Dnevno@RSE: Protest 'Srbija protiv nasilja'; Pukovnik britanske vojske o ruskim greškama u Ukrajini

Protest protiv nasilja u Beogradu, 8. maj 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

"Poslije dva i po mjeseca od poroda u meni su doktori van Bosne i Hercegovine pronašli dva metra gaze." Ovako svoju priču za RSE počinje 31-godišnja Svjetlana Đurović koja se porodila prije sedam godina u bolnici u Bijeljini, na istoku BiH. Pročitajte kako je pacijentica nakon poroda u Bijeljini ostala invalid, a doktorica dobila novi posao.

Krajem aprila 2023. u Srbiji je bilo preko 75 hiljada pacijenata koji su bili na listama čekanja za različite operacije i preglede. U novoj epizodi podcasta Zaviri ispod površine (ZIP) poslušajte o problemu dugih lista čekanja koji muči ne samo Srbiju, već Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Općinski sud u Sarajevu osudio je na osam mjeseci zatvora Jasmina Ćerimagića, bivšeg direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić u blizini Sarajeva, zbog zloupotrebe položaja. Ćerimagića je optužnica teretila da je 2016. godine, kada je bio direktor Zavoda, nezakonito zaposlio svog sina u ovu ustanovu. Zavod u Pazariću došao je u fokus bosanskohercegovačke javnosti 2019. godine kada su objavljene fotografije i videosnimak na kojima je prikazano kako su djeca vezana za krevete i radijatore.

"Iako se nacionalno osjećam kao Crnogorka na nedavnom Popisu stanovništva u Srbiji sam se izjasnila kao Srpkinja. Radim u državnoj upravi u Beogradu i strah me je bilo da kažem suprotno zbog mogućeg gubitka posla", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Jovana, čiji pravi identitet je poznat redakciji. Ona je tek jedna od 20 hiljada stanovnika Srbije iz Crne Gore koji su od Popisa 2011. do posljednjeg 2022. "promijenili" nacionalnost. U Srbiji se broj Crnogoraca gotovo prepolovio u odnosu na prije deceniju, a u odnosu na podatke od prije 30 godina šest puta je manji.

Srednja vjerska škola "Sveti Sava" Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori počela je da se gradi 8. maja u Podgorici. Uz školu, gradiće se i crkva Svetog Save, rekao je mitropolit SPC u Crnoj Gori Joanikije prilikom postavljanja kamena temeljca. Iako je Ustavom crkva odvojena od države, Vlada u tehničkom mandatu Dritana Abazovića je iz državne kase za vjerske škole SPC odobrila 900.000 eura, mjesec nakon što joj je izglasano nepovjerenje u Parlamentu avgusta 2022. godine.

Na izborima u Hrvatskoj 7. maja izabrano je 338 manjinskih vijeća u županijama, gradovima i općinama te 106 predstavnika manjina. Prema prvim procjenama, svoje pravo iskoristilo je oko deset posto birača, pripadnika manjina. Iako vijeća i predstavnici imaju samo savjetodavnu ulogu, važni su kao još jedan mehanizam političkog uticaja manjina u nekoj sredini.

Rat u Ukrajini

Vojna komanda Kijeva navela je da je oborila 35 dronova kamikaza i 16 raketa koje su bile korištene za napad na ukrajinsku teritoriju tokom noći 8. maja. Udari su uslijedili nakon što je ukrajinska obavještajna služba upozorila na mogućnost ruskih provokacija povodom Dana pobjede, 9. maja kojim se slavi poraz nacističke Njemačke 1945. godine. Raketni udari pogodili su gradove Harkiv, Herson, Nikolajev i Odesku oblast, pored 61 vazdušnog udara na ukrajinske položaje i naseljena mjesta, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u izvještaju od ponedjeljka.

Vojni analitičar i pukovnik britanske vojske Hamish Stephen de Bretton-Gordon govori o ruskim greškama u Ukrajini, sve većem oslanjanju Moskve na masovnu mobilizaciju i kako je Putinov san da se nađe na listi velikih ruskih vođa "krenuo po zlu".

Poslije napornih zimskih borbi koje su rezultirale velikim žrtvama, ali malo promjena na bojnom polju, Ukrajina i Rusija se pripremaju za proljetne ofanzive. Neki kažu da mogu da promijene tok rata. Ili, da budu odlučujući. Zašto je važna proljetna ofanziva u Ukrajini pogledajte u novoj epizodi Exposea.

Evropska komisija želi izdvojiti više od 500 miliona eura za povećanje proizvodnje streljiva kako bi pomogla Ukrajini i obnovila zalihe zemalja članica EU. Prema planu koji će Evropska komisija predstaviti u srijedu, 10. maja, EU bi davala subvencije evropskim kompanijama za proizvodnju oružja, za ulaganja koja povećavaju proizvodnju streljiva i projektila.

Evropska unija će sankcionisati Russia Today Balkans u novom paketu restriktivnih mjera, koje će ubrzo biti usvojene. RSE je imao je uvid u nacrt najnovijeg prijedloga za 11 paket sankcija protiv Rusije, u kome se, između ostalog, navodi da se listi eniteta protiv kojih će biti uvedene restriktivne mjere dodaje i Russia Today Balkans. Ovaj prijedlog Evropske komisije će biti predmet rasprave na nivou ambasadora država članica EU u srijedu, 10. maja.

Svijet

Arapski lideri složili su se da vrate Siriju u Arapsku ligu nakon 12 godina suspenzije, čime je osiguran povratak predsjednika Bašara al-Asada u regionalnu grupu od 22 arapske zemlje koje koordiniraju regionalna pitanja. Odluka Lige koja zahtijeva ulaganje napora Damaska u rješavanje određenih kriza koje su proizašle iz građanskog rata u zemlji, komplikuje američke napore da se al-Asad izoluje i signalizira slabljenje američkog uticaja na Bliskom istoku, pišu svjetski mediji.

Od ostalih vijesti iz svijeta izdvajamo:

Šta ima?

U podcastu Šta ima? za utorak, 9. maj poslušajte više o protestima Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BiH; Sarajevskim danima poezije, Danu pobjede nad fašizmom i Dani Evrope te o Evroviziji.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!