Dnevno@RSE: U Srbiji najviši stepen borbene gotovosti; Širenje COVID-19 u Kini prijeti poslovanju Applea

Preko murala poznate ukrajinske spisateljice je ispisano slovo Z, simbol ruske agresije na Ukrajinu, Beograd, 26. decembar 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Dan nakon nesreće na pruzi, kada je iz prevrnutog vagona iscurio otrovni gas amonijak, u Pirotu na jugoistoku Srbije je 26. decembra na snazi bila vanredna situacija. Zbog simptoma trovanja hospitalizovano je više od 50 osoba. Jedna osoba je preminula po prijemu u pirotsku bolnicu, ali nije potvrđeno da je uzrok smrti trovanje, prenio je javni servis Radio-televizija Srbije (RTS). Građanima je preporučeno da iz kuća ne izlaze bez prijeke potrebe, a da ako izlaze koriste maske. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je izjavio da je situacija pod kontrolom, ali da će stručnjaci dati preporuke kako postupati u narednom periodu.

Selo Brezovica u južnom dijelu Kosova je 90-ih godina bilo jedan od najatraktivnijih centara za zimski turizam. Skoro tri decenije kasnije, ovaj ski centar se pretvorio u jedan od najvećih slučajeva korupcije koji istražuje kosovsko tužilaštvo. Više stotina nelegalnih objekata, narušavanje životne sredine, davanje i primanje mita samo su neka od krivičnih djela za koja je Osnovno tužilaštvo u Uroševcu podiglo dvije optužnice protiv 20 osoba.

Na olimpijskoj planini Bjelašnica nedaleko od Sarajeva u posljednjih 15-tak godina nikli su brojni hoteli, apartmani i vikendice. Iako je Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo podnio više krivičnih prijava tužilaštvu zbog navodnih nezakonitosti tokom gradnje, na Bjelašnici se sada krči šuma za izgradnju velikog poslovno-sportskog centra koji će, kako je planirano, biti okružen apartmanskim zgradama.

Iako su novosadske vlasti početkom decembra najavile da će spomenik "Nevinim žrtvama 1944/45. godine" biti postavljen 26. decembra, to se još nije dogodilo. Radio Slobodna Evropa je od Uprave grada Novog Sada zatražio odgovore na pitanja zbog čega je ponovo odloženo podizanje spomenika i da li se razmišlja o odustajanju od tog nauma zbog negodovanja dijela javnosti, ali do zaključenja teksta odgovori nisu stigli. Spomenik je izazvao otpor i oštre kritike kod dijela Novosađana, jer kako tvrde, na spisku koji prati ovu inicijativu, nalaze se i osuđeni ratni zločinci.

Rat u Ukrajini

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba saopštio je da Kijev planira da pozove da se Rusija isključi sa pozicije stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija zbog upotrebe "energetskog terora" u ratu protiv Ukrajine, objavio je ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa. Rusija je posljednjih sedmica optuživana da je prekršila međunarodno pravo tako što je gađala izvore vode i struje u Ukrajini dok su temperature padale.

Prisustvo predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u Vašingtonu 21. decembra posebno je istaknulo najavu administracije Joe Bidena o vojnoj pomoći namijenjenoj ratom razorenoj zemlji. U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, saznajte Kako posljednji kontingent pomoći iz SAD-a jača Ukrajinu.

Rat mijenja i novogodišnje želje najmlađih, pa osim igračaka i karte za Englesku, mali Ukrajinci koji se u Budvi druže u centru Iriy na pitanje što žele u novoj godini kažu: da prestane rat i da svi budu dobro.

Svijet

S ubrzanim širenjem COVID-19 u Kini nakon ukidanje rigoroznih mjera zatvaranja, kompanije i fabrike u Kini se suočavaju s velikim brojem oboljelih radnika. Prekidi u proizvodnji i lancima snabdijevanja ugrozili su i isporuke novih modela iPhone američkog tehnološkog giganta Apple koji zbog sigurnosti snabdijevanja, ali i geopolitičkih tenzija razmatra izmještanje proizvodnje iz Kine, pišu svjetski mediji.

Turkmenistan, jednu od najrepresivnijih i najizolovanijih zemalja svijeta, pogađa široko rasprostranjeno siromaštvo. Međutim, vlasti namjeravaju da predstave novoizgrađeni grad vrijedan 1,5 milijardi dolara, Arkadag, u čast bivšeg predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova.

Post Scriptum

Rat u Ukrajini ne jenjava ni tokom zime, zbog čega ga porede i sa "Zimskim ratom" Sovjetskog Saveza i Finske prije osam decenija, o kojem govorimo u novom izdanju Post Scriptuma.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!