Dnevno@RSE: Strahovi od recesije u eurozoni; Ruske obavještajne agencije nakon pola godine rata

Ljudi šetaju oko uništenih ruskih vojnih vozila postavljenih u centru Kijeva u Ukrajini 24. avgusta 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Najmanje 22 poginulih u raketnom napadu na ukrajinsku željezničku stanicu -- Predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za raketni napad koji je pogodio željezničku stanicu Chaplyne u južnoj regiji Dnjepropetrovsk, pri čemu su poginule najmanje 22 osobe, a ranjeno je više od 50.
  • Hapšenje radnika u Zaporožju zbog prenošenja informacija Ukrajini -- Ruske vlasti kažu da su uhapsile dvojicu radnika u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje. Privedeni radnici "prenijeli su informacije o lokaciji (ruskih) trupa i opreme na teritoriji stanice", navodi se u saopštenju Nacionalne garde Rusije od 24. avgusta.
  • Poljska srušila sovjetski ratni spomenik -- Poljska je počela rušiti spomenik vojnicima Crvene armije iz sovjetskog doba, najnoviji u nizu spomenika koji su srušeni u srednjoj i istočnoj Evropi usred rastućeg neprijateljstva prema Rusiji i njenoj invaziji na Ukrajinu. Spomenik Brzegu je 24. srušen od marta.
  • Aleksej Navaljni kaže da je ponovo poslat u samicu u zatvoru -- Aleksej Navaljni, zatvoreni ruski politički aktivista i borac protiv korupcije, kaže da je ponovo prebačen u samicu u zatvorskoj koloniji u kojoj se nalazi. Navaljni, koji se nalazi u ustanovi oko 260 kilometara istočno od Moskve, dao je izjavu u nizu postova na Twitteru 24. augusta. Vjeruje se da su postove objavili njegovi saveznici ili pristalice.

Balkan na RSE

Eskobar i Lajčak očekuju od Kosova i Srbije konkretne prijedloge -- Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, poručili su iz Prištine 24. avgusta da na Kosovu borave s ciljem sprječavanja eskalacije situacije 1. septembra. Eskobar je rekao da očekuje da će Kosovo i Srbija imati konkretan prijedlog za rješavanje pitanja srpskih registarskih tablica i dokumenata.

Odluke o ovim pitanjima su odložene 31. jula na mjesec dana, nakon što su lokalni Srbi na sjeveru Kosova podigli barikade u znak nezadovoljstva. Za sada se ne zna da li će Kosovo i Srbija uspjeti da se dogovore o ovim pitanjima, ali su Lajčak i Eskobar podvukli da se tenzije ne smiju ponoviti.

Potraga za sajber napadačima na Vladu Crne Gore -- Nadležne institucije imaju indicije odakle je došao snažan sajber udar na kompletnu informacionu strukturu Vlade Crne Gore 22. avgusta, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa. Vladini stručnjaci tvrde da su važni državni podaci bezbjedni, iako se radi o do sada najsofisticiranijem napadu na servere.

Kineske vakcine u Federaciji BiH sa oznakom 'povjerljivo' -- Transparency International Bosne i Hercegovine potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da planira tužiti Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, koji ne želi dostaviti podatke o ugovoru o nabavci kineskih vakcina protiv COVID-a 19. Zavod navodi da se radi o "povjerljivom" dokumentu.

RSE intervju

Kako su se ruske obavještajne agencije prilagodile za šest mjeseci rata -- Istraživački novinar Andrej Soldatov govori o tome kako su se ruske agencije nosile s neuspjesima na početku rata u Ukrajini, kao i o problemima s kojima se i dalje suočavaju poslije pola godine borbi.

Rat u Ukrajini

Put Ukrajine ka nezavisnosti 1991. -- Odabranim fotografijama Radio Slobodna Evropa se osvrće na istorijski trenutak kada se Ukrajina oduprla političkom pritisku Moskve i postala nezavisna država.

Dan nezavisnosti Ukrajine, 24. avgust, obilježen je u Podgorici ali i u centru Beograda, gdje su Ukrajinci koji žive u Srbiji i oni koji su izbjegli od rata nosili plavo-žute zastave izražavajući solidarnost sa sunarodnicima koji se u Ukrajini bore protiv ruske agresije, što možete pogledati u videu Ukrajinski 'Marš slobode' u Beogradu.

U novom izdanju Post Scriptuma govorimo o Aleksandru Duginu za kojeg mnogi smatraju da ima uticaj na Vladimira Putina kao mistik Raspućin na carsku porodicu Romanov, jer su mnoge od njegovih ideja kasnije ostvarene, poput invazije na Ukrajinu. Dok se u Rusiji minimalizira njegova uloga, Dugin je očito ikona ultradesnice ne samo u toj zemlji već i u Evropi i drugdje, a u pojedinim krugovima ga smatraju "najopasnijim filozofom na svijetu".

Svijet

Povećani strahovi od recesije u eurozoni -- Strahovanja da bi eurozona uskoro mogla da uđe u recesiju, uslijed povećanja cijena energije zbog ruske invazije na Ukrajinu, pojačana su posljednjim istraživanjem koje je ukazalo na dalje smanjivanje poslovnih aktivnosti u regionu. Dok mnogi ekonomisti vjeruju da je recesija u zoni eura izvjesna u narednom periodu, ostaje pitanje koliko će biti ozbiljna, pišu svjetski mediji.

Za kraj pogledajte video Artemis je spreman za put na Mjesec -- NASA je saopštila da je spremna za lansiranje Oriona kojim će, nakon pet decenija, u okviru misije Artemis ponovo krenuti u pohod na Mjesec. Raketa Artemis krenuće u svemir 29. avgusta ove godine a cilj putovanja bez ljudske posade je da utaba put astronautima koje NASA planira da pošalje na Mjesec najkasnije za tri godine.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!