Dnevno@RSE: Smijenjen šef za cyber sigurnost u Njemačkoj; Obuka za ukrajinske vojnike na tlu država EU

Protest građana na Šodrošu u Novom Sadu na kojem su aktivisti prefarbali tablu koja označava radove i sprejem napisali: "Svi za Novi Sad!", 19. oktobar 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Troje privedeno na protestu u Novom Sadu -- Na protestu građana okupljenih 19. oktobra protiv sječe šume zbog buduće izgradnje četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu, policija je privela najmanje troje demonstranata, dok su okupljeni pokušavali da uklone građevinsku ogradu koju su radnici kineske firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) postavili dan ranije.

S druge strane, ekološki aktivisti iz Majdanpeka u istočnoj Srbiji s negodovanjem su dočekali vijest da će kineska kompanija Ziđin (Zijin), koja upravlja rudnikom u tom mjestu, novčano nagraditi žensku odbojkašku reprezentaciju Srbije zbog zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu. Više o tome pročitajte u Kineska kompanija 'popravlja' imidž kroz sport u Srbiji.

Litijum ponovo budi proteste u Srbiji -- Ekološki aktivisti objaviće do kraja mjeseca imena poslanika Skupštine Srbije koji su podržali građane u zahtjevu da se trajno zabrani eksploatacija litijuma u toj zemlji. Od 250 poslanika samo njih 11 je podržalo zahtjev aktivista koji tvrde da su skupili preko 38.000 potpisa građana za podnošenje inicijative pred Skupštinom Srbije.

'Izborni turizam' u borbi za glasove u 14 crnogorskih opština -- Birači "nomadi", partijsko zapošljavanje, stotine hiljada eura za službena putovanja, socijalna pomoć, dio su političkog arsenala u cilju izbornog inžinjeringa pred izbore u 14 crnogorskih opština, uključujući i Podgoricu. Marko Sošić iz Instituta Alternativa uvjeren je, kako kaže u izjavi za RSE, da je nova većina nastavila praksu izbornih zloupotreba nekadašnje vlasti Demokratske partije socijalista, predsjednika Mila Đukanovića. U videu Crnogorski izbori u sendviču lokalnog i državnog pogledajte zašto politički lideri naglašavaju značaj izbora 23. oktobra?

Nakon opštih izbora u BiH održanih 2. oktobra, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci podneseno je više od 170 krivičnih prijava za izborne prevare koje je podnijela opozicija u Republici Srpskoj. To nije prvi put da političke stranke, nevladine organizacije ili Centralna izborna komisija (CIK) BiH podnose krivične prijave zbog izbornih prevara. Šta se dešavalo prethodnih godina pročitajte u Koliko u BiH traju suđenja za izborne krađe?

Pogledajte i video prilog o tome kako se građani BiH nose s rekordnim inflatornim udarom po kojem su cijene robe i usluga u prosjeku za 25 posto veće nego prošle godine. Bosanci i Hercegovci, prema podacima Eurostata, imaju standard života tek 41 posto od prosječnog građanina zemalja Evropske unije.

Rat u Ukrajini

Obuka za vojnike Ukrajine na tlu država EU -- Misija vojne pomoći Evropske unije u koju će biti uključeno na hiljade ukrajinskih vojnika, planira da pruži 500 miliona eura u dodatnim fondovima kako bi se kupilo oružje za ovu ratom razorenu zemlju. Misija sa sjedištem u Briselu biće pod komandom francuskog mornaričkog oficira vice-admirala Hervea Blejeana. U početku će trajati dvije godine, uz planirani budžet od 107 miliona eura.

Svijet

U Njemačkoj smijenjen šef za cyber sigurnost poslije navoda o vezama s Rusijom -- U jeku pojačanih strahova u Njemačkoj da bi Rusija mogla da napadne ključnu infrastrukturu u zemlji zbog njene podrške Ukrajini, vlada u Berlinu je smijenila šefa službe za cyber sigurnost poslije navoda da je povezan s ruskim obavještajnim službama, pišu svjetski mediji.

Za kraj pročitajte priču o kampanji koju vodi Irena Dikova iz Bugarske, čija je obećavajuća karijera u alpskom skijanu naglo prekinuta prije mnogo godina kada joj je dijagnosticirana cistična fibroza. Godinama kasnije, imala je transplantaciju pluća u Austriji – što je gotovo nemoguće u Bugarskoj - i vodi kampanju da ubijedi što više Bugara da postanu donori organa.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!