Dnevno RSE: Bugarski vanredni izbori i približavanje Kremlju; Moguć dogovor Izraela i Libana

Predaja i obrada izbornih dokumenata i materijala u Nacionalnoj palati kulture u Sofiji, 2. oktobra 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Sankcije SAD-a premijeru FBiH Novaliću i biznismenu Stankoviću povezanim s Dodikom -- U svojstvu premijera entiteta Federacije BiH, Fadil Novalić zloupotrijebio je lične podatke penzionera u korist Stranke demokratske akcije (SDA), u suprotnosti sa zakonima BiH, saopćio je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD-a, u ponedjeljak 3. oktobra. Na "crnu listu" uvršten je i Slobodan Stanković, jedan je od najbogatijih ljudi u BiH i dugogodišnji je vlasnik građevinske kompanije iz Republike Srpske "Integral inženjering" A. D. Laktaši.
  • Hamnei najavio oštrije mjere protiv demonstranata u Iranu -- Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, okrivio je strane sile za nemire koji su se proširili zemljom zbog smrti mlade žene dok je bila u pritvoru zbog kršenja pravila o nošenju hidžaba, upozorivši da snage bezbjednosti imaju njegovu punu podršku u gušenju svakog protesta.
  • Najveći proboj ukrajinskih snaga na jugu od početka rata -- Ukrajinske snage su ostvarile najveći proboj na jugu zemlje od početka rata, slomivši u ponedjeljak, 3. oktobra, ruske linije brzo napredujući duž rijeke Dnjepar čime ugrožavaju snabdijevanje hiljada ruskih vojnika. Ruski izvori su priznali da je ukrajinska tenkovska ofanziva napredovala desetinama kilometara duž zapadne obale rijeke, u kojoj su povratili kontrolu nad niz sela.
  • Mađarska usvojila antikorupcijski zakon da bi dobila fondove EU -- Mađarski parlament usvojio je 3. oktobra, prvi u nizu zakona o borbi protiv korupcije, dok Budimpešta nastoji da izbjegne gubitak sredstava Evropske unije u trenutku kada njena privreda srlja u recesiju, a forinta je pala na rekordno nizak nivo.
  • Zajedničke mjere eurozone protiv inflacije -- Ministri finansija eurozone obećali su da će nacionalni finansijski štitovi protiv rastućih troškova energije biti koordinisani, privremeni i ciljani, kako bi se izbjeglo pokretanje spirale sa utrkom u povećanju cijena i plata, što bi ubrzalo već rekordnu inflaciju. Saopštenje dolazi nakon što je Njemačka izazvala kritike nekih prijestolnica i institucija EU jer je jednostrano objavila paket podrške od 200 milijardi evra za svoje kompanije i domaćinstva koja se bore sa ogromnim skokom cijena energije.

Balkan na RSE

Izbori potvrdili dominaciju nacionalnih partija, socijaldemokrata u Predsjedništvu BiH -- Rezultati općih izbora održanih 2. oktobra u Bosni i Hercegovini pokazali su nastavak dominacije nacionalnih političkih partija na nivou BiH, oba entiteta i kantona. U Predsjedništvo BiH ovaj put je kao predstavnik bošnjačkog naroda ušao socijaldemokrata umjesto kandidata najjače bošnjačke stranke. Šta o rezultatima izbora na kojima je glasalo 50 posto registrovanih birača kažu građani Sarajeva i Banjaluke?

Prelivanje krize iz Bugarske na Sjevernu Makedoniju -- Za razliku od prethodnih izbora, spor sa Sjevernom Makedonijom nije dominirao u posljednjoj predizbornoj kampanji u Bugarskoj, već je akcenat stavljen na ekonomsku krizu. Ipak, pojedini smatraju da bi se makedonsko pitanje moglo vratiti u fokus bugarskih partija radi sticanja političkih poena.

Izvori EU za RSE najavljuju oštriju retoriku prema Beogradu -- Izvori RSE iz Evropske unije smatraju da je malo vjerovatno da će Srbiji biti ukinuti evropski fondovi zbog neusaglašavanja sa sankcijama protiv Rusije, jer će, kako navode, time biti pogođeni građani. Međutim, evropske diplomate najavljuju oštriju briselsku retoriku prema Beogradu. "Godinama je predsjednik Vučić uspješno igrao dvostruku igru, međutim 24. februar je promijenio igru i on ne može više da manevriše", rekao je jedan sagovornik RSE iz Brisela.

Pare crnogorskih građana za škole SPC -- Cjelokupna procedura licenciranja i finansiranja za dvije privatne vjerske škole mitropolije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori su prekršene, ocjenjuju u Centru za građansko obrazovanje (CGO) povodom odluke Vlade u tehničkom mandatu da te škole finansira sa ukupno 900.000 eura iz budžeta.

RSE Intervju

Weber: Schmidtovom odlukom HDZ-u osigurana 'pobjeda' -- Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH je dupli pobjednik na ovim izborima, ocjenjuje stručnjak za Balkan i viši suradnik Vijeća za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Weber, dan nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini i odluke visokog predstavnika o promjeni načina konstituiranja dijela vlasti.

Da li bugarski vanredni izbori signaliziraju udaljavanje od Zapada ka Kremlju? -- Bugari su 2. oktobra izašli na birališta po četvrti put u 18 mjeseci, u pokušaju da okončaju političku nestabilnost u toj balkanskoj zemlji. U intervjuu za RSE, Dimitar Bečev, gostujući naučnik na Carnegie Europe i predavač na Univerzitetu Oksford, analizira rezultate.

Svijet

Izrael i Liban blizu dogovora o pomorskom graničnom sporu -- Izrael i Liban, iako tehnički i dalje u ratu, blizu su sporazuma o demarkaciji njihove morske granice koja se prostire preko oblasti bogate prirodnim gasom. Dogovor uz posredovanje SAD omogućio bi korištenje gasnog polja na istoku Sredozemlja što bi pomoglo ekonomijama dvije zemlje, ali i evropskim zemljama kojima je očajnički potrebna zamjena za gas iz Rusije, pišu svjetski mediji.

Uhapšen pjevač čija pjesma je postala himna protesta u Iranu -- Iran je uhapsio pjevača čija pjesma o trenutnim protestima u toj zemlji je postala viralna kako saznaje Radio Farda Radija Sloborna Evropa (RSE). Hapšenje Šervina Hadžiura dolazi usred pritiska na umjetnike, novinare i aktiviste u Iranu. Šervin Hadžipur je među desetinom umjetnika, aktivista i novinara koji su uhapšeni od kada su počeli antivladini protesti u Iranu.

Zaviri ispod površine

U novoj epizodi ZIP-a poslušajte priče žena koje širom svijeta, od Beograda, preko Zagreba, Pariza, New Yorka do Teherana dižu svoj glas zbog smrti djevojke u Iranu, zbog intervjua sa silovateljem u Srbiji, zbog femicida, zbog podrške ženama i solidarnosti sa onima koje traže svoja osnovna prava.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!