Dnevno@RSE: Nelegalne kineske policijske stanice u Holandiji; Rumuni koji su bježali u Jugoslaviju

Demonstranti u Iranu ponovo su se sukobili s policijom jer su neki u zapadnom gradu Mahabadu pokušali zauzeti vladine zgrade 27. oktobra.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Rok Vlade Kosova za preregistraciju vozila sa oznakama gradova na Kosovu, koje izdaju organi Srbije, ističe 31. oktobra. Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, koje su za Kosovo nelegalne, ali su se do sada tolerisale u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, gdje se uoči isteka roka za preregistraciju vozila desilo nekoliko napada na pripadnike srpske zajednice. Kosovske institucije za incidente krive “ilegalne ekstremističke grupe“ koje žele da ih na taj način "zastraše" da ne preregistruju svoja vozila na RKS tablice.

Predstavnici Srpske liste, vodeće partije Srba na Kosovu, poručili su nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 27. oktobra u Beogradu, da će blokirati granične prelaze Kosova u slučaju da kosovske vlasti krenu da nasilno oduzimaju vozila sa tablicama koje izdaje Srbija. Sastanku je prisustvovao i potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić koji se nalazi na crnoj listi SAD.

U međuvremenu policija Srbije onemogućila je posjetu zamjenika premijera Kosova, Besnika Bislimija Beogradu. Bislimi je putovao za Beograd u četvrtak, 27. oktobra kako bi učestvovao na dva okrugla stola o pitanjima dijaloga Kosovo-Srbija.

Milorad Dodik izabran za predsjednika Republike Srpske, utvrdila je Centralna izborna komisija BiH (CIK) na sjednici u četvrtak, 27. oktobra nakon kontrolnog brojanja glasova za predsjednika RS. Prema tim rezultatima, Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), dobio je nešto više od 300 hiljada glasova, a njegova protivkandidatkinja, Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP), 27 hiljada glasova manje. Potpredsjednik RS iz reda Bošnjaka će biti nezavisni kandidat Ćamil Duraković, a iz reda Hrvata kandidat koalicije koju predvodi HDZ BiH - Davor Pranjić.

Dva mjeseca nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Crnoj Gori, dvije stranke - prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP) i Građanski pokret URA zabilježile su drastičan pad povjerenja građana na nedavno održanim lokalnim izborima. Samo u Podgorici URA je izgubila više od 4.000 birača, a SNP je ostao ispod cenzusa. Šta je uzrok izbornog fijaska dvije partije koje su potpisale Temeljni ugovor kojim se regulišu odnosi Crne Gore i SPC-a?

Oko 400 hiljada Bosanaca i Hercegovaca nema pravo na besplatno liječenje. To su građani bez stalnog posla, redovni studenti stariji od 26 godina te djeca koja ne idu u školu. Nevladine organizacije i aktivisti pokušavaju promijeniti zakone i osigurati da svi imaju pravo na liječenje, što nalažu i međunarodne konvencije, koje je BiH potpisala. Više o tome u video prilogu Za neosigurane u BiH pomoći ima samo ako je hitno.

RSE Intervju

Pogled iz Moskve i Vašingtona na Zapadni Balkan u jeku rata u Ukrajini -- Radio Slobodna Evropa (RSE) je u Beogradu na Beogradskoj bezbjednosnoj konferenciji razgovarao sa saradnikom Karnegi zadužbine za međunarodni mir, Maksimom Samorukovim i predavačem Instituta za vanjsku politiku američkog Univerziteta Johns Hopkins u Vašingtonu, Edwardom Josephom. "Mislim da je za Rusiju prisustvo na Balkanu uvijek bilo pitanje reputacije i kako izgleda, prije nego suštine", ističe Samorukov.

Svijet

Istraga o nelegalnim kineskim policijskim stanicama u Holandiji -- Holandska vlada pokrenula je istragu o navodima da Kinu vodi "nelegalne" policijske stanice u Holandiji, poslije tvrdnji da su korištene za vršenje pritiska na kineske državljane u toj zemlji. Optužbe poslije izvještaja holandskih medija o kineskim policijskim stanicama nadovezuje se na sve više dokaza da Peking pokreće operacije u inostranstvu za zastrašivanje i nadziranje kineskih državljana, pišu svjetski mediji.

Za kraj pročitajte priču o rumunskim bjeguncima koji su rizikovali sve da bi doplivali do Jugoslavije. U pokušajima da preko Dunava dođu u Jugoslaviju, na slobodu, ubijeno je stotine, ako ne i hiljade Rumuna. Više od 30 godina nakon pada komunizma, Rumunija konačno istražuje hiljade smrtnih slučajeva.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,
Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!