Dnevno@RSE: Kosovo obilježava 15. godina nezavisnosti; Odlazak žestoke zagovornice nezavisnosti Škotske

Zastava Kosova na ulazu u Prištinu

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Kosovo 17. februara obilježava 15 godina nezavisnosti. Pogledajte čemu su se građani najviše radovali i na koja dostignuća su ponosni za ove godine.

Srbi na Kosovu 15 godina od nezavisnosti poručuju da nisu izolovani, ali da sve više mladih ljudi odlazi. Jedan od sagovornika RSE bio je Stefan Stojanović (26) iz Pasjana, opštine sa većinskim srpskim stanovništvom u regionu Gnjilana, koji svakodnevno boravi u Prištini gdje radi i, kako kaže, stiče nove prijatelje.

Crnu Goru, članicu NATO-a, čija je spoljna politika usklađena s Evropskom unijom po pitanju ruske agresije na Ukrajinu, moldavska predsjednica pomenula je kao državu iz koje bi mogli doći pojedinci "s ciljem izazivanja incidenata u Moldaviji, a u korist Rusije". Kako se Crna Gora koja je osim sankcija Rusiji, poslala Ukrajini značajnu vojnu i novčanu pomoć i primila preko sedam hiljada izbjeglica, našla na spisku država koje bi, prema saznanjima zvaničnog Kišnjeva, mogla raditi u korist Rusije?

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je žalbu osmorice bivših zvaničnika Sjeverne Makedonije kao preuranjenu i uputio ih prvo da završe sve sudske postupke u svojoj zemlji. Oni su dio optuženih u sudskim slučajevima koji su proizašli iz afere masovnog prisluškivanja preko 20.000 ljudi. Bivši funkcioneri VMRO-DPMNE su se žalili na osporeno pravo na pravično suđenje. Sud nije ocjenjivao aboliciju bivšeg predsjednika Đorđa Ivanova iz 2016. godine, iako je podnijeto kao argument u žalbi.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Borjana Krišto je kao prvu međudržavnu posjetu izabrala Hrvatsku. U Zagrebu se sastala s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je najavio nastavak snažne podrške BiH na njenom evropskom putu i što skorijem otvaranju pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

Problem u snabdijevanju pojedinim antibioticima u Srbiji je riješen, tako da na tržištu ima svih vrsta lijekova, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) za Radio Slobodna Evropa. RFZO navodi da se od 10. februara ponovo distribuira Sinacilin, jedan od najtraženijih penicilinskih sirupa za djecu. Kako je podsjetio RFZO, nakon zastoja u proizvodnji i sa porastom respiratornih infekcija u decembru je došlo do povećane potrošnje i nestašice tog lijeka u Srbiji.

Istraživanje od 25. januara, koje je sproveo državni Republički zavod za statistiku (RZS), pokazalo je da žene u Srbiji svakog dana u prosjeku u neplaćenim poslovima provedu gotovo dva sata više nego muškarci. Neplaćeni posao podrazumijeva kuhanje, čišćenje i spremanje kuće, pranje i peglanje veša, popravke u domaćinstvu, kupovinu, brigu o djeci i odraslima, i drugo, objašnjava RZS u istraživanju. Beograđanka Helena Čeh misli da "statistika možda nije odradila najbolji posao". "Samo dva sata? Ja mislim da je to više. Nisu realni", smatra ona.

Rat u Ukrajini

Ruska vojska je pokrenula napade raketama i dronovima širom Ukrajine, aktivirajući sisteme protivvazdušne odbrane zemlje, izvijestili su ukrajinski zvaničnici 16. februara. Šef ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak naveo je na Telegramu da su pogođena mjesta na sjeveru i zapadu Ukrajine, kao i centralne regije Dnjepropetrovsk i Kirovohrad.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski isključio je mogućnost da odustane od bilo kog dijela teritorije Ukrajine na osnovu potencijalnog mirovnog sporazuma sa Rusijom. U intervjuu za BBC, Zelenski je upozorio da bi odricanje od dijela teritorije značilo da bi Rusija "mogla da se vrati po još" i naveo da će zapadna isporuka oružja Kijevu brže dovesti do mira.

Predsjednik Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko je u čevrtak 16. februara rekao da će narediti vojsci da se bori uz svog saveznika Rusiju samo ukoliko njih napadne neka druga zemlja, prenosi državna medijska agencija, Belta. Lukašenko, koji je u više navrata demantovao tvrdnje Kijeva i Zapada da bi njegova zemlja mogla biti uvučena u rat u Ukrajini na strani Moskve, također je naveo da planira da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u petak.

Svijet

Škotska liderka Nicola Sturgeon iznenada je podnijela ostavku poslije pada popularnosti i pojava podjela u Škotskoj nacionalnoj partiji (SNP) oko njene strategije borbe za nezavisnost Škotske. Odlazak žestoke zagovornice nezavisnosti Škotske, međutim, ne znači i slabljenje nastojanja za izlazak iz Velike Britanije nad čijom budućnošću se i dalje nadvija znak pitanja, pišu svjetski mediji.

Glavni grad Bugarske potrošio je milione na instaliranje Hikvision nadzornih kamera u svojoj mreži javnog prevoza baš u trenutku kada druge zemlje EU zaziru od te tehnologije. Postavljanje kamera u Sofiji izaziva sigurnosnu zabrinutost oko kineskog proizvođača i pitanje ko ima pristup sistem.

Post Scriptum

Sa pripremom nove ruske ofanzive u Ukrajini, strahuje se da će Moskva pokušati da iskoristi sva krizna žarišta. Moldavija je najslabija karika u tom lancu. Na granici sa Ukrajinom, politički podeljena i nestabilna zbog proruske separatističke regije Pridnjestrovlje, najsiromašnija u Evropi, Moldavija je na "prvoj liniji" ruske ekspanzije.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!