Dnevno@RSE: Njemački ambasador na Kosovu o planu EU za normalizaciju odnosa; Američki konzervativci podijeljeni oko rata u Ukrajini

Deponija otpada u blizini Avijatičarskog mosta, južno od Mostara, mart 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE intervju

Ambasador Njemačke na Kosovu Jörn Rohde izjavio je da je siguran da će Kosovo biti priznato od strane onih država Evropske unije koje ga još nisu priznale, ukoliko bude rezultata u normalizaciji odnosa Kosova sa Srbijom.

Rode je u intervjuu za RSE ohrabrio lidere Kosova i Srbije Albina Kurtija i Aleksandra Vučića da iskoriste sastanak 18. marta u Ohridu za postizanje dogovora o primjeni plana EU za normalizaciju odnosa.

Balkan na RSE

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar sastao se 15. marta u Beogradu sa predsjednikom i premijerkom Srbije. Escobar je u Beograd došao u sklopu priprema za predstojeći susret lidera Kosova i Srbije u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji, gdje se očekuje dogovor o implementaciji evropskog plana za normalizaciju odnosa. Nakon sastanka, Aleksandar Vučić je saopštio da je s Escobarom imao "otvoren i korektan razgovor".

Iako je u Sjevernoj Makedoniji svaki treći stan prazan, cijene stanova su izrazito visoke. Najprije je pandemija, a potom ruska vojna invazija na Ukrajinu donijela visoku inflaciju, pa ulaganje u nekretnine, uprkos cijeni, mnogi vide kao najbolju opciju. Svake godine u prosjeku se izgradi oko 5.000 novih stanova.

Pogledajte video o kampanji za predsjedničke izbore u Crnoj Gori koja djeluje mirnije nego obično. Kandidati za prvi krug 19. marta nude razne geostrateške, razvojne, ekonomske planove, koji su često van nadležnosti predsjednika, ali jedinstveni su u ljubavi prema Crnoj Gori.

Rezultati prvog istraživanja o mentalnom zdravlju LGBTIQ+ osoba u Hrvatskoj pokazuju da je toranjiva grupa koja živi u grču da će doživjeti nasilje ili diskriminaciju. Odgovornost za takvo stanje leži na marginalnim ultrakonzervativnim grupama koje politički zloupotrebljavaju problematiku LGBTIQ+ zajednice, ocjenjuju autori istraživanja iz udruženja Dugine obitelji.

Dok Mostar godinama pokušava da riješi stari problem - pitanje deponije Uborak – nelegalna odlagališta smeća na jugu Bosne i Hercegovine pronađena su i uz tok rijeke Neretve. Nevladini aktivisti upozoravaju da samo u zoni južno od Mostara ima više takvih nelegalnih deponija otpada. Jedna od najvećih je na lokalitetu poznatijem kao Avijatičarski most, na južnom izlazu iz Mostara.

Radio Slobodna Evropa je tokom najkraćeg mjeseca u godini pratio kako Ana u Podgorici, Aldijana u Sarajevu i Sanja u Beogradu spajaju kraj s krajem. Pogledajte kako je protekao februarski dnevnik potrošnje za Aldijanu iz Sarajeva.

Rat u Ukrajini

Rusija je intenzivno nastavila svoj neprekidni napad na Bahmut gađajući civilne ciljeve uzrokujući žrtve, saopštila je ukrajinska vojska u srijedu. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obećao je da će snage nastaviti da brane ovaj grad u istočnom regionu Donjecka pokušavajući nanijeti maksimalne gubitke neprijatelju. Rusija je izvela više od 90 neuspješnih napada duž linije fronta na istoku, s fokusom na Bahmut, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na svom dnevnom brifingu 15. marta.

U razgovoru za Current Time, medijski projekat na ruskom jeziku koji RSE vodi u saradnji s Glasom Amerike, vojni ekspert Roman Svitan govorio je o mogućim posljedicama incidenta s ruskim presretanjem američkog drona iznad Crnog mora koji je rezultirao američkim obaranjem bespilotne letjelice.

Svijet

Guverner Floride i vjerovatni kandidat za republikansku nominaciju Ron DeSantis izjavom da pomaganje Kijevu nije u američkom "vitalnom nacionalnom interesu" svrstao se uz bivšeg predsjednika Donalda Trumpa po pitanju ruske invazije na Ukrajinu.

Time je naglašena podjela među američkim konzervativcima u pogledu rata u Ukrajini, ali i nagovješteno moguće razbijanje jedinstva Zapada naspram ruske agresije na susjednu zemlju, pišu svjetski mediji.

Turkmenistan tvrdi da je sigurnost njenih građana u inostranstvu bila glavna motivacija da se od Turske zatraži uvođenje politike viza za Turkmene. Međutim, vjerovatnije je da je zahtjev podstaknut antivladinim protestima Turkmena koji žive u Turskoj.

Šta ima?

U današnjem podcastu poslušajte Zornić pred ministrima, sve manje učenika, dan bez selfija.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!