Dnevno@RSE: Pelosi se povlači sa čelne funkcije u Kongresu; Lulina obećanja o zaštiti Amazonije; Dronovi rata u Ukrajini

Ptotest građana Crne Gore u Podgorici 17. novembra.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Pod sloganom „Ima nas“, ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici 17. novembra protestovalo je više od deset hiljada građana tražeći povlačenje izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore, dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. Nošeni su transparenti na kojima je pisalo "Ima nas, za Crnu Goru, za EU", "Evropo ne žmuri dok smrkava u Crnoj Gori" , "Sa fašizmom nema relaksacije". Pogledajte i video sa ovog skupa, koji su obezbjeđivale jake policijske snage protekao je bez incidenata.

Republika Srpska (RS) planira izvoziti višak električne energije u Mađarsku. Zauzvrat bi od te države, ovaj bosanskohercegovački entitet, dobijao naftu i naftne derivate. Ova ideja prvi put je pomenuta polovinom oktobra kada je tadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovini (BiH) Milorad Dodik razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti. Više o tome pročitajte u Sve tajne energetske zajednice Dodika i Orbana.

U jeku globalne energetske krize uslijed agresije Rusije na Ukrajinu, lideri država Zapadnog Balkana razgovarali su u Beogradu na konferenciji "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu". Jedan je od zaključaka bio je formiranje regionalnog tržišta izvora energije kako bi zemlje Zapadnog Balkana mogle da pomažu jedne drugima.

Za izbore u četiri većinski srpske opštine na sjeveru Kosova nekoliko dana pred istek roka nema nijedne prijavljene partije niti kandidata. Pored vodeće partije sa podrškom Beograda, Srpske liste, ni predstavnici srpske opozicije neće na izbore. Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je za 18. decembar raspisala izbore za gradonačelnike u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku a nakon što su predsjednici ovih opština iz Srpske liste podnijeli ostavke. Protive se provođenju odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Svake godine u Crnoj Gori se rodi jedno do troje djece sa cističnom fibrozom, rijetkom bolešću koja dovodi do poremećaja u radu žlijezda, pluća i drugih organa. Od ove bolesti prošle godine umrli su desetogodišnja djevojčica i mladić od 17 godina. Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom okupit će se 18. novembra ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici, sa zahtjevom nadležnima da hitno obezbijede lijek koji se pokazao kao izuzetno djelotvoran ali kojeg, za razliku od zemalja okruženja, Evrope i SAD, u Crnoj Gori još uvijek nema.

Penzionerima u Federaciji Bosne i Hercegovine je od ove godine omogućeno da rade za platu, uplaćuju doprinose, a istovremeno i primaju penziju. Izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju stariji od 65 godina ili oni sa 40 godina staža i dalje mogu raditi ukoliko postoji potreba na tržištu rada. U video prilogu govorimo o tome hoće li sve masovniji odlazak mladih vratiti veći broj penzionera na radna mjesta.

Sa bilborda u Novom Sadu, najvećem gradu Vojvodine na sjeveru Srbije, pjevač ekstremno nacionalističkih pjesama Mirko Pajčin, poznat pod pseudonimom Baja Mali Knindža, poziva na svoj koncert. Nastup je izazvao polemiku u dijelu javnosti – da li treba dozvoliti da se taj koncert održi u javnoj instituciji, u godini kada Novi Sad nosi titulu Evropske prijestolnice kulture.

Rat u Ukrajini

Bespilotne letjelice su možda najznačajniji tehnološki razvoj modernih sukoba. Donosimo spisak nekih od dronova za koje se zna da se koriste u ratu u Ukrajini.

Pogledajte i foto priču Težak život u ukrajinskom Hersonu nakon oslobođenja.

Dvadesetosmogodišnji Sergej Mališko, ukrajinski reprezentativac u futsalu zahvalio se na gostoprimstvu i podršci ljudi sa Kosova. Nedavno je sa svojim timom učestvovao na utakmici malog fudbala u Hali sportova u Prištini, gdje su igrači dočekani dugim aplauzom stotina ljubitelja sporta sa Kosova.

Svijet

Kraj istorijskog mandata Nancy Pelosi -- Predsjedavajuća Predstavničkim domom Kongresa SAD Nancy Pelosi, prva žena koja je obavljala tu funkciju, najavila je kraj svog istorijskog mandata poslije skoro dvije decenije vođenja Demokratske partije u tom domu gdje je svojim umijećem progurala ili spriječila planove niza predsjednika. Povlačenjem Pelosi priliku će dobiti nova generacija demokratskih lidera koji su sada pred izazovom da ispune visoke standarde korištenja političke moći koje je ona postavila.

Obećanje novoizabranog brazilskog predsjednika Lule da Silva dato na UN-ovoj konferenciji o klimi 16. novembra da će suzbiti nezakonitu deforestaciju u Amazoniji moglo bi naići na značajne probleme u duboko polarizovanom Brazilu - nakon Bolsonara, koji je omogućio najbržu sječu šuma u proteklim decenijama, pišu svjetski mediji.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!