Dnevno@RSE: Borrell optimista u vezi s dogovorom Srbije i Kosova o tablicama; Strahovi od novog rata u Libiji

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell obrazlagao je moguće nove sankcije Rusiji i ulozi EU u Ukrajini, a govorio je i o uspjehu koji postignut u pregovorima Srbije i Kosova.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Ukrajina tvrdi da je probila rusku prvu liniju kod okupiranog Hersona -- Savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da su ukrajinske snage probile ruske odbrambene linije na nekoliko frontova u ofanzivi na jugu, u blizini strateškog grada Hersona koji ruske snage drže okupiranim od početka rata.
  • SAD pozvale na 'kontrolirano gašenje' nuklearke u Ukrajini -- Sjedinjene Države ocijenile su da je "kontrolirano gašenje" nuklearne elektrane Zaporižjau južnoj Ukrajini, koju su okupirali Rusi, "najsigurnija opcija". Pozvale su Moskvu da pristane na demilitariziranu zonu oko lokacije, gdje pojačane borbe izazivaju strahove od mogućeg masovnog curenja zračenja.
  • Ministri EU 9. septembra o cijenama energenata -- Ministri energetike Evropske unije održaće hitne razgovore 9. septembra u pokušaju da nađu odgovor na sve veće cijene gasa i struje, izjavio je češki ministar industrije Jozef Sikela, čija vlada predsjedava EU.
  • Scholz podržava proširenje EU kako bi se uključio Zapadni Balkan -- Njemački kancelar Olaf Scholz kaže da je "posvećen" proširenju Evropske unije na šest zemalja zapadnog Balkana, kao i Ukrajinu, Moldaviju i na kraju Gruziju. "Njihovo pristupanje EU je u našem interesu", rekao je Scholz 29. avgusta u govoru na Karlovom univerzitetu u Pragu u kome je izložio svoju buduću viziju proširene Evrope.

Balkan na RSE

Hakeri i dalje napadaju crnogorski informacioni sistem -- Crna Gora radi na sanaciji štete dok i dalje traju najveći organizovani hakerski napadi na informacioni-tehnološku infrastrukturu Vlade, koji su počeli prije sedam dana. Vladini stručnjaci uvjeravaju da su bezbjedni i državni i lični podaci građana, među njima i bankarski.

Ako Srbija formalno zabrani Prajd organizatori će pravdu tražiti na sudu -- Predsjednica Evropskog udruženja organizatora Prajda (EPOA) Kristine Garina je najavila da će se, u slučaju formalnog obavještenja o zabrani najavljenog Europrajda (EuroPride) u septembru, organizatori obratiti sudu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 27. avgusta izjavio da se Parada ponosa zakazana u Beogradu za septembar otkazuje ili odlaže. Kako su po pitanju otkazivanja Europrajda opredijeljeni poslanici svih parlamentarnih stranaka u Skupštini Srbije pogledajte u infografici.

Provjeravamo: Dodikove tvrdnje o ekonomskom blagostanju u RS-u -- Republika Srpska nije zemlja, nikako nije ni najmanje zadužena u regionu, a nije ni bez socijalnih izazova. Suprotne teze iznio je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u RS Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu 24. avgusta, nakon završene sjednice Predsjedništva. Radio Slobodna Evropa je provjerio da li su tačne Dodikove izjave.

Povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih osoba, pogledajte video Nestale generacije, koji govori kako sve više blijede nade članova porodica da će pronaći svoje najmilije koji su nestali tokom rata na Kosovu 1998/99. Bajram koji traži svog 13-godišnjeg sina, Radmila čija su majka, otac i tri rođaka nestali, kao i Hasan, koji traži tijelo svoje majke, mole se da jednog dana saznaju istinu.

Da li smo zaista sahranili oca ili nekog drugog? Decenije bez smiraja – Skoro 30 godina nakon što je sahranjen njen otac, kojeg su poslije pogibije u ratu identifikovali na osnovu odjeće i ličnih predmeta, građanka koja je željela ostati anonimna (ime i prezime poznato redakciji RSE) kaže da je dobila dojavu da se posmrtni ostaci njenog oca nalaze na lokalitetu oko 30 kilometara od Sarajeva. Naglašava da njena porodica ni nakon 30 godina i dalje nema mira i da su "te rane i danas žive kao i tada”.

Bosna i Hercegovina traga za još oko 7.600 nestalih osoba, prema podacima Instituta za nestale osobe BiH.

RSE Intervju

Borrell za RSE: Optimista sam u vezi s dogovorom Srbije i Kosova o tablicama -- Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u intervju za Radio Slobodna Evropa izjavio je da je optimista da će Kosovo i Srbija, poslije dogovora o ličnim kartama, postići sporazum i o registarskim tablicama.

Borrell je rekao da je pitanje registarskih tablica teže od pitanja ličnih karata o čemu su premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić postigli dogovor u subotu, 27. avgusta. On je kazao da ne očekuje da će se to desiti odmah, ali da postoji period od dva mjeseca koji je Kurti prihvatio kako bi izbjegao situaciju koja bi mogla da stvori veću opasnost.

U intervjuu za RSE Borrell se također usprotivio mogućnosti zabrane izdavanje viza svim građanima Rusije za putovanje u države Evorpske unije. On je podvukao da treba misliti na one Ruse koji ne žele da žive pod režimom Vladimira Putina.

Svijet

Nasilje u Tripoliju pojačalo strahove od novog rata u Libiji -- Posljednji sukobi u glavnom gradu Libije, u kojima su poginule desetine ljudi, obnovili su strahove od povratka građanskog rata u zemlji na sjeveru Afrike koja je u haosu sukoba zavađenih frakcija više od deset godina poslije zbacivanja diktatora Muamera Gadafija, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

Ahupua'a sistem razvoja zemljišta na Havajima, u praksi je prisutan više od 1.000 godina, a ima potencijal da pokaže svijetu novi put ka održivosti.

U rubrici ZAŠTO Radija Slobodna Evropa, koju možete pronaći i na Facebook stranici, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte Zašto se potencijalno rješenje krize s hranom nalazi u sistemu starom hiljadu godina?

Za kraj pogledajte video prilog Uvođenje romobila u sistem u Sarajevu gdje električni romobili postaju sve češće prevozno sredstvo, te foto galeriju Suša na Kosovu jezera pretvara u pašnjake.

Čamac na mjestu presušenog jezera Fierza. Ovo vještačko jezero, koje se nalazi na granici između Kosova i Albanije i ima kapacitet veći od tri milijarde kubnih metara vode, nedavno je presušilo uslijed nedostatka kiše i visokih temperatura.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!