Dnevno@RSE: Vučić i Kurti u Briselu; Specijalni savjetnik za depolitizaciju istraga o Trumpu; Čečenski separatistički borci brane Ukrajinu

Poplavljeno područje u okolini Novog Pazara na jugozapadu Srbije, 20. novembar 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.
Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Država Srbija potpisuje ugovore o radnom angažmanu sa Srbima sa sjevera Kosova koji su napustili kosovske institucije, što znači da će oni primiti platu za novembar u srpskom sistemu, u okviru paralelnih institucija – privremenih organa četiri opštine na sjeveru Kosova. Pojedini analitičari to vide kao zloupotrebu društvenog i etničkog statusa kosovskih Srba i kao na vraćanje na period prije Briselskog sporazuma.

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa sagovornici Omera Karabega bili su politički analitičar iz Prištine Škeljzen Malići i direktor Foruma za etničke odnose u Beogradu, Dušan Janjić. Razgovarali su o tome ima li izlaska iz sadašnje duboke krize u odnosima između Srbije i Kosova prouzrokovane sporom oko registarskih tablica i povlačenjem Srba iz kosovskih institucija.

U ovosedmičnom izdanju TV Liberty, magazina Radija Slobodna Evropa, govorimo o mogućim promjenama načina djelovanja u Predsjedništvu BIH i vanjskopolitičkim prioritetima nakon inauguracije novog saziva. Šta se može očekivati od Željke Cvijanović, Željka Komšića i Denisa Bećirovića?

Vrtoglave cijene stanova i rast kamatnih stopa, dovele su pred zid mnoge mlade ljude u Bosni i Hercegovini koji u kupovini stana vide nemoguću misiju. Zbog "divljanja" cijena nekretnina mladi često i ne razmišljaju o kupovini. Neki od njih u razgovoru za RSE kažu da kao bolju opciju biraju život u roditeljskom domu ili u unajmljenim stanovima.

U video prilogu 'Informisana žena je zaštićena' pogledajte kako Nevnaka Rikalo iz Gračanice, opštine sa većinskim srpskim stanovništvom kod Prištine, nastoji da kod žena iz različitih etničkih zajednica na Kosovu podigne svijest da ne treba da šute na nasilje. Njena borba za otvaranje jedne od sigurnih kuća trajala je deceniju.

Rat u Ukrajini

Za mnoge članove čečenske opozicije i separatiste u inostranstvu koji su došli iz cijele Evrope da se pridruže dobrovoljačkom bataljonu u Ukrajini, borba protiv Rusije postala je način života. Većina pripadnika ukrajinskog bataljona za specijalne namjene OBON borila se protiv Moskve u prvom i drugom čečenskom ratu. Servis RSE za Sjeverni Kavkaz sastao se s dobrovoljcima OBON-a na prvoj liniji fronta kako bi razgovarali o ratu.

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin 21. septembra naredio vojnu mobilizaciju, u Rusiji je poraslo javno nezadovoljstvo ratom. Žene sve više dominiraju pokretom, dijelom i zato što su mnogi muškarci pobjegli iz zemlje ili se skrivaju kako bi izbjegli mobilizaciju, o čemu možete čitati u 'Niko nas ne sluša': Ruskinje protestuju protiv rata u Ukrajini.

Dok se glavni grad Ukrajine, pod novim vazdušnim napadima ruske vojske, suočava se s prekidima struje, vode i grijanja, pogledajte video koji prikazuje kako Olena Bastun u svom stanu u Kijevu priprema kamp-opremu za moguću surovu zimu.

U foto priči Polja slomljenog srca pogledajte nove fotografije sa masovno proširenog groblja u Mariupolju koje prikazuju pojedinačne tragedije uzrokovane ruskom invazijom.

Svijet

Ministarstvo pravde SAD imenovalo je specijalnog savjetnika u vezi s istragama protiv Donalda Trumpa kako bi se osigurala nepristrasnost u mogućem podizanju optužnice protiv bivšeg predsjednika koji je upravo pokrenuo novu kampanju za Bijelu kuću. Ipak, uprkos namjerama, administracija predsjednika Joea Bidena će teško uspjeti da se odbrani od optužbi za politizaciju istraga protiv mogućeg protivkandidata na izborima za dvije godine, pišu svjetski mediji.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!