Dnevno@RSE: Posljedice uništavanja brane u Ukrajini; Evropljani manje željni nadmetanja s Kinom, dok Rusiju vide kao protivnika

Poplavljene ulice Hersona, 7. juni 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE Intervju

Svađa s Amerikancima šteti interesima Kosova, kaže Daniel Fried, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE). Prema njegovim riječima, SAD nikada nisu bile toliko ljute na Vladu Kosova i tako nešto je "prilično uznemirujuće". Premijer Kosova Albin Kurti i njegov tim "uzeli su američku podršku zdravo za gotovo. Zloupotrijebili su američko povjerenje na način koji će im biti teško popraviti", rekao je Fried.

Tenzije na Kosovu

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da je ponudio "stabilan i siguran“ izlazak iz krize na sjeveru, koju su, prema njegovoj ocjeni, izazvale "nelegalne i paralelne strukture Srbije". Naveo je i da je ovakav stav iznio na sastanku sa Escobarom i Lajčakom, održanom u Prištini 5. juna. "Prvi je vladavina prava. Imamo desetine NATO vojnika, pripadnika kosovske policije i novinara koji su bili žrtve neviđene brutalnosti nasilnih ekstremista i zločinačkih grupa. Sve te kriminalce, nasilne ekstremiste koji su se taj dan ponašali kao fašistička milicija treba što prije izvesti pred pravdu. Neki od njih su došli iz Srbije na Kosovo", rekao je Kurti.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da vanredni lokalni izbori na sjeveru mogu da se raspišu, ali da je neophodno da prvo 20 odsto upisanih u birački spisak zatraži tako nešto potpisivanjem peticije. Prema njenim riječima, cijeli proces bi mogao biti završen za nekoliko mjeseci. Osmani je podvukla da prije raspisivanja novih izbora Kosovo mora da dobije garancije međunarodne zajednice da se Beograd neće miješati.

Pojedini kosovski policajci, koji su raspoređeni na sjeveru zemlje, navode da rade prekovremeno, da nemaju adekvatne uniforme, niti toplu hranu. Za RSE su sve ovo iznijeli pod uslovom da ostanu anonimni. "Ja lično sam morao da budem na dužnosti 72 sata bez prekida", rekao je jedan od njih. Situacija na sjeveru Kosova je napeta od 26. maja, kada su albanski gradonačelnici u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru stupili na dužnost, uprkos otporu lokalnog stanovništva.

Balkan na RSE

Prema dokumentu Evropske komisije u koji RSE ima uvid, Brisel traži političku posvećenost Srbije u poglavljima o vladavini prava. Radi se o godišnjem izvještaju u napretku Srbije u polju vladavine prava. Riječ je o ključnim poglavljima 23 i 24 u pristupnim pregovorima, u kojima su rezultati neophodni kako bi zemlja napredovala u procesu pregovora o članstvu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je spremna da podnese ostavku, navodeći da misli da je rješenje za krizu parlamentarni izbori do kraja godine. "Spremna sam i računajte da moju ostavku imate", rekla je ona tokom obraćanja javnosti zajedno sa predsjednikom Srbije koji je izjavio da je izvjesno da će biti prijevremenih parlamentarnih izbora i da je samo pitanje kada će oni biti održani.

Vučić je ponudio vanredno glasanje kao odgovor na građanske proteste nakon dva masovna ubistva koja su u maju potresla društvo. Međutim, izbora nema u zahtjevima parlamentarne opozicije, koja je formalni organizator građanskih protesta, već se traži zaustavljanje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru Srbije. "Opozicija u Srbiji ne želi nove izbore pod starim uslovima", rečeno je za RSE iz nekoliko parlamentarnih stranaka koje nisu dio vlasti.

U Crnoj Gori se 11. juna održavaju parlamentarni izbori, zbog čega su posljednjih dana pojedini vladini zvaničnici u toku radnog vremena učestalo prisutni na partijskim promocijama. Iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) su za RSE istakli da Zakon o finansiranju izbornih kampanja "poslanicima dozvoljava angažovanje u kampanji tokom radnog vremena, ali da takav angažman zabranjuje svim ostalim javnim funkcionerima".

Tokom proteklog rata sela u opštini Srebrenica, posebno uz rijeku Drinu, su porušena, a stanovnici protjerani. Raselili su se širom svijeta, a samo poneki su se vratili u svoja sela i obnovili kuće i imanja. U selu Skejići sada žive samo četiri žene, a u Miličevićima porodica Mašić. Aida ima 11 godina i jedino dijete u selu Miličevići i okolini. Kaže da joj je najbliža prijateljica od kuće udaljena šest kilometara, a škola 12 kilometara.

Pogledajte video zašto je za žene sa invalidetom u Sarajevu težak put do ginekologa. Fizičke barijere, nedostatak opreme prilagođene osobama sa invaliditetom i nedovoljno edukovano osoblje te predrasude neki su od problema na koje pacijentkinje ukazuju.

Severina i Siniša su dvoje mladih iz Hrvatske koji se zahvaljujući stipendijama nalaze na putu da ostvare svoje snove. Danas Severina, buduća glumica i crtač Siniša učestvuju u kampanji za drugi krug stipendija kroz "Fond Desa i Jerko Baković" namijenjenih djeci slabijeg imovinskog stanja.

Rat u Ukrajini

Oko 42.000 ljudi je u opasnosti od poplava na obje strane reke Dnjepar nakon što je brana Nova Kahovka urušena tokom noći 6. juna, rekli su u srijedu ukrajinski zvaničnici. Stručnjaci kažu da je uništenje brane Nova Kakhovka čista katastrofa za Ukrajinu, koja je optužila Rusiju da je počinila teroristički čin. Moskva je optužila Ukrajinu da pokušava prikriti neuspjehe na ratištu. Pročitajte kakve su posljedice od uništavanja brane u Ukrajini.

Pogledajte video iz Hersona čiji stanovnici mogu samo gledati kako voda guta naselja u blizini nabujale rijeke Dnjepar. Ukrajinski zvaničnici kažu da najmanje 16.000 živi samo u kritičnoj poplavljenoj zoni na zapadnoj obali regije Herson.

Pogledajte i satelitske snimke prije i poslije probijanja ukrajinske brane.

Moskva je u srijedu, 7. juna saopštila da je ukrajinska "diverzantska“ grupa digla u vazduh dio naftovoda Toljati-Odesa koji je Rusija koristila za izvoz amonijaka prije početka ofanzive u februaru 2022. Naftovod dužine 2.500 kilometara dio je međunarodnih pregovora o dozvoli izvoza žitarica iz Ukrajine usred sukoba sa Rusijom.

Tražimo odgovore

Duž 1.000 kilometara duge linije fronta na ukrajinskom ratištu koje se proteže od Harkiva na sjeveroistoku do Donjecka na jugu i do ušća rijeke Dnjepar na zapadu, već sedmicama se primjećuje značajan porast bliskih okršaja između ruskih i ukrajinskih snaga. Ukrajinski zvaničnici i predsjednik Volodimir Zelenski signalizirali su da je velika kontraofanziva neizbježna, operacija koja bi mogla da bude preokret za tok cijele invazije koja je ušla u 16. mjesec.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici pročitajte: Da li je počela dugo očekivana kontraofanziva Ukrajine?

Svijet

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do značajne promjene u evropskom javnom mnjenju, pošto sada duplo više Evropljana – skoro dvije trećine – vidi Moskvu kao protivnika ili rivala nego prije rata, pokazala je anketa sprovedena u 11 članica Evropske unije. S druge strane, uprkos približavanju Pekinga i Moskve tokom ruske agresije, evropski građani su manje željni nadmetanja i rivalstva s Kinom nego Vašington i elita u Evropskoj uniji, što podvlači duboki transatlantski jaz koji može imati posljedice po sigurnost Evrope koja je i dalje zavisna od američke podrške NATO-u, pišu svjetski mediji.

Kirgistan je jedina zemlja u centralnoj Aziji u kojoj broj radnica migrantica u inostranstvu premašuje broj muškaraca. Međutim, neki političari u zemlji žele nametnuti ograničenja mladim, neudatim ženama koje same putuju u inostranstvo radi posla.

Post Scriptum

Voda je često meta, ali i oružje koje se koristi u ratovima. Poslednji primjer je rušenje brane Nova Kahovka u Ukrajini. Prvi slučajevi su zabilježeni još prije 4.500 godina u vrijeme vavilonskog carstva. Voda je sve oskudnija zbog industrijalizacije, klimatskih promjena i rasta svjetske populacije. Zato se naziva i "naftom 21. vijeka". Predviđa se da će se uglavnom zbog nje voditi budući ratovi. To znači da će vrijeme pred nama obilježiti "geopolitika vode".

Šta ima?

U podcastu o aktuelnim dešavanjima u BiH danas poslušajte o zajedničkom zasjedanju entitetskih vlada, generalnom štrajku Sindikata Brčko distrikta te o dvodnevnoj konferenciji o migracijama na Jahorini.

Šta ima još...

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!