Dnevno@RSE: Iran ukida policiju za moral; Ruska 'flota u sjenci'

Službenica iranske policije za moral tokom akcije provođenja islamskog kodeksa oblačenja u Teheranu 2007.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Pripadnici srpske zajednice sa sjevera Kosova navode kako se ne osjećaju bezbjedno jer na terenu nema policije Kosova, dok kosovski premijer Albin Kurti tvrdi da je policija tamo. S druge strane, iz nevladine organizacije Humani centar Mitrovica, koja se bavi bezbjedonosnim pitanjima, tvrde da trenutno postoji samo mogućnost prijave nekog krivičnog djela ali ne i istražnih radnji policije ili procesuiranje počinioca.

U ovosedmičnom magazinu TV Liberty govorimo o najvećim poreskim dužnicima u BiH. Njihova poreska dugovanja iznose oko tri milijarde i 285 miliona KM. Dužnici su javna i privatna preduzeća, zdravstvene ustanove, rudnici i fabrike koji su godinama radnicima isplaćivali plaće bez uplate doprinosa.

Procjenjuje se da u BiH živi oko 295.000 osoba sa invaliditetom. BiH je 2010. godine ratificirala Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom Ujedinjenih nacija, no u praksi nije mnogo učinjeno na zaštiti i uklanjanju diskriminacije o čemu možete više pročitati u Uz invaliditet u BiH ide i siromaštvo.

U posljednje tri godine, među krijumčarima migranata, najviše je državljana Srbije koji su osuđivani za nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici i u Osnovnom javnom tužilaštvu u Senti, mjestima na samom sjeveru Vojvodine, gdje su posljednjih dana učestale policijske akcije protiv migranata.

Šta spaja bliskoistočne i azijske gradove i Novi Pazar na jugozapadu Srbije? Ni u jednom od njih ne može se pogledati prvi dječiji animirani film u kojem je Disney predstavio lik gej tinejdžera. U državama Bliskog istoka i Azije film se ne emituje, jer je po njihovim zakonima homoseksualnost kažnjiva. U Srbiji to nije slučaj, ali prema istraživanjima međunarodnih organizacija, procenat poštovanja LGBT prava i sloboda je svega 37 odsto.

U organizaciji udruženja "Eko straža" u Beogradu je 4. decembra održan još jedan protest protiv zagađenja zraka. Građani zahtijevaju da Vlada Srbije usvoji aktuelne planove kvaliteta zraka, te da obavještava adekvatno javnost u trenucima povišenih koncentracija aerozagađenja i da napravi jasnu strategiju po ovom pitanju.

S problemom zagađenog zraka suočeni su i stanovnici Sarajeva. Rješenje je pokušao naći student mašinskog inženjerstva o čemu možete saznati više u video prilogu Dronom protiv sarajevskog smoga.

Prema nedavno objavljenim podacima evropske statističke agencije Eurostat, Hrvatska je jedna od tri najodgovornije države Evropske unije po postotku sakupljenog EE - električnog i elektronskog otpada. Eurostat u svom saopštenju iz novembra navodi kako su Hrvatska, Bugarska i Finska u 2020. godini prešle prag od 65 posto odvojenog sakupljanja EE otpada, u poređenju sa ukupnom prosječnom masom električne i elektronske opreme stavljene na tržište u tri prethodne godine.

Pročitajte kako je tradicija Bokeljske mornarice postala i hrvatsko i crnogorsko kulturno dobro. Iako je Bokeljska mornarica iz Kotora upisana kao nematerijalno kulturno dobro Crne Gore na Listu UNESCO-a, novi upis dijela njene tradicije kao hrvatskog dobra je regularan, rečeno je Radiju Slobodna Evropa iz te najstarije pomorske bratovštine (društva).

Pogledajte i foto galeriju Unutar tajnih mornaričkih tunela duž obale Crne Gore koji daju fascinantan uvid u hladnoratovske napetosti.

Rat u Ukrajini

Ruske trupe su nastavile sa granatiranjem grada Hersona na jugu Ukrajine, što je dovelo do prekida snabdijevanja električnom energijom nedavno oslobođenog grada, prenosi ukrajinski servis RSE. Istovremeno su nastavljene žestoke borbe na istoku zemlje, dok zvaničnici upozoravaju da se Ukrajina suočava sa teškom zimom zbog ruskih raketnih napada na njenu energetsku infrastrukturu. Više od 500 naselja u Ukrajini je bez struje, izjavio je 4. decembra zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

U Život bez struje i plina pogledajte kako se stanovnici Donbasa pripremaju za potencijalno tešku zimu na istoku Ukrajine. Odlučni su da ostanu u ratom pogođenoj regiji, uprkos nestabilnom snabdijevanju energentima.

Za Vladislava Nedostupa, osmomjesečna okupacija njegovog rodnog grada brzo je otišla u prošlost otkako je posljednji ruski vojnik pobjegao iz Hersona početkom novembra. Međutim, taj dio vremena ga je nepovratno promijenio. Diplomirani sociolog i trgovac autodijelovima sada je i osoba koja je ubila druge ljude - pet ruskih vojnika. Kaže da se odlučio na "krvavu osvetu" nakon što su bivša školska drugarica i njena kćerka stradale u ruskom raketnom napadu.

U videu Građani Moskve: Šta je Rusija dobila a šta izgubila napadom na Ukrajinu pogledajte kako građani Moskve različito vide rat i uticaj rata - odnosno "specijalne vojne operacije", kako Kremlj naziva agresiju na susjeda. Neki nisu željeli otvoreno da govore, a prema stradanju Ukrajine nije pokazano mnogo empatije.

Svijet

Prodaja oružja i vojnih usluga stotinu najvećih kompanija u toj industriji je dostigla 592 milijarde dolara u 2021. godini, što je povećanje od 1,9 odsto u odnosu na godinu prije, objavio je Štokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI). To povećanje je označilo sedmu uzastopnu godinu rasta globalne prodaje oružja.

S ciljem zaobilaženja najtežeg paketa sankcija na naftu koji su uvele zapadne zemlje, Rusija je kupila veliki broj starih tankera kako bi nastavila isporuke nafte koja ostaje njen glavni izvor prihoda i ključ za finansiranje invazije na Ukrajinu. Ipak, iako je Moskva ove godine u potaji kupila možda i više od 100 tankera, i dalje neće imati dovoljno brodova da održi sadašnji nivo izvoza nafte, pišu svjetski mediji.

Glasom mladih

Za kraj poslušajte novi podcast Glasom mladih koji kroz razgovor s glumicom Helenom Vuković iz Sarajeva pokušava naći odgovore na pitanja poput šta je potrebno za uspjeh - telenat, upornost i rad, šarm?

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!