Dnevno@RSE: Presuda osnivaču ‘Čuvara zakletve’; Iznevjerena očekivanja ukrajinskih izbjeglica u Bugarskoj

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i Karen Donfrid, pomoćnica državnog sekretara SAD, tokom drugog dana NATO sastanka ministara vanjskih poslova u Bukureštu, 30. novembar 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Članovi nekoliko sindikata prosvjetnih radnika u Srbiji 1. decembra učestvuju u štrajku upozorenja, neodržavanjem prvog časa u prijepodnevnoj i poslijepodnevnoj smjeni. Prosvjetni radnici traže bolju pravnu zaštitu nastavnika i da se zakoni koji regulišu postupanje u slučaju nasilja u školama dosljedno primjenjuju. Povod je snimak koji se pojavio na društvenim mrežama gdje trojica učenika Tehničke škole u Trsteniku na jugu Srbije maltretiraju profesoricu.

Nakon što je devet političkih stranaka 29. novembra potpisalo sporazum o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine (BiH), Stranka demokratske akcije (SDA), najjača bošnjačka stranke u BiH, praktično, neće biti dio vladajuće koalicije nakon više od 20 godina. Da "još ništa nije završeno" poručuju iz ove političke partije koja ima najviše osvojenih mandata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, čije je konstituisanje zakazano za 1. decembar.

Hrvatski sabor raspravljao je o vladinom prijedlogu da Hrvatska učestvuje u obuci ukrajinskih vojnika u sklopu evropskog projekta EUMAM, po kojem bi do 100 ukrajinskih vojnika došlo na obuku u Hrvatsku, a do 80 hrvatskih instruktora obučavalo bi Ukrajince u drugim državama Evropske unije. Međutim, ni nakon rasprave 30. novembra nije jasno hoće li prijedlog biti prihvaćen s obzirom na protivljenje predsjednika Zorana Milanovića i opozicije.

Iako funkcioniše u tehničkom mandatu od 20. avgusta kada joj je u Skupštini Crne Gore izglasano nepovjerenje, manjinska vlada Dritana Abazovića je u tom periodu donijela više od 600 odluka. Uprkos 'visokoj produktivnosti', prema podacima iz novembra, Vlada uživa podršku manje od tri odsto građana. Pojedini aktivisti smatraju da je razlog u tome što se u donošenju odluka Vlada ne vodi stručnim kriterijima, već isključivo uskostranačkim.

Ni punih mjesec dana od kada je u Rusiji otvoren, vojno-tehnološki centar paravojne grupe Vagner ugostio je srpskog ultradesničara Damjana Kneževića, vođu ultradesničarske organizacije "Narodna patrola". Iz nevladinog Centra za strateške analize sa sjedištem u Beogradu smatraju dakontakti srpskih desničarskih grupa i ruske paravojne jedinice koja učestvuje u agresiji na Ukrajinu predstavljaju "bezbjednosni alarm".

U Srpski novinari štrajkom glađu tražili veće plate i 'kosovski dodatak' pročitajte kome su se i zbog čega obratili nezadovoljni medijski radnici iz Gračanice i Sjeverne Mitrovice na Kosovu.

Pročitajte ipriču o suživotu u Srebrenici kroz primjer tri najbolje prijateljice - Merjeme, Kristine i Aldijane. Zajedno treniraju u karate klubu "Želja ipon" i višestruke su prvakinje u ovoj sportskoj disciplini. Kažu da ih politike podjela ne zanimaju.

RSE Intervju

Predsjednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Borko Stefanović predao je parlamentu prijedlog Rezolucije koja predviđa da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom i uvede Rusiji sankcije.

Stefanović smatra da neusklađivanje spoljne politike sa EU može imati "dalekosežne negativne posljedice za Srbiju" i u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže da "ne vidi nijedan argument koji bi ga ubijedio da ne treba uskladiti politiku sa politikom EU". Dodaje da od Ministarstva inostranih poslova Srbije očekuje da razmotri i iznese mišljenje o njegovom prijedlogu Rezolucije.

Svijet

Osuđujuća presuda osnivaču ekstremno desničarske milicije Čuvari zakletve (Oath Keepers) za planiranje pobune istakla je na ozbiljnost i intenzitet napora sljedbenika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da preokrenu ishod izbora 2020. godine. Presuda bi također mogla da bude i nagovještaj za suđenja drugim pripadnicima krajnje desničarskih grupa koji su učestvovali u neredima na Kapitolu 6. januara 2021, pišu svjetski mediji.

Mnogi Ukrajinci koji bježe od rata potražili su utočište u obližnjoj Bugarskoj, gdje im je ponuđen besplatan smještaj, često u turističkim hotelima. No, postoje i kritike da je vladina podrška izbjeglicama bila haotična i neznatna bez pokušaja da se visoko kvalifikovani radnici i profesionalci integrišu.

Za kraj pogledajte video Rukotvorine izbjeglica i migrantkinja u Srbiji, s nedavno održanog bazara u Beogradu kojeg su organizovali UNHCR i nevladine organizacije iz Srbije u cilju ekonomskog osnaživanja ovih žena, ali i povezivanja sa Beograđanima.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli


Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!