Dnevno@RSE: Vanredni izbori na sjeveru Kosova; Ljudska prava pred Mundijal u Kataru; Drakulin dvorac za svjetske milijardere

Predsjednik Volodimir Zelenski s ukrajinskim vojnicima u Hersonu 14. novembra.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je za 18. decembar raspisala vanredne izbore za gradonačelnike u četiri opštine na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo - Sjevernoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu. Gradonačelnici srpske nacionalnosti, podnijeli su ostavke 5. novembra u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da pokrene proces preregistracije automobila sa tablicama koje su za Kosovo nelegalne, a koje izdaje Srbija. Bivši predsjednik Centralne izborne komisije na Kosovu Mazlum Baraljiju kaže za RSE da postoji nekoliko scenarija koji bi se mogli desiti na vanrednim lokalnim izborima na sjeveru.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell je upozorio da se rješenje o tablicama treba postići prije 21. novembra. Borell je na kraju sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije gdje se raspravljalo i o tenzijama između Kosova i Srbije, ocijenio da se radi o "najozbiljnijoj krizi od 2013. godine" i zatražio od strana da se angažuju u cilju smirivanja tenzija. Izrazio je spremnost da pozove u Brisel predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija kako bi došli do rješenja oko tablica.

Dan nakon što je objavljena vijest da ruski državni kanal Russia Today (RT) u Beogradu otvara redakciju na srpskom jeziku, izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da „Srbija ne treba da bude centar dezinformacija iz Kremlja“ naglasivši da je pokretanje RT u Srbiji u suprotnosti sa evropskom vanjskom politikom. RT bi, prema ocjeni stručnjaka, mogao da predstavlja "problem" zvaničnom Beogradu - jer bi promovisao isključivo interese Ruske Federacije, ali ne i vlasti u Srbiji.

Šef Agencije za nacionalnu bezbjednost Sjeverne Makedonije Viktor Dimovski će u srijedu, 16. novembra odgovarati pred parlamentarnom komisijom na pitanje zašto je Ukrajinac Oleksandar Oniščenko dobio državljanstvo Sjeverne Makedonije uprkos činjenici da se njegovo ime nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Vlada u Skopju je dala državljanstvo Oniščenku u maju, na sjednici bez rasprave.

Policijski službenici, visoko pozicionirani pripadnici narkokartela, inspektori, osumnjičeni za organiziranje prostitucije, trgovinu oružjem, ali i jedan sudac koristili su Sky aplikaciju u Bosni i Hercegovini. Pročitajte šta je Sky aplikacija i kako ona radi.

Dan rođenja vladike, pjesnika i vladara Crne Gore Petra II Petrovića Njegoša, 13. novembar, prvi put se ove godine slavi u Crnoj Gori kao Dan kulture. Međutim, iako je najavljen niz kulturnih manifestacija,praznik Njegoševog rođenja obilježile su partijske čestitke i rasprave.

U video prilogu Linč, prijetnje i zastrašivanja novinara u BiH saznajte koliko je slučajeva kršenja novinarskih prava i medijskih sloboda zabilježila Linija za pomoć novinarima prošle godine. Atmosfera u kojoj novinari nisu bezbjedni za posljedicu ima društvo bez medijskih sloboda, ljudskih prava i demokratije poručuju iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Svijet

Predstojeće Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru dovelo je u fokus eksploataciju migrantskih radnika i zakone usmjerenih protiv homoseksualaca u toj zemlji, postavljajući pitanje da li takvi događaji služe isključivo za pranje imidža problematičnih režima ili ipak mogu donijeti i društvene promjene, pišu svjetski mediji.

Grof Drakula ostaje fascinacija mnogih stranih turista koji posjećuju Rumuniju zbog njenih krajolika i legendi. Početkom 90-ih vlasti su pokušale promovisati imidž ovog lika, ali bez uspjeha. Potencijal područja i legende i dalje ostaje neiskorišten, kažu stručnjaci za Radio Slobodna Evropa. Pročitajte više u Drakulin dvorac koriste svjetski milijarderi, ali ne i rumunska država.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!