Dnevno@RSE: Turske banke suspendovale ruski sistem plaćanja; Sve više proruskih stranaka u Bugarskoj

Pripadnici samoproglašene Narodne Republike Lugansk čekaju u redu za glasanje na montiranom referendumu, u vojnoj jedinici u Lugansku, Ukrajina, 23. septembar 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Kremlj se priprema da 30. septembra izvrši aneksiju četiri ukrajinske regije -- Predsjednik Rusije Vladimir Putin održaće u petak, 30. septembra u Kremlju ceremoniju potpisivanja pripajanja teritorija Ukrajine Rusiji, rekao Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja. Zvaničnici četiri ukrajinske regije koje podržava Rusija rekli su da su referendumi pokazali da je velika većina njihovog stanovništva glasala za pridruživanje Rusiji. Putin je u četvrtak potpisao dekrete kojima se otvara put službenom pripajanju okupiranih ukrajinskih regija Herson i Zaporožje Rusiji.
  • U najnovijem paketu sankcija, EU predviđa ograničenje za Zapadni Balkan -- Ministri energetike Evropske unije će u okviru novog paketa sankcija vjerovatno odobriti i mjeru kojom će se zemlje Zapadnog Balkana izuzeti od ograničenja koje se odnosi na rusku sirovu naftu. O tome će ministri energetike raspravljati i odlučivati na vanrednom sastanku koji će biti održan 30. septembra.
  • Biden upozorava da bi uragan Ian mogao biti 'najsmrtonosniji' u historiji Floride -- Više od dva i po miliona domova i poslovnih prostora na Floridi nema struje, a gradovi su ostali potopljeni nakon uragana Ian koji je dosegao četvrtu kategoriju. "Brojke... još uvijek nisu jasne, ali čujemo izvještaje koji bi mogli značiti da ima znatnih smrtnih slučajeva“, rekao je u četvrtak američki predsjednik Joe Biden.
  • U Iranu se nastavljaju protesti zbog smrti Mahse Amini -- Antivladine demonstracije nastavljaju se širom Irana uprkos zvaničnim upozorenjima da će se, već smrtonosno, suzbijanje protesta, pooštriti. Protesti su zpočeli nakon smrti mlade Iranke koju je pritvorila policija za moral zbog navodnog nepropisnog nošenja hidžaba.
  • Otkriveno četvrto curenje na gasovodima Sjeverni tok -- Švedska obalska straža otkrila je četvrto curenje gasa iz gasovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru ranije ove sedmice, rekao je zvaničnik obalske straže 29. septembra. Tri curenja, dva u danskoj i jedno u švedskoj zoni, otkrivena su ranije ove sedmice u dva velika ruska podvodna cjevovoda dizajnirana za transport prirodnog gasa u Njemačku.

Balkan na RSE

Šest ruskih diplomata nepoželjno u Crnoj Gori, nastavljena istraga o špijunima -- Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je šest diplomata Ambasade Ruske Federacije akreditovanih u Crnoj Gori personama non grata. Kako je navedeno u saopštenju objavljenom na Twiteru, odluka o njihovom protjerivanju iz Crne Gore je donijeta, zbog aktivnosti "koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima".

Kineski sistem za hitne slučajeve u Srbiji: Donacija koja nije besplatna -- Dan nakon što je potpisan sporazum o kineskoj donaciji sistema koji će objediniti sve hitne službe u Srbiji, iz Ministarstva unutrašnjih poslova koje je potpisnik sporazuma, i Ambasade Kine u Srbiji nije stiglo više detalja o tehnologiji koja će biti korištena. Kako je za RSE ocijenio Vuk Vuksanović iz Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku, ta donacija "nije besplatna", jer se na taj način, navodi on, testira teren za kineske tehnološke kompanije.

Ilegalni lijekovi iz Kine, Srbije, Indije i SAD-a na crnom tržištu u BiH -- Na web stranicama specijalizovanim za online trgovinu u Bosni i Hercegovini svakodnevno se mogu naći oglasi za prodaju lijekova koji se izdaju isključivo na ljekarski recept. Radio Slobodna Evropa je pratio nekoliko dana internet stranice na kojima se prodaju takvi lijekovi.

Na Kosovu deficit anesteziologa i medicinskih tehničara -- Deficit anesteziologa i medicinskih sestara uočljiv je na Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova. Duplo je manje anesteziologa nego što bi trebalo da ih ima. Trenutno radi njih 48, dok bi prema potrebama i zahtjevima trebalo da ih bude 120. Jedan od glavnih razloga za ovaj nedostatak je što medicinsko osoblje u kontinuitetu napušta ovu javnu zdravstvenu ustanovu.

Vrijeme izbornih kampanja, vrijeme je i velikih političkih obećanja. Jedno obećanje, koje je obilježilo kampanju za izbore 2018. godine, je ono o Neumu kao budućem Monte Carlu. U video prilogu pogledajte kako twitteraš iz Gračanice ne dozvoljava da se futurističko obećanje o bh. moru, izgubi u moru drugih neispunjenih obećanja.

Pogledajte i video kako u vrijeme kada drastična poskupljenja osnovnih životnih namirnica ozbiljno ugrožavaju crnogorski životni standard i građane, na inflaciju gledaju poslanici u parlamentu, gdje je prosječna plata dva i po puta veća od državnog prosjeka.

Svijet

Turske banke pod pritiskom SAD suspendovale ruski sistem za plaćanje -- Turske državne banke suspendovale su ruski sistem za plaćanje pod višenedeljnim pojačanim pritiskom Vašingtona koji je upozorio da se taj sistem može koristiti za izbjegavanje sankcija uvedenih Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Odluka Turske, koja je povećala trgovinsku razmjenu s Rusijom tokom rata u Ukrajini, predstavlja dramatičan primjer kako prijetnje od sekundarnih sankcija SAD primoravaju zemlje da se distanciraju od Rusije, pišu svjetski mediji.

Analiza: Zašto toliko bugarskih stranaka podržava Rusiju -- U Bugarskoj se 2. oktobra održavaju četvrti parlamentarni izbori u manje od dvije godine. Političkoj nestabilnosti zemlje ne pomaže nalet malih stranaka koje su nacionalističke, antiliberalne i proruske.

Za kraj pogledajte video 'Teheran nije daleko': Skup podrške Irankama u Beogradu. Pod parolom "Žena, život, sloboda!", u Beogradu je 29. septembra održan skup solidarnosti sa ženama Irana, gde od 16. septembra traju protesti zbog smrti Mahse Amini koja je umrla nakon hapšenja zbog navodnog nepravilnog nošenja hidžaba. Ljiljana Spasić iz nevladine organizacije Građanska akcija Pančevo rekla je za RSE da Iran "nije daleko". "Mislim da je on veoma blizu i da, ne samo žene, nego i čitava planeta treba da se zamisli nad onim što se tamo dešava. I mislim da žene nikada nisu bile u goroj poziciji nego što su to danas", rekla je ona.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!