Dnevno@RSE: Misterija curenja gasa u ruskim gasovodima; Iskustva Rusa koji bježe u Gruziju

Autobus regruta polazi siz sibirskog grada Tara u Omskoj oblasti, 26. septembra.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Proruski zvaničnici u Ukrajini kažu da su okupirane regije glasale za pripajanje Rusiji -- Zvaničnici u četiri regije u Ukrajini pod okupacijom Moskve u utorak su proglasili pobjedu na ilegalnom referendumu za spajanje s Rusijom. Rusija je organizovala referendum u četiri okupirane regije, što Ukrajina, Zapad i Ujedinjene nacije ne priznaju i dodaju da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i Poveljom UN-a.
  • Putin bi ove sedmice 'mogao najaviti aneksiju okupiranih ukrajinskih regija' -- Postoji "realna mogućnost" da ruski predsjednik Vladimir Putin objavi aneksiju okupiranih ukrajinskih regija kada se 30. septembra obrati ruskom parlamentu, izvijestilo je britansko Ministarstvo odbrane.
  • Iranske snage sigurnosti sukobile se s demonstrantima -- Iranska policija za suzbijanje demonstracija i snage sigurnosti sukobili su se u utorak s demonstrantima u desetinama gradova, objavili su državni mediji i društvene mreže. Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama iz unutrašnjosti Irana vide se demonstranti kako uzvikuju "Žena, život, sloboda", dok su žene palile svoje velove i šišale kosu.
  • Evropa istražuje 'napade' na ruske gasovode prema Evropi -- Evropa istražuje ono za što su Njemačka i Danska označile kao napade koji su izazvali veliko curenje u Baltičko more iz dva ruska gasovoda. Do curenja je došlo na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2, na koje su Rusija i evropski partneri potrošili milijarde dolara da ih izgrade.
  • Broj Rusa koji dolaze u EU porastao za 30 posto -- Broj Rusa koji dolaze u Evropsku uniju porastao je nakon djelimične mobilizacije koju je naredila Moskva, a ilegalni prelasci će vjerovatno porasti ako Rusija odluči zatvoriti granicu za potencijalne regrute, saopštila je granična agencija EU Frontex 27. septembra.

Balkan na RSE

Iza tužiteljice BiH sa američke 'crne liste' procesi ubicama i narko mafiji -- Diana Kajmaković je trenutno tužiteljica u Odjelu za ratne zločine u Tužilaštvu BiH i jedan je od četiri kandidata za glavnog državnog tužioca. O konkursu će Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odlučivati na sjednici zakazanoj za četvrtak, 29. septembra. Kajmaković koju je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva finansija uvrstio na "crnu listu", ostaje na dužnosti ali će biti istraženo da li je kršila dužnosti u obavljanju svog posla, saopštilo je VSTV BiH 27. septembra.

Spor oko gasa između Federacije BiH i Mađarske na sudu u Cirihu -- Kompanija "Energoinvest", ovlašteni dobavljač gasa u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH, tužila je mađarsku firmu FGSZ koja je do aprila 2021. bila zadužena za transport ruskog gasa u taj entitet. "Energoinvest" tvrdi da je FGSZ-u za transport gasa, preko Ukrajine i Mađarske, u proteklim godinama plaćao "znatno više od tarife odobrene od mađarskog regulatora".

Ekolozi u Srbiji tvrde da planovi o litijumu nisu 'zakopani' -- Pitanje rudarenja litijuma u Srbiji ove jeseni ponovo su aktuelizovali političari, manje od godinu dana nakon što je formalno okončano, zbog čega organizacije za zaštitu životne sredine najavljuju nove akcije. "Na proteste izlazimo prvog novembra ukoliko vlast do tada ne ispuni zahtjev da Rio Tinto napusti Srbiju", izjavila je Marijana Petković, iz Udruženja građana "Ne damo Jadar".

Pogledajte video: Zasad samo ulaz i parking na kineskom autoputu u RS. Autoput Banjaluka-Prijedor je i dalje je samo na papiru, iako je 2018. potpisan ugovor o izgradnji sa kineskom kompanijom. Početak radova zvanično je obilježen prošle godine, a predviđeno je da bude završen za tri godine. Detalji 300 miliona evra vrijednog projekta skriveni su tajnim ugovorom.

Lokalni izbori u 13 opština, glavna bitka za Podgoricu -- Lokalni izbori u Podgorici i još 13 crnogorskih opština, zakazani su za 23. oktobar. Održavaju u trenutku kada je Ustavni sud u blokadi, Vlada u tehničkom mandatu, u proceduri je i inicijativa za razrješenje Mila Đukanovića sa mjesta predsjednika Crne Gore, nakon što je odbio da na prijedlog parlamentarne većine od avgusta 2020. da mandat za sastav nove Vlade Miodragu Lekiću.

Djeca u klupama i na kućnoj edukaciji dok kosovski prosvjetari štrajkuju -- Iako su prosvjetni radnici u javnom sektoru na Kosovu u štrajku, bračni par Lirak i Mimoza Salihu svoje dvoje djece svakodnevno odvode do osnovne škole "Ismail Qemali" u Prištini, gdje sa njima u učionici provode najmanje sat vremena. Nastave nema ali na taj način žele da izraze nezadovoljstvo što se djeci "krši pravo na obrazovanje".

Srbija protiv LGBTI+ aktivista zbog 'vrijeđanja javnog morala' -- Iz policije i tužilaštva nema odgovora na pitanje zbog čega je tačno pojedinim stranim državljanima koji su učestvovali na Europrajdu 17. septembra u Beogradu zabranjen ulazak u Srbiju. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je 23. septembra da su podnijeli dvije krivične prijave i donijeli mjeru o zabrani ulaska u Srbiju za osam osoba koje su tokom Europrajda "svojim ponašanjem vrijeđali javni moral".

Rat u Ukrajini

Rusi koji bježe u Gruziju dijele svoja iskustva o odlascima -- Gruzija je preplavljena Rusima koji bježe od djelimične vojne mobilizacije Vladimira Putina. Oni koji pokušavaju da uđu u zemlju traže ili dijele savjete i iskustva na društvenim mrežama. Mnogi Gruzijci, međutim, nemaju mnogo simpatija prema njima.

U Ruski turisti ostaju u Budvi pogledajte kako je dio turista koje je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelimičnoj mobilizaciji zatekla na ljetovanju u Crnoj Gori odlučio je da tu ostane. Desetine hiljada Rusa napustilo je domovinu nakon najave mobilizacije za rat u Ukrajini.

Svijet

Misterija curenja gasa u ruskim gasovodima -- Misteriozna curenja na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2, koji su bili u žarištu energetskih tenzija između Moskve i Zapada u jeku ruske invazije na Ukrajinu, postavila su pitanje moguće sabotaže. I dok stručnjaci postavljaju pitanje ko bi mogao imati koristi od namjernog oštećenja ruskih gasovoda u trenutku kada kroz nijedan od njih nije prolazio gas, incidenti su još jedno upozorenje na tešku zimu koja čeka Evropu bez ruskih energenata, pišu svjetski mediji.

Zaviri ispod površine

U susret izborima u Bosni i Hercegovini, u ZIP podcastu Lejla Omeragić Ćatić pokušava da pronađe odgovor na to koliko je društvo u BiH građansko.

I pita se šta treba da radimo za boljitak društva u kojem živimo? Da li biste prijavili problem koji vidite u svojoj ulici? Da li biste prijavili auto koje je parkirano na pogrešnom mjestu poput nekih od sagovornika podcasta?

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!