Dnevno@RSE: Uklanjanje barikada na sjeveru Kosova; Misteriozna smrt ruskog tajkuna

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović na sastanku sa predstanicima Srba sa Kosova u kasarni u Raški, 28. decembar 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Granični prelaz između Kosova i Srbije u Merdaru je 28. decembra bio zatvoren za saobraćaj zbog postavljanja barikade na putu, oko dva kilometra unutar teritorije Srbije. Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova pozvalo je sve građane Kosova i dijaspore da koriste druge granične prelaze kada putuju na Kosovo. Ipak, zatvaranje graničnog prelaza na glavnoj ruti kosovske dijaspore stvorilo je velike gužve na ostalim prelazima, posebno na Bijeloj zemlji.

U fotogaleriji pogledajte šta su novinari Radija Slobodna Evropa zabilježili u srijedu na obje strane granice. Pogledajte i video prilog iz Gračanice, centralnog dijela Kosova, gdje je dio Srba opisao situaciju nakon postavljanja barikada na sjeveru kao zabrinjavajuću.

Hapšenje osobe albanske nacionalnosti u Bujanovcu, na jugu Srbije, u ovom trenutku ne može da se dovede u direktnu vezu sa aktuelnom krizom na Kosovu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije. Prethodno je Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) saopštila da je kod uhapšenog, inače osumnjičenog za terorizam, pronađena "veća količina naoružanja" i municije. BIA je u saopštenju od 27. decembra navela i da je uhapšena osoba albanske nacionalnosti, navodeći samo inicijale - A.B. Pročitajte šta je poznato o osumnjičenom za terorizam uhapšenom u Bujanovcu.

Bosna i Hercegovina još nije uskladila svoj vizni režim sa viznim režimom Evropske unije iako, kao zemlja kandidatkinja od 15. decembra, ima obavezu da to učini. No, BiH i dalje primjenjuje bezvizni režim sa Rusijom, sa kojom je potpisala Sporazum 2013. godine. Pitanje viznog režima sa Rusijom nametnulo se nakon dolaska grupe Čečena, ruskih državljana u BiH. Njihov cilj je Hrvatska, iz koje napominju da sve treće zemlje koje imaju status kandidata za EU, imaju obavezu uskladiti svoj vizni režim s viznim režimom Unije.

U Hrvatskoj, stanovnici Petrinje, Siska i Gline, područja koja su nakon zemljotresa prije dvije godine pretrpjela znatnu štetu, i dalje čekaju na obnovu koja im je obećana. U potresu je oštećeno više od 40.000 kuća i zgrada, a ukupna šteta procjenjuje se na 5,6 milijardi eura. Četrdesetgodišnji Petrinjac Nikola Ivanić živi dvije godine s porodicom u kontejneru i nije zadovoljan obnovom, ne samo zbog svoje situacije, nego i zbog situacije sa sedamdesetak petrinjskih porodica koje on obilazi kao aktivista socijalne službe Srpskog narodnog vijeća. "Napravljeno je skoro pa ništa", kaže Ivanić za RSE.

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je da će Vlada uvesti prinudnu upravu u Podgorici, čim usvojene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi stupe na snagu. "Ne možemo dozvoliti bilo kome da uzurpira vlast koja je utemeljena na Ustavu i koja je izraz slobodne volje građana", rekao je Abazović 28. decembra na sjednici Vlade. U Podgorici je na vlasti i dalje Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića koja je, prije više od dva mjeseca, 23. oktobra, izgubila lokalne izbore.

Rat u Ukrajini

U Ukrajini ima skoro 18.000 civilnih žrtava rata, saopštio je Ured visokog povjerenika Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR). Od 24. februara kada je Moskva pokrenula invaziju, do 26. decembra, u zemlji je zabilježeno 17.831 civilnih žrtava i to 6.884 ubijenih i 10.947 ranjenih, saopštio je OHCHR, naglasivši da je stvarni broj "znatno veći", ali da je teško dobiti pouzdane podatke sa prvih linija odbrane. Saopšteno je da je među ubijenima 429 djece.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u decembru pozvao lidere Grupe sedam nacija (G7) da podrže njegovu ideju Globalnog mirovnog samita tokom zime koja bi se fokusirala na mirovni plan "u cjelini ili na neke konkretne tačke posebno". Kremlj je u srijedu, 28. decembra, odbacio mirovni plan Zelenskog. Pročitajte šta podrazumijeva mirovni plan Zelenskog od deset tačaka.

Svijet

Ruski oligarh Pavel Antov, koji je navodno kritikovao rat u Ukrajini, posljednji je u nizu istaknutih i bogatih Rusa koji su umrli pod misterioznim okolnostima od početka ruske invazije, pišu svjetski mediji.

Izgubljeni status i očajna egzistencija u Iranu tjeraju hiljade bivših afganistanskih vojnika - od kojih su mnogi elitni komandosi koje su SAD obučile - da razmisle hoće li kao plaćenici učestvovati u borbama u Ukrajini i na drugim ratištima. Postoje i indicije da se neki bivši afganistanski komandosi već pridružuju Vagner grupi, privatnoj paravojnoj organizaciji koja igra istaknutu ulogu u ratu Kremlja protiv Ukrajine.

Tražimo odgovore

Naučnici su nedavno oživjeli nekoliko velikih virusa koji su desetinama hiljada godina bili pokopani u zaleđenoj zemlji Sibira (permafrostu). Pandoravirus, pronađen je 2013. u ledu Sibira, star je oko 48.000 godina. To je najstariji virus kojeg su naučnici ikada oživjeli, dok je najmlađi od gigantskih virusa oživljenih iz sibirskog leda star 27.000 godina. Ove viruse još nazivaju i 'zombi-virusi'.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, saznajte Kako otapanje glečera može otvoriti Pandorinu kutiju virusa?

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!