Dnevno@RSE: Ruske diplomate protjerane iz EU, sada u Srbiji; Uloga Kine na Bliskom istoku; Kolaps banke iz Silicijumske doline

Ukrajinski vatrogasci gase požare izazvane borbama oko Bahmuta 13. marta 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

U mjesecima nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, stotine ruskih diplomata su protjerane iz zemalja članica Evropske unije ili stavljene na "crnu listu", a nekoliko država kao razlog za protjerivanje navelo je navodnu špijunažu. Najmanje trojica tih diplomata su sada akreditovani ruski predstavnici u Srbiji, uključujući dvojicu njih sa vezama sa ruskim obavještajnim službama, pokazalo je višemjesečno istraživanje Radija Slobodna Evropa.

Nakon što je 13. marta istekla Strategija vanjske politike BiH, pojedini stručnjaci upozoravaju da bi vanjsko-politički kurs Bosne i Hercegovine mogao biti podložniji uticaju Rusije. Zbog stavova iz Republike Srpske, BiH nema jedinstven stav u vezi ruske invazije na Ukrajinu, ne sprovodi sankcije prema Rusiji, kojima se priključila, niti je uvela vize ruskim državljanima.

Oko 30 žena i djece iz Srbije boravi u nehumanim uslovima sirijskih kampova, procjene su nevladinih organizacija. Mnogi koji su svojevoljno ili prevarom odlazili na Bliski istok da se priključe takozvanom "islamskom kalifatu", žele da se vrate, ali ne mogu bez pomoći vlasti u Srbiji. Pogledajte video Zaboravljena djeca Sandžaka u kojem tri majke prvi put javno govore o patnji i borbi da svoju djecu vrate kući.

Okrivljavanje Bugarske za deportaciju makedonskih Jevreja 1943. dio je sveukupne zlonamjerne politike vladara u Sjevernoj Makedoniji, koja ima za cilj da bugarski narod predstavi kao "fašiste", navodi se u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova Bugarske, upućenom RSE. Ministarstvo je reagovalo nakon izjave makedonskog predsjednika Steve Pendarovskog koji je na obilježavanju 80. godišnjice deportacije makedonskih Jevreja u logor Treblinka zatražio od Bugarske da se izvini za ulogu tadašnje profašističke vlasti u Sofiji, kako bi došlo do pomirenja između dvije zemlje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je kampanju za formiranje Narodnog pokreta za državu koji bi trebalo da obuhvati stranke i pojedince i ne znači gašenje vladajuće Srpske napredne strane. Priča o novom pokretu dolazi u danima uoči sastanka Vučića sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i očekivanja Zapada da se napravi iskorak u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Pročitajte Pet odgovora o Narodnom pokretu za državu predsjednika Srbije.

Poslije obilaska gradilišta na zemljotresom pogođenom području Petrinje, Gline i Siska, hrvatski ministar graditeljstva Branko Bačić obećao je da će gotovo svih 4.000 ljudi koji su već dvije zime proveli u kontejnerima dobiti će kvalitetan smještaj. Međutim, dvije godine i dva mjeseca čekanja da se konačno krene sa obnovom je one koji su stradali naučilo oprezu.

Albanski jezik, tradicija i kultura su ono što zanima 25-godišnju Suzanu Marić iz Novog Sada, grada na sjeveru Srbije. Zbog toga je prije šest mjeseci odlučila da se preseli u Prištinu na Kosovu i tu upiše studijski program Balkanistika na Filološkom fakultetu. Kaže da je albanski zavoljela kroz muziku još kao tinejdžerka, te da je to za nju bio "jezik komšija o kome ne znamo ništa".

U bosansko selo Klisa, udaljenom 15-tak kilometara od Zvornika, vratilo se tek dvadesetak stanovnika, od nekadašnjih oko 600. Bivši stanovnici, uglavnom, žive u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama i povremeno dolaze u selo. Među njima je i Edin Hasanović, jedan od glavnih glumaca u filmu "Na Zapadu ništa novo", koji je ove godine nagrađen Oskarom. Pročitajte znaju li u selu Klisa ko je Edin.

RSE intervju

"Mislimo da su dvije stvari inicirale najnoviji napad na prostorije književnog udruženja KROKODIL. Jedna je objava PEN centra iz Katalonije koja je izrazila zabrinutost za našu bezbjednost u Srbiji, a druga stvar je što je na terasi našeg centra okačena ukrajinska zastava povodom 365 dana od početka ruske agresije na Ukrajinu", kazao je u razgovoru za RSE Vladimir Arsenijević, pisac i kreativni direktor udruženja KROKODIL.

To udruženje je objavilo 13. marta na svom Facebook nalogu da su tri mlađa muškarca dva dana ranije ispisala grafite sa prijetećim porukama i govorom mržnje i vandalizovala imovinu na ulazu u prostorije KROKODIL-a.

Rat u Ukrajini

Najnoviji ruski raketni napad na ukrajinsku civilnu infrastrukturu označio je jedan od najvećih takvih napada u posljednjih nekoliko mjeseci. Vojni analitičari primijetili su da je broj projektila Kinžal, korištenih u baražnoj vatri krajem prošle sedmice, bio znatno veći u poređenju s prethodnim napadima. Kombinacija hipersonične brzine i teške bojeve glave omogućuje Kinžalu uništavanje jako utvrđenih ciljeva, poput podzemnih bunkera ili planinskih tunela. Pročitajte zašto bi Rusija koristila hipersoničnu raketu da napadne Ukrajinu.

Švicarska je uspjela da vijekovima i kroz dva svjetska rata održi neutralnost. Sada, dok bjesni rat u Ukrajini, sve je više poziva i iznutra i spolja da odustane od svoje duge tradicije i dozvoli drugim zemljama da municijom napravljenoj u Švicarskoj snabdijevaju ukrajinske snage.

Italijanska vlada je u ponedeljak saopštila da ruska plaćenička grupa Vagner stoji iza povećanog broja čamaca sa migrantima i izbjeglicama koji pokušavaju da pređu centralno Sredozemno more kao dio strategije Moskve da uzvrati zemljama koje podržavaju Ukrajinu.

Svijet

Američke vlasti intervenisale su garancijama depozita klijenata Silicon Valley Bank – SVB kako bi povratile povjerenje u finansijski sistem nakon kraha te banke koja bila fokusirana na klijente iz Silicijumske doline. Bankrot jedne od najvećih banaka u SAD uzdrmao je tehnološku industriju i zaprijetio širim posljedicama po stabilnost finansijskog sistema u SAD, pišu svjetski mediji.

Posredovanje Kine u ponovnom uspostavljanju odnosa između Teherana i Rijada smatra se velikom diplomatskom pobjedom Pekinga koji nastoji da proširi svoj uticaj na Bliskom istoku i osnaži svoje šire ambicije na globalnoj sceni.

RSE je razgovarao sa gruzijskom "generacijom Z" koji su se pridružili protestima protiv kontroverznog novog zakona koji bi primorao entitete sa preko 20 posto inostranih sredstava da se registruju kao "strani agenti". U video prilogu govore o patriotizmu, Rusiji i budućnosti.

Šta ima?

U današnjem podcastu Šta ima? govorimo o protestima protiv kriminalizacije klevete i Međunarodnom danu rijeka.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!