Dnevno@RSE: EU šalje pomoć Turskoj i Siriji; Ruski borci zajedno s ukrajinskim snagama; Macron ne odustaje od penzionih reformi

Djevojka rukama uklanja komade betona u Gaziantepu, gradu na jugu Turske koji je blizu epicentra snažnog zemljotresa. AFP javlja da nijedan spasilački tim nije stigao na lice mjesta u kritičnih prvih 12 sati nakon katastrofe.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, dva puta u dva dana negirao je da su masakr na sarajevskoj pijaci Markale 5. februara 1994. godine počinile snage Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. Na Dodikove izjave, u kojima je negirao presuđeni ratni zločin, reagirala je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH koja je u saopštenju 6. februara naglasila da su "činjenice o napadu na Markale dobro utvrđene i nepromjenjive". Pročitajte šta je o masakru na sarajevskoj pijaci Markale utvrdio Međunarodni sud u Hagu.

Nakon informacija o nestabilnim odnosima u vladajućoj koaliciji u Srbiji, predsjednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i predsjednik Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić dogovorili su nastavak saradnje svojih stranka. Socijalisti su manji koalicioni partner naprednjaka već 11 godina. No, u tom periodu znalo je da bude turbulentno među koalicionim partnerima, o čemu možete više čitati u 'Sve krize Vučića i Dačića'.

Nakon što su političke partije u Crnoj Gori postigle visok stepen saglasnosti oko četiri kandidata, za 27. februar je zakazana sjednica parlamenta čija je jedina tačka – izbor sudija Ustavnog suda. Izbor bi trebao dovesti do deblokade najviše sudske institucije koja je mjesecima nefunkiconalna jer od sedam ima svega troje sudija. Usaglašavanju političkih partija oko kandidata prethodio je jak međunarodni pritisak s obzirom da je nefunkcionisanje ovog suda dovelo do institucionalne krize.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Istanbulu 3. februara, a tema razgovora je bio i pokret Hizmet bivšeg turskog imama Fetulaha Gulena. Radio Slobodna Evropa (RSE) se obratio Vladi Kosova sa upitom da li je Erdoan zatražio da se preduzmu konkretni koraci, te da li je to uslov za dalju podršku Turske, ali do objavljivanja teksta odgovor nije stigao. No, prema ocjeni poslanika u Skupštini Kosova, zahtjev turskih vlasti za borbu protiv pokreta Hizmet nije upućen samo Kosovu, već i drugim zemljama. Smatraju da to pitanje nije smetnja u odnosima dvije zemlje, ali da bi ipak u jednom trenutku moglo da postane uslov za dalju podršku Turske Kosovu.

Rat u Ukrajini

Osnovno javno tužilaštvo u Rumi, na sjeverozapadu Srbije, potvrdilo je Radiju Slobodna Evropa (RSE) da je vršen pretres u kući porodice Dejana Berića, koji se nalazi u Rusiji i protiv koga se u Srbiji vodi postupak zbog učešća u ratu u Ukrajini. Pretres dolazi nakon video snimka u kojem je Berić pozvao građane Srbije da se pridruže ruskim vojnim snagama, što je zabranjeno Krivičnim zakonikom Srbije. RSE je detektovao da je Berić na svom YouTube kanalu u junu 2022. naveo kripto novčanike preko kojih pratioci mogu da mu uplate donacije u kriptovalutama. Kroz kripto novčanike povezane sa Dejanom Berićem prošlo je blizu osam hiljada eura tokom posljednjih sedam mjeseci, pokazala je analiza RSE.

RSE je razgovarao sa dvojicom Rusa koji se bore rame uz rame s ukrajinskim snagama protiv ruske vojske u opkoljenom gradu Bahmutu kao dio grupe koja se zove legija Slobodna Rusija. Legija je osnovana je u martu 2022. Prema ukrajinskim izvorima, prvi članovi bili su vojnici koji su prebjegli iz ruske vojske nedugo nakon što je Moskva pokrenula svoju masovnu invaziju 24. februara. U svom manifestu sebe opisuju kao "slobodne građane Rusije koji preuzimaju odgovornost na sebe i počinju da se bore za Novu Rusiju”.

Svijet

Uprkos talasu štrajkova ujedinjenog fronta radničkih sindikata i širokom protivljenju javnosti, čini se da francuski predsjednik Emmanuel Macron ne odustaje od planova svoje vlade za podizanje zakonske starosne granice za penzionisanje. Ipak, kontinuirani radnički pokret, koji je nove ulične demonstracije zakazao za subotu, 11. februara, sve više narušava podršku zastupnika iz Makronove stranke koja nema većinu u Narodnoj skupštini, gdje se ovih dana vode burne rasprave o penzionim reformama, pišu svjetski mediji.

Post Scriptum

U novoj epizodi Post Scriptuma govorimo o uticaju Jevgenija Prigožina koji ubrzano jača, jer je njegova plaćenička grupa Vagner stupila na scenu nakon neuspjeha regularne ruske armije da slomi ukrajinski otpor. U međuvremenu, regrutuje zatvorenike, kritikuje oligarhe i vojni vrh. Tako je "Putinov kuhar", kako ga zovu, postao možda drugi najmoćniji čovjek u Rusiji, a spekuliše se da bi mogao da ugrozi i samog Vladimira Putina.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!