Dnevno@RSE: ECB sprema veliko povećanje kamata; Noćni vukovi u Bugarskoj

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan stiže u posjetu Sarajevu u utorak 6. septembra.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Pred izbore u BiH Erdoan dobar i za Izetbegovića i za Dodika --Turski predsjednik Redžep Taib Erdoan dolazi u zvaničnu posjetu Sarajevu u utorak, 6. septembra, nekoliko dana nakon zvaničnog početka kampanje za opće izbore u Bosni i Hercegovini, 2. oktobra. Kako je ranije najavio turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu, tema koje će biti u fokusu je politička kriza u Bosni i Hercegovini.

Brnabić na sjeveru Kosova: Interes Republike Srbije i srpskog naroda jeste mir -- Premijerka Srbije Ana Brnabić je tokom svoje prve posjete Kosovu od kako je 2017. godine izabrana za predsjednicu Vlade izjavila da želi da pošalje jasnu poruku mira, stabilnosti i tolerancije. Izrazila je nadu da će kosovske vlasti biti posvećene dijalogu i “pronalaženju kompromisa”. Pogledajte video o jučerašnjoj posjeti Brnabić Kosovu.

U Hrvatskoj sve cijene i u kunama i u eurima -- Od ponedjeljka 5. septembra u Hrvatskoj gotovo sve cijene moraju biti dvostruko izražene – u kunama i u eurima, a svi računi bez iznimke moraju biti dvostruko izraženi. To je jedna od priprema za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj 1. januara 2023. godine.

Godinu dana poslije, bez odgovornih za sukobe na Cetinju -- Sukobi policije i demonstranata na Cetinju 5. septembra 2021., prilikom ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija, tokom kojih je povrijeđeno 60 osoba ostali su do danas nerasvijetljeni, bez krivično pravnog epiloga.

Sporna blizina škola i kladionica u Srbiji -- Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je za RSE da preduzima mjere u vezi sa predstavkama da je jedan broj kladionica u nedozvoljenoj blizini škola u Beogradu. Pitanje objekata za igre na sreću za koje neki građani sumnjaju da su na manje od 200 metara od ustanova za obrazovanje, što je suprotno zakonu, aktuelizovano je nakon akcije opozicije i aktivista koji tvrde da je više od 30 kladionica u takvom prekršaju.

Smeće prijeti Banjaluci -- Već osam godina dvije komunalne firme vode spor oko vlasništva nad zemljištem na kojem se nalazi regionalna deponija u naselju Ramići kraj Banjaluke zbog čega mnogi stanovnici strahuju da bi grad mogao ostati zatrpan smećem.

Pogledajte video Oporavak ptičjeg raja na jugu Crne Gore. Ulcinjska Solana odmorište je za milione ptica koje iz Afrike putuju u Evropu. Država koja je 2019. ovaj prostor označila Parkom prirode, pokušava da sanira posljedice dugogodišnje devastacije i opravda epitet ptičjeg raja.

Provjeravamo

Neistine u ruskom 'dokumentarcu' o Kosovu -- Napeta muzika, kadrovi nedavnih barikada na granici Srbije i Kosova i izjave desničara kojima se priziva sukob – sve ovo je dio emisije o Kosovu, čiji je autor ruski državni kanal pod kontrolom Kremlja Russia Today (RT).

Narator navodi da "mnogi u Beogradu vjeruju da je Srbija usporena", aludirajući na poteze vlasti Srbije i dijalog sa Kosovom koji se vodi pod okriljem Evropske unije, i da je "vrijeme da se situacija na Kosovu riješi kako je Rusija uradila sa Krimom". U emisiji je Damnjan Knežević iz ekstremno desničarske neformalne grupe "Narodne patrole" nagovještavao "regrutaciju".

Radio Slobodna Evropa je provjeravao istinitost nekih od izjava iz emisije RT-a.

Rat u Ukrajini

Da li se Černobilj može ponoviti u Zaporožju? -- Prijetnja od nuklearne katastrofe proganja svijet otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem februara. Strah se povećao posljednjih dana, nakon pojačanih vojnih aktivnosti u blizini nuklearne elektrane Zaporožje. Ova fabrika se nalazi u Ukrajini, ali je od marta pod kontrolom ruskih snaga.

Svijet

Evropska centralna banka sprema veliko povećanje kamata u borbi protiv inflacije -- Pod pritiskom rekordne inflacije u eurozoni, Evropska centralna banka (ECB) se sprema da u prvoj sedmici septembra značajno poveća referentne kamate, pošto su strahovi o sve većim troškovima života nadjačali bojazni oko moguće recesije, pišu svjetski mediji.

Otvoreni bugarski putevi za Putinove omiljene bajkere, Noćne vukove -- Zbog svojih prijateljskih veza sa Kremljom i Vladimirom Putinom, ruski bajkeri, Noćni vukovi, suočavaju se sa preprekama širom EU dok su mnogi od njihovih članova na crnoj listi Brisela. Ali u Bugarskoj, ogranak Noćnih vukova slobodno krstari, uz podršku ruskih zvaničnika i Bugarske pravoslavne crkve.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!