Dnevno@RSE: Lajčak ove sedmice u posjeti Prištini i Beogradu; Novi pokušaj popravljanja odnosa SAD i Kine

Bivši američki predsjednik Bill Clinton i albanski premijer Edi Rama ispred kancelarije premijera u Tirani, Albanija, 3. juli 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Prvi sastanci predstavnika Vlade Kosova zaduženih za eurointegracije su otkazani, eksperti upozoravaju da bi pritisci Evropske unije mogli biti još jači, a posljedice po krhku kosovsku ekonomiju još ozbiljnije. Istovremeno, s vrha vlasti ponavljaju da se potezi, suprotni Ustavu, neće povlačiti. Pročitajte kako se Kosovo nosi sa kaznenim mjerama koje mu je EU uvela zbog, kako je saopšteno, nepoštivanja zahtjeva za deeskalaciju na sjeveru zemlje.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da su institucije ove zemlje identifikovale 45 osoba koje su, prema njegovim riječima, učestvovale u napadima na sjeveru Kosova, području nastanjenom većinskim srpskim stanovništvom. Kurti je rekao da "ni četvrtina" osumnjičenih za napade na sjeveru zemlje nije uhapšena te da "zato imamo ovakvu situaciju".

Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba, zatražila je od Vlade Srbije da "specijalne jedinice" Policije Kosova, obavještajne strukture i sve "saradnike ovih struktura" proglasi "terorističkim organizacijama". Zahtjev je upućen nekoliko dana nakon što je Vlada Kosova "Civilnu zaštitu" i "Sjevernu brigadu", dvije organizacije za koje se vjeruje da djeluju na sjeveru Kosova, proglasila terorističkim.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da bi do nove godine ovaj entitet mogao organizovati "referendum o svom statusu i kako dalje". Milorad Dodik je, pored ostalog, kazao da "ne želi sukob", ali da će RS razmisliti o jačanju entitetske linije. Može li Dodik raspisati referendum o nezavisnosti RS-a?

Više nevladinih organizacija okupljenih oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u Evropsku uniju i NATO savez zatražile su od visokog predstavnika u BiH Christina Schmidta da smijeni Milorada Dodika sa funkcije predsjednika Republike Srpske.

Otkako je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini poništio dvije antidejtonske odluke iz Banjaluke, jedino što zvaničnici u Beogradu govore je da je to 'velika i teška kriza'. Profesor na Regent’s univerzitetu u Londonu Neven Anđelić ocjenio je za RSE da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastojati da se ne miješa koliko god to bude dugo moguće. On, međutim, smatra da Vučić ne može previše da uradi u ovom momentu, ističući da je "Dodik bliži Putinu nego Vučiću".

Dva mjeseca nakon tragičnog događaja u kojem je 13-godišnji napadač iz očevog pištolja pucao na svoje vršnjake i zaposlene u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar, Vesna Jerotijević iz Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije opisuje reakciju države kao zakašnjelu, potpuno nepripremljenu i haotičnu. Ukazuje da je masovno ubistvo u osnovnoj školi "ostavilo traumu na cijelo društvo, pa tako i na djecu".

Zbog brojnih prigovora da ugrožava slobodu govora i medija, zaustavljen je nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u skupštini Kantona Sarajevo, potvrdio je za RSE ministar unutrašnjih poslova Admir Katica. Nacrtom zakona je predviđeno da internet bude tretiran kao javne prostor a predviđene su visoke novčane kazne novinarima i medijskim kućama za objavljivanje i prenošenje lažnih vijesti.

Na Vijeću za nacionalnu bezbjednost Crne Gore razgovarano je o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, u kontekstu prepiski sa SKY aplikacije koje su objavile podgoričke Vijesti, a kojima se sugeriše da je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primao novac od šverca cigareta.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori ne očekuju prevelik interes stranih ulagača nakon što je sa prvim danom jula ukinut embargo na kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj za strane državljane. Zbog mešetara koji su u očekivanju ove odluke kupovali zemljište, cijene su porasle i postale previsoke za male poljoprivrednike, dok bi neki veliki posjedi mogli bi biti interesantni strancima.

RSE Intervju

Michael McFaul bio je ambasador SAD u Rusiji od 2012. do 2014., a trenutno je profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Stanford. Autor je brojnih knjiga i članaka te bivši specijalni pomoćnik predsjednika SAD za ruska i euroazijska pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD.

U intervjuu za Gruzijski servis Radija Slobodna Evropa (RSE), McFaul je govorio o nedavnoj pobuni koju je predvodio vođa Vagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin, odgovornosti Rusije za odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu i pitanju članstva Ukrajine u NATO-u.

Rat u Ukrajini

Ukrajina je u ponedeljak, 3. jula saopštila da su njene snage prošle sedmice stekle prednost duž istočnog i južnog fronta u teškim borbama sa ruskim trupama. Ukrajinske snage su napredovale u pravcu Bahmuta, rekla je zamenica ministra odbrane Hana Malijar i dodala da ruske snage napadaju u pravcu Limana, Avdijevke i Mariinke u regionu Donjecka.

Ruske oružane snage su u modricama, ali ni slučajno nisu poražene u ratu u Ukrajini, izjavio je u ponedjeljak predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer i najavio najveću promjenu vojnih planova Alijanse od hladnog rata za slučaj da se Moskva usudi proširiti sukob. Očekuje se da lideri članica NATO-a podrže veliku promjenu sistema planiranja Alijanse na samitu u glavnom gradu Litvanije Vilnjusu 11. i 12. jula.

Nagrađivana ukrajinska spisateljica Viktorija Amelina umrla je od povreda nakon što je ruski projektil 27. juna pogodio piceriju u istočnom gradu Kramatorsku. Udruženje pisaca PEN Ukrajina saopštilo je da su ljekari "učinili sve što su mogli da joj spase život, ali je, nažalost, rana bila smrtonosna". Aktivisti za ljudska prava napad su nazvali ratnim zločinom.

Međunarodni centar za istraživanje rata u Ukrajini otvoren je u ponedjeljak 3. jula u Hagu kako bi podržao procese protiv ruskih lidera.

Svijet

Američka ministarica finansija Janet Yellen boraviće u Kini ove sedmice u novom naporu da se poboljšaju odnosi dvije zemlje koji su zbog niza pitanja na najnižem nivou u posljednjih nekoliko decenija. Ulozi posjete su visoki budući da od stabilizacije u odnosima dvije najveće svetske privrede zavisi i globalna ekonomija, posebno u vrijeme neizvjesnosti, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

Smrtonosna pucnjava policije na 17-godišnjeg tinejdžera koji je vozio automobil u predgrađu Pariza posljednji je u nizu smrtonosnih incidenata u Francuskoj. To je bilo treće ubistvo ove godine tokom policijskog zaustavljanja u saobraćaju, nakon rekordnih 13 smrtnih slučajeva prošle godine.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici pročitajte: Zašto francuska policija koristi vatreno oružje tokom saobraćajnih kontrola?

Šta ima?

U današnjem podcastu o aktuelnim dešavanjima u BiH poslušajte, između ostalog, više o regionalnom sastanku o suzbijanju nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine oružjem.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!