Dnevno@RSE: Ostavka ministra prosvjete Srbije; Karipske zemlje sve dalje od britanske monarhije

Odavanje počasti za ubijene u Srbiji u Podgorici, 5. maj 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je da li se mijenja odnos između Milorada Dodika, lidera bosanskohercegovačkih Srba, i Dragana Čovića, lidera bosanskohercegovačkih Hrvata. Sagovornici su bili Slavo Kukić, profesor Sveučilišta u Mostaru, i Adnan Huskić, politički analitičar iz Sarajeva.

Evropski parlament glasat će ove sedmice o izmjenama evropskih direktiva koje će zabraniti ugrađene kvarove u elektronskim uređajima. To će uštediti novac građanima, smanjiti otpad i otvoriti nova radna mjesta, vjeruje glavna pregovaračica, europarlamentarka iz Hrvatske Biljana Borzan. Nova pravila neće vrijediti samo za proizvođače iz EU, već za sve proizvođače iz Azije ili drugdje koji žele plasirati robu na tržištima EU, pojasnila je Borzan na pitanje RSE.

Tema ovosedmičnog TV Libertyja su prevare na tržištu nekretnina u Bosni i Hercegovini, ali i nezapamćeni zločin u beogradskoj osnovnoj školi gdje je učenik sedmog razreda ubio devet osoba.

Mještani Gore, u sastavu opštine Dragaš, na jugu Kosova, proslavili su u subotu, 6. maja Đurđevdan. Na taj dan slave povratak proljeća i oživljavanje prirode. Đurđevdan je poznat kao praznik mladosti, ljepote, radosti, susreta sa mladima, koji dolaze u zavičaj "iz cijelog svijeta", da nastave vjekovnu tradiciju i upoznaju svoje životne saputnike.

Rat u Ukrajini

Šef nadzornog tijela Ujedinjenih nacija za nuklearnu energiju upozorio je 6. maja da je situacija oko nuklearne stanice Zaporožje postala "potencijalno opasna" pošto su zvaničnici koje je postavila Moskva počeli da evakuišu ljude iz obližnjih područja. Rafael Grossi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), pozvao je na mjere da se osigura bezbjedan rad najveće nuklearne elektrane u Evropi, pošto su evakuacije u toku u obližnjem gradu Enerhodar.

Lider ruske paravojne formacije Wagner Jevgenij Prigožin rekao je u nedelju, 7. maja da je dobio "obećanje" za više municije od ruske vojske, nakon što je zaprijetio da će povući Wagnerove trupe na frontu iz Bahmuta. Prigožin je također rekao da će general Sergej Surovikin od sada donositi "sve odluke u vezi sa Wagnerovim vojnim operacijama u saradnji sa Ministarstvom odbrane".

Sredinom aprila mjeseca, šef plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, otvorio je memorijalno groblje za borce poginule u Ukrajini pored rijeke Volge u gradu Samara. Radio Slobodna Evropa krenuo je u potragu za pričama koje stoje iza više od 200 grobova. "Nisam znala da je mrtav", rekla je Nadežda Skalejuš nakon što je saznala da je grob njenog oca nađen na groblju za ruske plaćenike ubijene u Ukrajini. "Ali datum rođenja na grobu je njegov."

Svijet

Krunisanje kralja Čarlsa Trećeg ubrzalo je planove Jamajke i Belizea da napuste britansku monarhiju i postanu republike, dok su i ostale karipske zemlje naznačile da će slijediti isti put. Stanovništvo ovog dijela Komonvelta preispituje svoj odnos prema novom kralju ali i naslijeđu britanske monarhije kao što je "rasizam, ugnjetavanje, kolonijalizam i ropstvo", pišu svjetski mediji.

Uprkos urođenoj mani koja joj onemogućuje hodanje, Manel Senni (25) se prije dvije godine počela baviti košarkom u invalidskim kolicima. Da bi trenirala mora iz predgrađa putovati u Pariz i svladati brojne prepreke u javnom prijevozu. Pogledajte video Koliko je Pariz prilagođen osobama sa invaliditetom?

Od ostalih vijesti iz svijeta izdvajamo:

Post Scriptum

Sve više nezapadnih zemalja distancira se od dolara kao vodeće svjetske valute, nastojeći da trguju u svojim valutama. Također, opada i udio dolara u svjetskim rezervama, pa mnogi eksperti smatraju da je neminovna dedolarizacija globalne ekonomije. Ipak, dolar je i dalje dominantan.

Šta ima?

U podcastu Šta ima? za ponedjeljak, 8. maj poslušajte o prvih 100 dana ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, promociji knjige "Sarajevo Singular Plural" te o početku sjednice Evropskog parlamenta.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!