanović na akciji “Ljetovanje ispred Narodne skupštine”.

Pročitajte kako mladi iz oba entiteta promovišu BiH. U videima na kojima je radilo 40 bh. studenata sa osam javnih univerziteta pokazalo kako turista može provesti sedmicu u BiH, kako izgleda poduzetništvo mladih, kulturu i tradiciju, generaciju Z, te BiH kao potencijalnu lokaciju za digitalne nomade.

Dvije džamije u opštini Vitina, 60-ak kilometara južno od glavnog grada Kosova, kako navode u Islamskoj zajednici su izvan njene kontrole. Na drugoj strani, Kosovska policija je saopštila da kontrola i upravljanje tim džamijama, za koje se spekuliše da ih kontrolišu "samoproglašeni imami", pripada upravo Islamskoj zajednici Kosova. U pisanom saopštenju dostavljenom RSE, Policija Kosova još navodi da nije primila nikakve pritužbe ili prijave u vezi sa slučajem ovih džamija. Iz Islamske zajednice navode suprotno.

Rat u Ukrajini

Sjedinjene Države će obezbijediti do 400 miliona dolara dodatne sigurnosne pomoći Ukrajini, saopštilo je u utorak 25. jula Ministarstvo odbrane. Nova pomoć uključivat će dronove Hornet, kompanije FLIR Sistems, municiju za protivvazdušnu odbranu, oklopna vozila i protivoklopno oružje. Dronovi Hornet će prvi put biti poslati u Ukrajinu.

Evropska unija je spremna da izveze skoro svu ukrajinsku poljoprivrednu robu "putevima solidarnosti", izjavio je u utorak evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski, nakon što se Rusija ovog mjeseca povukla iz sporazuma o crnomorskom žitu.

Međunarodni monetarni fond je procijenio da bi izlazak Rusije iz sporazuma koji je omogućio Ukrajini izvoz žitarica preko Crnog mora, mogao da podstakne rast globalnih cijena žitarica za 10-15 posto. MMF je u utorak 25. jula prognozirao da će globalna inflacija pasti sa 8,7 posto u 2022. na 6,8 procenata u 2023, a zatim dodatno na 5,2 posto u 2024. godini.

Svijet

Lider njemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) desnog centra, suočio se s oštrim reakcijama u svojoj stranci sugerišući da bi CDU mogao sarađivati s krajnje desnom Alternativom za Njemačku (AfD) na lokalnom nivou. Komentari, dati u televizijskom intervjuu 23. jula, razbili su jedan od najvećih tabua u njemačkoj politici: odbijanje glavnih stranaka da imaju bilo kakve veze s nacionalističkim i antiimigrantskim AfD-om, koji ima bliske veze s ekstremnom desnicom, pišu svjetski mediji.

Jelena Sanikova, 63-godišnja spisateljica i bivša politička zatvorenica, posvetila je život podršci Rusima koji su zatvoreni zbog svojih političkih uvjerenja. Od kada je bila tinejdžerka, pisala je pisma zatvorenicima, nije prestala ni kada je sama bila u zatvoru u Sibiru.

Tražimo odgovore

Ptičica Larry, koja je dobila ime po legendarnom NBA košarkašu Larry Birdu više nije logo društvene mreže Twitter. Sada je to veliko stilizovano slovo X. Vlasnik Twittera Elon Musk u nizu objava u nedelju, 24. jula najavio je iznenadno rebrendiranje kompanije.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte: Zašto je Twitter postao X?

Zaviri ispod površine

Sve popularnija kruzing industrija je u predpandemijskoj godini na globalnom nivou ugostila oko 30 miliona putnika-turista i "obrnula" 154 milijarde dolara, a očekuje se da će nakon 2023. godine ta brojka brzo biti dostignuta. No, ubrzani razvoj ove industrije prati i njen štetan uticaj na mnoge luke koje se sučavaju sa prekomjernim brojem kruzera, saobraćajnim haosom i gužvama koje parališu grad i cijele regije. U novom podcastu ZIP-a poslušajte o licu i naličju kruzer turizma.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!