Dnevno@RSE: Jačanje odbrane NATO-a; NASA-ina raketa na putu ka Mjesecu

Uništeni ruski oklopnjak u blizini puta ka aerodromu Čornobajevka kod Hersona 15. novembra.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE intervju

Bivši zvaničnik NATO-a Jamie Shea kaže da je incident sa eksplozijom projektila u Poljskoj, koji god da je bio uzrok, naglasio potrebu da zemlje NATO-a, posebno one u istočnoj Evropi, ojačaju svoju protivvazdušnu odbranu. Shea u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže da ne očekuje da će ovaj incident na poljskoj teritoriji pokrenuti NATO princip kolektivne odbrane poznat kao Član 5 iz Osnivačkog ugovora NATO-a, koji predviđa da se napad na jednu od članica zapadne Alijanse smatra napadom na sve, čime se započinje razmatranje potencijalnog vojnog odgovora.

Sukob u Ukrajini je razotkrio Vladimira Putina, dok činjenica da Rusija gubi na bojnom polju u Ukrajini također znači da ruski predsjednik "postaje sve opasniji", kaže u intervjuu za RSE Jon Lee Anderson, kolumnista New Yorkera i iskusni ratni dopisnik koji je izvještavao o sukobima od Afganistana do Sjeverne Irske, Ugande i širom Bliskog istoka.

Balkan na RSE

Šef kosovske delegacije u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi rekao je da "postoje elementi razgovora o mogućnostima izlaska iz krize, ali da dogovora nema". Prethodno je za RSE iz diplomatskih izvora saopšteno da je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak zvaničnoj Prištini predao novi prijedlog Brisela za rješenje krize na sjeveru. Izvori RSE su potvrdili da se sve radi u cilju pronalaska makar prelaznog rješenja, radi izbjegavanja ekskalacije do koje može doći od 21. novembra kada će kosovske vlasti početi sa izdavanjem novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim registracijama na Kosovu.

Pročitajte kako grafiti povezuju Kosovo i Vojvodinu. Grafiti "Brigada sever" osvanuli su istog dana na nekoliko lokacija u dva grada i dvije države, ali nose različite poruke. U Novom Sadu, 13. novembra ih je objavila neformalna grupa "Mlada Vojvodina", koja zastupa stav da "Vojvodina treba da bude republika", dok se na sjeveru Kosova tim grafitima poziva na bojkot kosovskih vlasti. Neki smatraju da je riječ o provokaciji dok je za druge u pitanju skretanje pažnje.

U samo dva dana zvanični Beograd je napravio "tri koraka bliže" Moskvi, uprkos pozivima EU da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Predsjedništvo Srbije, Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova nisu odgovorili na upit RSE da li se ovi potezi mogu protumačiti kao intenziviranje odnosa sa Rusijom. Iz nevladinog sektora pak kažu da su potezi zvaničnog Beograda "nastavak ranije politike".

Energetski sektor Crne Gore koji čini osam kompanija u minusu je preko 29 miliona eura. I dok su neke poslovale pozitivno, ključna Elektroprivreda bilježi minus od 80 miliona. Dok rukovodstvo Elektroprivrede minus pravda lošom hidrološkom situacijom, resorno Ministarstvo kapitalnih investicija ovakvo upravljanje državnim kompanijama ocjenjuje nedopustivim.

Iz Crne Gore pogledajte i zanimljivu video priču o Saši Duloviću iz Kolašina koji motornom šegom pravi skulpture od drveta od čega uspijeva i da zaradi. Inspiraciju uglavnom nalazi u prirodi, u planinama Gornje Morače.

Kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora za veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida ne brine ulične prodavače suvenira u BiH, kao i one koji su posao razvili putem internetskih stranica za prodaju, o čemu možete pročitati u Nacionalizam na prodaji u BiH.

Svijet

Lansiranjem najmoćnije svemirske rakete američka svemirska agencija NASA je poslala letjelicu do Mjeseca u okviru programa kojim bi ljudi poslije 50 godina trebalo opet da zakorače na lunarnu površinu. To će biti i prvi korak za gradnju stalne baze na Mjesecu, koja bi trebalo da bude odskočna daska za ljudska istraživanja na Marsu, pišu svjetski mediji.

Za kraj, ukoliko vas zanimaju sport i politika, obratite pažnju na ovih pet utakmica Mundijala.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!