Dnevno@RSE: Turska ka drugom krugu predsjedničkih izbora; Nesigurno primirje između Izraela i palestinskog pokreta Islamski džihad

Pristalice turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i AK Partije (AKP) reaguju nakon preliminarnih rezultata za predsjedničke i parlamentarne izbore u Istanbulu, Turska, 15. maja 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Tokom akcije razoružavanja, u Srbiji je do 14. maja prikupljeno oko 13.500 komada različitog naoružanja i minsko eksplozivnih sredstava, izjavio je predsjednik Aleksandar Vučić. Među predatim oružjem su automatske pušake sa preklopnim kundakom, snajperske puške i mitraljezi, zolje i ručne bombe. Vlasti u Srbiji pozvale su građane da policiji predaju nelegalno i legalno oružje, nakon što su se u Srbiji dogodila dva masovna ubistva u kojima je ubijeno 17, a ranjena 21 osoba. Vučić je apelovao na dalju predaju oružja koja će trajati do 8. juna, te je najavio da će nakon toga država primjenjivati represivne mjere i da će se sa tim ciljem mijenjati Krivični zakonik Srbije. Pročitajte više i o borbi protiv ilegalnog oružja u Srbiji i Evropi.

Masovna ubistva koja su se dogodila u Srbiji početkom maja, u Crnoj Gori izazvali su zabrinutost i pokrenule institucije da aktivnije traže rešenja za vršnjačko nasilje. No osim mobilizirajućeg efekta imala su i negativane, jer su zabilježeni slučajevi slanja prijetećih poruka vršnjacima na koje je policija reagovala. U Skupštini Crne Gore razgovarano je o modalitetima suzbijanja nasilja među mladima, posebno u školama.

Nakon masovne pucnjave u Beogradu 3. maja, u samo nekoliko dana Ministarstvo prosvjete Makedonije primilo je oko 20 prijava učenika koji su bili žrtve određenog oblika vršnjačkog nasilja, kažu iz ove institucije za Radija Slobodna Evropa. Ministarstvo prosvjete i kulture u Sjevernoj Makedoniji otvorilo je mejl adrese u okviru kampanje za podizanje svijesti mladih o nenasilnom i tolerantnom ponašanju u školama i van nje, odmah nakon tragedije u Beogradu.

Proizvodi životinjskog porijekla proizvedeni na Kosovu ne uspijevaju da prodru na tržište Bosne i Hercegovine, dok su takvi proizvodi iz BiH na policama u prodavnicama Kosova. Ovo se dešava uprkos činjenici da su obje zemlje dio sporazuma poznatog kao CEFTA, koji ima za cilj olakšanje trgovinske razmjene u zemljama Zapadnog Balkana. Pojedine kompanije na Kosovu već su tražile od institucija te zemlje da izvrše pritisak na vlasti Bosne i Hercegovine da im omoguće ulazak na svoje tržište.

U Mostu Radija Slobodna Evropa vođen je srpsko-albanski dijalog o tome kako se rukovodstva u Beogradu i Prištini odnose prema Ohridskom sporazumu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Sagovornici Omera Karabega su bili dva politička analitičara - Agon Maliqi i Ognjen Gogić.

Građanin koji je prijavio zagađenje Neretve u Konjicu je pretučen, lokalna vlast utvrdila da je nemoguće odrediti koje firme ispuštaju štetne otpadne vode, a federalna vlast godinama odgađa obavezu fabrika da pročišćavaju industrijske vode. Zbog toga inspektori nemaju osnov da ih kazne. Više o tome čitajte u 'Bitka na Neretvi' protiv teških metala.

Prostorije centralne apoteke Univerzitetskog kliničkog centra Kosova su male i neuslovne za rad. Radio Slobodna Evropa donosi fotografije ove apoteke koja ima problema i sa vlagom, kanalizacionim i cijevima za grijanje.

Rat u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je 14. maja da njegova zemlja priprema kontraofanzivu osmišljenu za oslobađanje područja koje je okupirala Rusija, a ne za napad na rusku teritoriju. Govoreći na konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu, Zelenski je izjavio da je cilj Ukrajine osloboditi teritorije unutar svojih međunarodno priznatih granica. Ukrajinski predsjednik doputovao je 14. maja, u Berlin, u prvu posjetu Njemačkoj od početka ruske invazije na njegovu zemlju. Nakon Berlina, Zelenski je u nedjelju navečer doputovao u Pariz na radnu večeru u Jelisejskoj palači.

Ukrajinski narod se bori za slobodu i evropske vrijednosti, izjavila je u nedjelju u Aachenu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na ceremoniji dodjele nagrade Karlo Veliki ukrajinskom predsjedniku, Volodimiru Zelenskom.

Za one ljude koji su ostali da žive duž linije fronta u istočnoj Ukrajini, jedina autobuska linija koja funkcioniše omogućava im da izađu iz izolovanih sela i kupovinu namirnica i lijekova, da podignu svoje penzije ili posjete doktora. “Nemaju gdje da odu. Usamljeni su i nema ko da brine o njima”, kaže Sergej o seljanima koji su ostali u blizini linije fronta u Donjecku.

U video prilogu Sjetva u minskom polju pogledajte zašto su farmeri u oslobođenim područjima na jugu Ukrajine pred teškim izborom a koje probleme ističu farmeri u centralnoj Ukrajini. U drugoj video priči pogledajte kako je ukrajinski farmer smislio način da nastavi obrađivati zemlju koju je minirala ruska vojska. Kupio je polovni traktor, opremio ga oklopom i spojio na daljinski.

Pogledajte i fotogaleriju 'Više ne sanjam': Ukrajinski vojnici u rovovima.

Svijet

Sporazumom o primirju između Izraela i palestinskog militantnog pokreta Islamski džihad, okončano je najgore nasilje u izraelsko-palestinskom sukobu u posljednje dvije godine, koje je, mada je bilo relativno ograničeno, zaprijetilo širim konfliktom, pišu svjetski mediji. Poslije nesigurnog početka prekida vatre, već ove sedmice postoji opasnost od novog nasilja.

Pogledajte video prilog o Sudancima u međuprostoru graničnog grada na putu ka Egiptu. U gradu Vadi Halfa raseljeni koji bježe od konflikta u Sudanu, spavaju u parkovima, školama i džamijama čekajući na prelazak granice s Egiptom. Žene, djeca i stariji mogu ući u Egipat slobodno, ali porodice ostaju čekati jer muškarci između 16 i 50 godina moraju aplicirati za vizu.

Pročitajte i 'Ovo je moja Bugarska': Umjetnice repliciraju život u blokovima kula da bi istražile nacionalni identitet.

Šta ima?

U podcastu Šta ima? za ponedjeljak, 15. maj poslušajte više o problemima obilnih padavina na području Hercegovine te o Samitu demokratije u Kopenhagenu. Međunarodni je dan porodica.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!