Dnevno@RSE: Španski konzervativci osvojili najviše glasova; Teško oštećena katedrala u Odesi; Stroža kontrola oružja u Brazilu

Muškarac s djetetom napušta područje koje je zahvatio požar na turističkom otoku Rodosu. 22. juli 203.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Pokrajinska vlada Vojvodine saopštila je 23. jula da je obezbijedila više stotina miliona dinara pomoći za Novi Sad, Bačku Palanku, Sremsku Mitrovicu, Rumu, Šid i druge opštine koje su pretrpjele štetu u nevremenu. U saopštenju se navodi da je prioritet obnova škola i predškolskih ustanova, jer je početak školske godine blizu. Na teritoriji Vojvodine tokom nevremena je oštećeno 80 škola, a u 19 teže oštećenih objekata potrebni su, prema navodima Pokrajinske vlade, ozbiljniji građevinski zahvati, koji će trajati i po nekoliko sedmica. U olujnom nevremenu 21. jula na području Vojvodine stradale su tri osobe, a više je povrijeđeno. Najteže je pogođen Novi Sad.

Hrvatski sabor u nedjelju je nakon trodnevne vanredne sjednice većinom glasova odbio zaključke koje je predložio predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je na traženje opozicije i sazvao vanrednu sjednicu, o štrajku u pravosuđu i plinskoj aferi. Vladajuća većina je umjesto toga izglasala vlastite zaključke.

Najavljivan kao velika turistička atrakcija ruskog kapitala, akva park u Budvi je danas skoro milionski dužnik opštini koja je primorana da dug naplaćuje sudskim putem. Najveći akva park u Crnoj Gori je izgradila firma Aquaterra Solutions koja je sa Opštinom Budva zaključila 2014. godine ugovor o tridesetogodišnjem zakupu oko 42.000 kvadrata opštinskog zemljišta za izgradnju tog objekta na brdu Topliš. Međutim, od 2020. nisu platili zakupninu koja godišnje iznosi 240.000 eura, pa ih je Opština tužila za ukupan dug od 750.000 eura.

Posljednji podaci Kosovske agencije za statistiku pokazuju da visoke cijene proizvoda dnevne potrošnje i drugih usluga, u poređenju sa nivoom plata u zemlji, onemogućavaju da oko 57 posto porodica na Kosovu priušti jednonedjeljni odmor, bilo na moru ili negdje drugdje. Brojka je zasnovana na rezultatima ankete o prihodima i uslovima života u 2021. Profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini Nagip Skenderi ocjenjuje da bi brojka ove godine mogla da bude i viša, s obzirom na kontinuirano povećanje cijena proizvoda široke potrošnje.

Pogledajte video reportažu o životu 16-godišnjakinje u nomadskoj porodici. Dok mnogi tinejdžeri maštaju o raspustu bez obaveza, ljetovanjima, noćnim izlascima i druženjima, Dženana pomaže roditeljima na proplancima Visočice, 60-ak kilometara južno od Sarajeva. Odsječena od civilizacije, tri mjeseca provodi uz nekropolu stećaka na Visočici.

U jednom jesenjem obilasku Srebrenice 1993. godine, kanadski vojnik je napravio fotografije djece koja su tada živjela u ovom gradiću na istoku Bosne i Hercegovine. Trideset godina kasnije, izvadio je fotografije iz albuma u dnevnom boravku i pitao se da li mogu možda nekome donijeti malo utjehe. Neke od tih fotografija Peter Danlyluk poslao je i na adresu Radija Slobodna Evropa. Prepoznajete li Nermina?

Peter Danyluk sa djecom ispred žičane ograde u Srebrenici 1993. Dječak Nermin je zaokružen crvenim krugom.

Rat u Ukrajini

Rusija je optužila Ukrajinu da stoji iza napada dronom koji je u ponedjeljak rano ujutro oštetio najmanje dvije zgrade u Moskvi. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dvije bespilotne letjelice "potisnute i srušene", dodajući da nije bilo žrtava.

U ruskom napadu na lučki grad Odesu poginuo je civil, dok je 22 ljudi, uključujući troje djece, ranjeno u noći na nedjelju, 23. jula, navele su ukrajinske vlasti. U napadu je teško oštećena katedrala Preobraženja. Riječ je o najvećoj pravoslavnoj crkvi u Odesi iz 18. vijeka, koja je na Popisu svjetske baštine UNESCO-a. Sovjetske vlasti su je uništile 1939. godine, ali je obnovljena 2003.

U raščišćavanju oštećene katedrale učestvovala je policija, ali i mještani. "Vjerujem da je najbolji lijek protiv stresa i traumatskih događaja fizička aktivnost, i da smo jedni drugima moralna podrška u ovoj situaciji", kazala je Maja Hrinko, načelnica psihološke jedinice hitne službe regiona Odesa.

Dok rusko Ministarstvo odbrane odbacuje tvrdnje da je cilj napada u Odesi bila katedrala, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavljuje osvetu.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je Ukrajina ponovo osvojila polovinu teritorije koji je Rusija isprva zauzela u svojoj invaziji, da se Kijev suočio s "vrlo teškom borbom" da vrati više. Nade da bi Ukrajina mogla brzo očistiti moskovske snage sa svog teritorija nakon pokretanja ljetne kontraofanzive blijede dok se kijevske trupe bore da probiju snažno ukorijenjene ruske položaje na jugu i istoku zemlje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u nedjelju u Sankt Peterburgu s bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom, koji je, kako se navodi, u šaljivom tonu rekao da plaćenici iz Wagnera, koji obučavaju bjelorusku vojsku, žele prijeći granicu članice NATO-a Poljske. Međutim, nema naznaka da je Lukašenko to ozbiljno mislio.

Fotografije koje su objavili ruski i bjeloruski državni mediji prikazuju borce iz Wagnerove plaćeničke grupe kako obučavaju bjeloruske snage, dok Poljska prebacuje trupe na svoju istočnu granicu.

Svijet

Brazilski ljevičarski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva donio je dekret o pooštravanju kontrole oružja u najnovijem pokušaju uklanjanja vatrenog oružja s ulica najveće zemlje Latinske Amerike. Odluka je dio Lulinog predizbornog obećanja o preokretu politike njegovog desničarskog prethodnika Jaira Bolsonara a donesena je nakon nekoliko nedavnih pucnjava u školama. Ipak, kontrola oružja je pitanje koje izaziva duboke podjele u Brazilu, pišu svjetski mediji.

Nakon što je osigurao novi petogodišnji mandat, čini se da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan popravlja odnose sa zapadnim zemljama nakon godina zategnutih odnosa. Pitanje je šta to znači za njegov srdačan odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, za produbljivanje ekonomskih veza Ankare s Moskvom i za pristup Turske Kijevu i rat u Ukrajini.

Desetine hiljada Izraelaca već sedam uzastopnih mjeseci izlaze na ulice u najtrajnijim i najintenzivnijim protestima koje je zemlja ikada vidjela. Demonstranti su dio osnovnog pokreta koji je nastao iz protivljenja spornoj reformi pravosuđa koju su predvodili premijer Benjamin Netanyahu i njegovi krajnje desničarski saveznici. Pročitajte zašto su demonstranti toliko odlučni u zaštiti pravosuđa?

Libijski graničari spasili su nekoliko desetina migranata koje su tuniske vlasti deportovale u nenaseljeni dio pustinje u Libiji. Prisilno premiještanje u pogranične dijelove Libije i Alžira traje od 3. jula kada je u sukobu migranata i lokalnog stanovništva ubijen jedan Tunižanin.

Šta ima još...

Za kraj, pogledajte video o tome kako životinje pomažu u bolničkom liječenju u Meksičkom institutu za mentalne bolesti. Kontakt sa životinjama stvara snažne neuropsihološke promjene koje doprinose smanjenju stresa i tjeskobe, kao i drugim kognitivnim procesima, tvrde ljekari.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!