Dnevno@RSE: Sastanak Scholza i Macrona za ublažavanje tenzija Njemačke i Francuske; Fetva o zabrani nargila u Afganistanu

Više hiljada članova i simpatizera SNSD-a i drugih vladajućih stranaka u RS na skupu u Banjaluci, 25. oktobar 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Protest Dodikovih pristalica u Banjaluci održan je 25. oktobra zbog, kako se navodi, pokušaja "prekrajanja izborne volje naroda Republike Srpske". Na skupu pod imenom "Otadžbina zove", okupilo se prema procjenama Policijske uprave Banje Luke, oko 30 hiljada članova i simpatizera stranaka vladajuće koalicije u RS. U međuvremenu, u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu, državni tužioci i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine izvršili su uviđaj zbog sumnje na izborne prevare.

Zeleno svjetlo za pregovore o unaprijeđenom statusu Frontex-a na Zapadnom Balkanu -- Evropska komisija je usvojila preporuku Vijeća Evropske unije da odobri otvaranje pregovora o unaprijeđenim sporazumima o statusu Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex) sa četiri države Zapadnog Balkana. Odobrenje se odnosi na granice između EU i Albanije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

'Sanjam Bihać i Bosnu': Bošnjaci iz Prizrena čekaju na put u BiH bez viza -- Prije nedavno postignutog dogovora šefova diplomatija zemalja Zapadnog Balkana o kretanju građana s ličnim kartama, mnogi stanovnici Kosova koji imaju porodicu u BiH i obrnuto, suočavali su se sa problemima prilikom dobijanja vize. Bilo je slučajeva kada svojim najbližima nisu mogli ni posljednji pozdrav da upute. Takvo iskustvo je za Radio Slobodna Evropa podijelila Nevzeta Imami, profesorica bosanskog jezika pred penzijom u Prizrenu.

Svaki peti građanin Podgorice na lokalnim izborima 23. oktobra glasao je za Evropu sad, novoosnovani pokret bivših ministara – Jakova Milatovića i Milojka Spajića. Sličan uspjeh zabilježili su i u ostalim gradovima, a da su nesporno najveći pobjednici izbora, ocjene su iz svih stranaka. Pročitajte u čemu je 'tajna' izbornog uspjeha Pokreta Evropa sad u Crnoj Gori?

S druge strane, grupa država Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) ocijenila je da bi nadležni organi Crne Gore trebalo da uvedu provjere integriteta članova Vlade i predstavnika policije, prije imenovanja na funkcije. Crna Gora treba do 31. decembra 2023. da podnese izvještaj o preduzetim mjerama za sprovođenje preporuka. Više o tome pročitajte u GREKO uputio Crnoj Gori 22 preporuke za borbu protiv korupcije.

Rat u Ukrajini

Učesnici Prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme, koji je u ukrajinsko-hrvatskoj organizaciji održan u Zagrebu 25. oktobra poručili su Rusiji da se povuče iz Ukrajine i prekine rat i naglasili da se neće umoriti u podršci Ukrajini. Na skupu su učestvovali predstavnici više od 50 zemalja i pet međunarodnih integracija, a organizatori ističu da su među sudionicima bili svi članovi grupe industrijaliziranih zemalja svijeta - G7.

Svijet

Sastanak Scholza i Macrona za ublažavanje tenzija između Njemačke i Francuske -- Poslije pojačanih tenzija u odnosima Njemačke i Francuske, kancelar Olaf Sholza i predsjednik Emmanuel Macron na sastanku u Parizu u srijedu, 26. oktobra, imaju priliku da poprave odnose dvije zemlje koji su pokretačka snaga Evropske unije (EU). Dok su ruska invazija na Ukrajinu i energetska kriza naglasili razlike između dvije zemlje, u Francuskoj postoji dublja zabrinutost da se Berlin sve više okreće ka istoku Evrope što bi moglo da poveća dominaciju Njemačke, pišu svjetski mediji.

Donosimo i priču iz Afganistana gdje popularna razonoda među muškarcima vjerovatno ‘ide u dim’ nakon što su talibani nedavno izdali fetvu o zabrani nargile koju smatraju opojnim sredstvom. U pitanju je najnoviji pokušaj talibana da sprovedu svoju verziju islamskog zakona u zemlji.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!