Dnevno@RSE: Kina povećava vojni budžet, ali postavlja skroman cilj ekonomskog rasta; Rasprave o Čajkovskom u Ukrajini

Demonstranti na demonstracijama ispred zgrade parlamenta u Atini 5. marts 2023.godine. Na transparentu piše "Nije bila ljudska greška – Unija željezničara Grčke"

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Muharem Nerjovaj u bosanskohercegovačkom gradu Bihaću i njegov bratić Safet Temaj u Prizrenu na Kosovu i dalje čekaju da Bosna i Hercegovina usvoji sporazum o slobodi kretanja sa ličnim kartama između zemalja Zapadnog Balkana. "Ja živim za taj dan, ja već osam mjeseci nisam bio na Kosovu, možete li zamisliti da dijete ne vidite osam mjeseci, nije baš tako jednostavno", kaže za RSE Nerjovaj. Tri mjeseca nakon što je šest zemalja potpisalo Sporazum, a Kosovo ga u međuvremenu ratifikovalo u Skupštini, u BiH Nacrt sporazuma još nije ni razmatran.

Otkako je na konferenciji za novinare 2. marta ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović najavio da se "krivično djelo protiv časti i ugleda" vraća u Krivični zakonik RS, ne stišavaju se reakcije novinara. "Opasno je zato što može dovesti do samocenzure, te će novinari izbjegavati izvještavanje o političarima ili njihovoj ulozi iz straha od krivične odgovornosti", kazao je za RSE Pavol Szalai, šef deska za Balkan Organizacije "Reporteri bez granica".

U Mostu Radija Slobodna Evropa vođena je polemika o tome zašto se u Bosni i Hercegovini ne primjenjuje Zakon o zabrani negiranja genocida. Polemisalo se o tome zašto za godinu i po dana, otkako postoji taj zakon, tužioci nisu podigli nijednu optužnicu iako je bilo više od 50 prijava za negiranje genocida počinjenog u Srebrenici. Sagovornici Omera Karabega bili su Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva, i Branko Todorović, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava sa sjedištem u Bijeljini.

Najjače partije za predsjedničku trku u Crnoj Gori kandidovale su stranačke lidere: Demokratska partija socijalista (DPS) - Mila Đukanovića, Demokratski front (DF) Andriju Mandića, Evropa sad (ES) Jakova Milatovića, a Demokrate Aleksu Bečića. U trci su i poslanica Draginja Vuksanović iz Socijaldemokratske partije, Goran Danilović iz Ujedinjene i kandidat grupe građana, influenser Jovan Radulović. Izbori za predsjednika Crne Gore su 19. marta.

Rat u Ukrajini

Ukrajinska vojska saopštila je 5. marta da je odbila više od 130 neprijateljskih napada u 24 sata i tvrdi da je nanijela ogromne gubitke ruskoj vojsci, ali nije dala nikakve naznake o sudbini istočnog grada Bahmuta, gdje su ruske snage, kako se navodi, skoro opkolile ovu opustošenu metropolu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u međuvremenu izjavio da je njegova vojska angažovana u "bolnoj i teškoj" borbi protiv ruskih snaga u regiji Donbasa, na istoku zemlje, gdje se nalazi grad Bahmut.

Ruski zvaničnici su naveli da je grupa ukrajinskih diverzanata prešla u zapadnu Rusiju i pucala na civile u selima u regionu Brjanska. Grupa koja sebe naziva Ruski dobrovoljački usjevi preuzela je odgovornost. Kijev je naveo da Moskva traži izgovor za "lažnu zastavu" za nove napade na Ukrajinu. Pogledajte ko čini Ruski dobrovoljački korpus.

Otkako su ih ukrajinske snage oslobodile u septembru, stanovnici sela na frontu u ukrajinskoj oblasti Harkiv svakodnevno se suočavaju sa granatiranjem. Pogledajte video u kojem je Taras Levčenko RSE-a razgovarao sa mještanima o rizicima sa kojima se suočavaju. Donosimo i video prilog o tome kako i godinu dana nakon masakra u regiji Kijeva traje potraga za nestalima.

Dok Nezavisna međunarodna komisija UN-a za Ukrajinu istražuje moguće ratne zločine, prve izvještaje s terena donose novinari i organizacije za zaštitu ljudskih prava. Ti izvještaji nerijetko su ključni za procesuiranje ratnih zločina, o čemu govori sedmični magazin TV Liberty.

Godinu dana nakon ruske invazije, Ukrajina, druga najveća evropska zemlja, suočava se sa štetom po okoliš od najmanje 47 milijardi dolara, procjene su ukrajinskog Državnog inspektorata za zaštitu okoliša.

Ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski imao je ukrajinske korijene i bio je pod uticajem ukrajinskih motiva. Međutim, usred ruske agresije na Ukrajinu, studenti vrhunskog kijevskog konzervatorija kažu da bi njegovo ime trebalo izbaciti iz imena njihove akademije. Nakon ruske invazije rasprave o Čajkovskom proširile su se i van granica Ukrajine.

Svijet

Kina je za ovu godinu najavila novo povećanje potrošnje na odbranu, dok pod vođstvom Si Đinpinga nastavlja da jača svoje oružane snage u vrijeme rasta tenzija sa SAD oko Tajvana. Novo povećanje potrošnje na vojsku takođe odražava pomijeranje prioriteta s ekonomskog na vojni razvoj. Naime, kineske vlasti za ovu godinu planiraju skroman privredni rast od oko pet odsto suočene s poteškoćama u domaćoj i globalnoj ekonomiji, dok istovremeno Si nastoji da dalje učvrsti i centralizuje svoju vlast, pišu svjetski mediji.

Novopečene majke u Indiji, na Kubi ili u Gambiji dobijaju šestomjesečno plaćeno odsustvo sa posla, u Japanu ono može trajati godinu dana, a u nekim evropskim zemljama i duže. No, u Sjedinjenim Državama žene koje su se upravo porodile ne dobijaju - ništa. Najveća svjetska ekonomija je jedna od samo sedam zemalja koje ne pružaju plaćeno slobodno vrijeme nakon rođenja djeteta.

U Staljinova smrt: Prije 70 godina pogledajte fotografije sovjetskih fotografa i jednog američkog posmatrača koje prikazuju sprovod najzloglasnijeg diktatora Sovjetskog Saveza iza paravana i ispred službenih kamera.

Šta ima?

U današnjem podcastu poslušajte zašto 'Nema cilja da se išta razriješi u Bosni i Hercegovini’.


Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!