Dnevno@RSE: Povratak Japana nuklearnoj energiji; Bugarski sud odbio izručenje Rusa

Satelitska slika koju je osigurao Maxar Technologies prikazuje nuklearnu elektranu Zaporožje 19. avgusta 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Ukrajina kaže da je ugašena nuklearka Zaporožje koju drže ruske snage -- Ukrajinske vlasti su saopćile da su posljednja dva reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje zatvorena zbog požara i oštećenih dalekovoda, što pojačava strahove od moguće nesreće jer je postrojenje prvi put isključeno iz ukrajinske električne mreže.
  • Putin naredio povećanje armije za 137.000 vojnika -- Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je armiji u četvrtak, 25. avgusta, da poveća broj vojnika za 137.000 na ukupno 1,15 miliona usred njenih operacija u Ukrajini. U Putinovom dekretu, koji stupa na snagu 1. januara, nije precizirano da li će vojska pojačati svoje redove regrutacijom većeg broja lica, povećanjem broja vojnika dobrovoljaca ili kombinacijom oba pristupa.
  • Srušen spomenik Crvenoj armiji u Latviji -- Latvija je srušila još jedan spomenik iz sovjetske ere podignut u znak sjećanja na pobjedu Crvene armije nad nacističkom Njemačkom, posljednji u nizu spomenika koji su srušeni u istočnoj Evropi usred rastućeg neprijateljstva prema Rusiji usred njezine invazije na Ukrajinu.
  • Sjeverna Makedonija proglasila energetsku krizu -- Vlada Sjeverne Makedonije je u četvrtak navečer, 25. avgusta donijela odluku o proglašenju kriznog stanja u energetici. Od prvog septembra na snagu stupaju dvije vladine odluke, a to su krizna situacija u snabdijevanju toplotnom energijom u gradu Skoplju te odluka o snabdijevanju električnom energijom na cijeloj teritoriji Republike Sjeverne Makedonije.

Balkan na RSE

'Svaki dan je težak, sljedeći još teži': Bosanka iz kampa u Siriji -- Majka četvero djece javila se Radiju Slobodna Evropa (RSE) porukom i opisala kako više od tri godine žive u kampu i da samo želi da "izbavi djecu i sebe iz patnje". "Strah nas je, ali se i taj strah, čini mi se, srodio s nama, mi smo za drugačije zaboravile", napisala je žena čije ime RSE neće otkriti zbog njene i sigurnosti njene djece.

Ponovno odlaganje izdavanja dokumenata na Kosovu poželjno za Brisel i Vašington? -- Odlaganje primjene odluke Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze ili izlaze sa kosovske teritorije, na period između 60 ili 90 dana, najpoželjnija je opcija za međunarodnu zajednicu. To više diplomatskih izvora navodi za RSE, objašnjavajući da je to put za izbjegavanje novih tenzija na relaciji Priština-Beograd, poput onih koje su izbile 31. jula.

Provjeravamo: 'Obmane' javnosti kosovskih i srpskih političara -- U posljednjih dvadesetak dana politički zvaničnici sa Kosova i iz Srbije se međusobno optužuju za "laži" i "širenje dezinformacija", dok se javnost u obje zemlje upozorava da upravo "ona druga strana" krši Briselski sporazum. Radio Slobodna Evropa je provjeravao koliko su tačne ili osnovane izjave kosovskih i srpskih zvaničnika.

Optužnice protiv hrvatskih pilota problem više srpskih eurointegracija -- Slučaj koji je Srbija pokrenula protiv hrvatskih pilota, optužujući ih za ratni zločin, mogao bi da postane još jedan razlog za otežavanje evropskih integracija Srbije. Takva upozorenja stigla su sa hrvatske strane, dok je sa srpske odgovoreno oštrim ocjenama.

Suša prazni vještačka i prirodna jezera u Crnoj Gori -- Sve toplija ljeta, manjak padavina, niski vodostaji rijeka i jezera, požari – slika su klimatskih promjena u Crnoj Gori, kojima, u većoj ili manjoj mjeri, doprinosi čovjek. Meteorolozi, hidrolozi i ekolozi za RSE navode kao primjer veoma nizak vodostaj vještačkih jezera Krupac kod Nikšića i Piva kod Plužina, te ubrzano nestajanje Biogradskog jezera na sjeveru zemlje.

Rat u Ukrajini

Human Rights Watch: Raste broj civilnih žrtava kasetne municije u Ukrajini -- Ponovna upotreba kasetne municije od strane ruskih snaga izazvala je predvidivu i trajnu štetu stotinama ukrajinskih civila, naveo je Human Rights Watch u izvještaju za 2022. godinu. I Rusija i Ukrajina treba da odustanu od upotrebe kasetne municije i pridruže se međunarodnom sporazumu iz 2008. o njenoj zabrani, dodaje se u ovom dokumentu.

Pogledajte video Ruski trgovac na radnji ispisuje gradove Ukrajine bez obzira na prijetnje zatvorom -- Dmitrij Skurihin suočava se sa dvije krivične prijave za "diskreditaciju ruske vojske". Ruski trgovac je zidove svoje prodavnice, u selu Rusko-Visotskoje blizu Sankt Peterburga, obložio imenima ukrajinskih gradova koje je bombardovala ruska vojska. Zbog toga bi mogao da ode u zatvor na pet godina.

U ključnom slučaju bugarski sud odbio izručenje Rusa koji je kritikovao Putinov rat -- Slučaj Rusa koji je pobjegao iz zemlje našao se na vrhu liste prioriteta Moskve pošto je spalio svoj ruski pasoš u znak protesta zbog invazije Ukrajine. Bugarski sud kaže da se ne može vjerovati garancijama Rusije da će njen državljanin imati pravično suđenje, zbog čega ga ne treba deportovati.

Svijet

Japan se vraća nuklearnoj energiji -- Pod pritiskom energetske krize izazvane klimatskim promjenama i ruskom invazijom na Ukrajini, Japan je najavio da će povećati oslanjanje na nuklearnu energiju, u drastičnoj promjeni politike više od decenije nakon katastrofe u Fukušimi, pišu svjetski mediji.

U foto-galeriji Njemačka tone u mrak pogledajte kako teku pripreme za zimu bez ruskog plina. Dok su svjetla na fasadama znamenitosti ugašena, a Nijemci se opskrbljuju drvima i ugljenom, dotok plina iz Rusije sve je neizvjesniji.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovore na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici.

Zašto stručnjaci žele da preimenuju majmunske boginje? -- Naziv "majmunske boginje" uskoro odlazi u istoriju. To je, bar, želja Svjetske zdravstvene organizacije i na tu ideju došla je nakon što je ova bolest počela da se širi američkim i evropskim kontinentom u 2022. godini.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!