Dnevno@RSE: Kosovo aplicira za članstvo u EU; Krimski resursi usmjereni ka ruskoj vojsci

Barikade lokalnih Srba u selu Rudare nedaleko od Sjeverne Mitrovice, Kosovo, 14. decembar 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Budući da se Kosovu već više od dvije dekade obećava evropska perspektiva, Priština je odlučila da preda aplikaciju za punopravno članstvo u Evropsku uniju. Aplikaciju će u četvrtak, 15. decembra, u glavnom gradu Češke, trenutno predsjedavajuće EU, predati premijer Kosova Albin Kurti. Biće to izazov za evropske političare, jer odgovor na ovaj postupak neće biti jednostavan. Razlog za to je taj što Kosovo kao državu nisu priznale sve članice Unije, iako ima perspektivu za članstvo u evropsku porodicu naroda.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 14. decembra u Beogradu sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom Gabrielom Escobarom. Njihova posjeta stiže u momentu rastućih tenzija između Beograda i Prištine. Dan ranije Escobar je u intervjuu za RSE, vođenom u Prištini, kazao da se SAD kategorički protive mogućnosti povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova.

Opozicija u Srbiji nema jedinstven stav o načinu izlaska iz krize na sjeveru Kosova. Pojedine stranke smatraju da sa međunarodnom zajednicom treba tražiti rješenje za povratak Srba u kosovske institucije i insistirati na poštovanju postignutih sporazuma između Beograda i Prištine, dok druge podržavaju namjeru vlasti da se zahtijeva povratak do 1.000 srpskih pripadnika bezbjednosti na Kosovo.

Između Kosova i Srbije u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa nikada nije postignut neki dokument ili sporazum na osnovu kojeg se kosovskim specijalcima zabranjuje odlazak na sjever, gdje većinski živi srpsko stanovništvo, tvrde iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

Ruska paravojna grupa "Vagner" na svom Telegram kanalu podijelila je video sa protesta više stotina ultradesničara u Beogradu 12. decembra, uz komentar "patriotska akcija u Beogradu usred pogoršanja situacije na Kosovu". Tokom protesne šetnje, čiji organizatori su ostali nepoznati, čule su se nacionalističke pjesme, zapaljena je državna zastava Kosova, a pjevalo se i u slavu "večnog" prijateljstva Srbije i Rusije. Veze ruskih ultradesničarskih organizacija sa ekstremističkim grupama iz Srbije, Crne Gore i bh. entiteta Republike Srpske datiraju godinama unazad, podsjeća za RSE naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Hikmet Karčić.

Njemačka vlada je početkom decembra uplatila 220.000 eura za obnovu kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Visokom, nedaleko od Sarajeva. Radi se o donaciji koja je prvobitno bila namijenjena kasarni u Doboju, na sjeveru BiH, u entitetu Republika Srpska (RS). Novac je trebao riješiti problem grijanja, ali ga je njemačka vlada preusmjerila. Ovo je prvi potez Njemačke nakon najave u martu da će sva financijska sredstva namijenjena RS-u zamrznuti kao odgovor na odluke Narodne skupštine RS-a donesene krajem prošle i početkom ove godine.

U Ministar u BiH 'preispituje štetnost' Djeda Mraza pročitajte šta je ministar za izbjegla i raseljena lica u bh. entitetu Federacija BiH Edin Ramić napisao u dopisu upućenom sindikalnoj organizaciji ministarstva koja je tražila da organizuju dodjelu novogodišnjih paketića koju će uručiti Djed Mraz. Iako je, prema Ustavu, sekularna država, ovo nije prvi put da je nekome u BiH sporan Djed Mraz.

Kada je početkom decembra trinaestogodišnjoj učenici budvanske osnovne škole nedavno pozlilo, niko nije pretpostavio da će intervencija hitne pomoći otkriti i da je ona konzument droga. Posljednji izvještaj objavljen u aprilu ukazuje da je za prethodnih godinu i po u Crnoj Gori zbog droge procesuirano 30 maloljetnika.

Rat u Ukrajini

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je u ruskim napadima dronovima 14. decembra pogođen centralni gradski okrug Ševčenkivski i da nije bilo žrtava. Ruski napadi dronovima na ukrajinsku prijestonicu oštetili su pet zgrada iako je Ukrajina srušila 13 dronova. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da su "teroristi" napali s 13 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje i da su sve presretnute.

U videu Snajperisti i ledena voda pogledajte kako Ukrajinci, okovani ledenom vodom, na nišanu snajpera i artiljerije, rizikuju živote prelazeći Dnjepar. Mnogi stanovnici Hersona, na istoku Ukrajine, bili su primorani napustiti oslobođeni grad zbog pojačanog ruskog granatiranja. No, neki, poput 59-godišnje Marine, odlučili su ostati.

Krim koji je pod ruskom kontrolom od početka je bio poprište za invaziju Moskve na Ukrajinu. Posljednjih mjeseci okupacione vlasti su pojačale napore da se svi resursi poluostrva usmjere ka ruskoj vojsci. Gotovo sva velika preduzeća na poluostrvu rade pod sloganom okupacionih vlasti "Za pobjedu Rusije", dok je sve više malih preduzeća i civilnih organizacija, uključujući škole, koje su upregnute da obezbijede osnovne potrepštine slabo opremljenoj ruskoj vojsci.

Svijet

U nastojanju da iskorijeni pušenje, Novi Zeland, koji već ima jedan od najmanjih procenata pušača u svijetu, uveo je strogi zakon kojim se zabranjuje prodaja cigareta svima rođenima poslije 1. januara 2009. godine tokom cijelog njihovog života. Novozelandski zakon koji obuhvata i druge mjere za suzbijanje pušenja mogao bi biti model za druge zemlje u svijetu.

Za kraj pogledajte Paketići prijateljstva - djeca BiH za djecu Ukrajine.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!