Dnevno@RSE: Podjele oko pretresa Tumpovog imanja; Korištenje ruskih dokumenata u Hersonu

Automobili na pontonskom trajektu koji su organizovali ruske okupacione snage u blizini oštećenog Antonovskog mosta preko rijeke Dnjepar u okupiranom Hersonu, 3. avgusta 2022

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Sva otvorena pitanja poslije masakra na Cetinju -- Ministarstvo unutrašnjih poslova, Savjet za građansku kontrolu rada policije i kancelarija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, najavili su istragu o postupanju policije u vezi sa tragedijom koja se 12. avgusta dogodila na Cetinju. Nakon tragedije, u javnosti je otvoreno pitanje da li je policija blagovremeno i adekvatno reagovala i u skladu sa situacijom, odnosno da li je mogla spriječiti ubistva građana.

Beograd pred dijalog u Briselu oštro o EU -- Nakon saopštenja iz Evropske unije (EU) u kojem se izražava zabrinutost zbog porasta zapaljive retorike zvaničnika Srbije i Kosova, reakcije zvaničnog Beograda optužuju evropski blok za tenzije u bivšoj srpskoj pokrajini. Saopštenje iz EU dolazi nekoliko dana pred najavljeni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u Briselu.

Putevi mađarskih glasačkih listića u Vojvodini -- Listiće glasača iz Srbije koji su imali pravo da učestvuju na izborima u Mađarskoj "Pošta Srbije" je distribuirala uz pomoć nevladine organizacije, bliske politici mađarskog premijera Viktora Orbana."Pošta Srbije" je ovako omogućila organizaciji "Jedinstvo mađarske manjine" pristup ličnim podacima, kao što su adrese, više desetina hiljada dvojnih državljana, pokazali su dokumenti do kojih je došla Radio Slobodna Evropa.

Mladi Zapadnog Balkana zajedno u istraživanje svemira -- Pet nevladinih naučnih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije, koje se bave robotikom, tehnologijama, istraživanjem svemira i inovacijama, moglo bi krajem godine u svemir lansirati zajednički satelit, uz pomoć Indijske svemirske agencija (ISRO).

John Malkovich gradi 'Holivud' u Skoplju -- Slavni američki glumac rekao je da će se u Skoplju snimati holivudski filmovi nakon što u okolini grada budu izgrađeni filmski studiji u okviru projekta Tehnološkog parka. Vlada je upoznata sa idejom projekta, ali prvo treba da odluči da li bi bio od strateškog interesa za državu.

Šarski sir, recept vijekovima star -- Odlika dobrih domaćina u podnožju Šar-planine na Kosovu je da na vrijeme obezbijede šarski sir. Nakon toga, zima i hladni dani, koji znaju da traju i po šest mjeseci, slobodno može da počne. Ovo nepisano pravilo na jugozapadu Kosova, konkretno u opštinama Dragaš, Prizren i Štrpce, važilo je vijekovima. Ovaca je bilo više stotina hiljada, a time i sira. Danas je situacija bitno drugačija, ali se šarski sir i dalje priprema skoro na isti način.

Rat u Ukrajini

U okupiranom Hersonu traže se ruska dokumenta -- Uoči očekivanog referenduma koji bi mogao dovesti do aneksije okupiranog Hersona, ruske vlasti vrše pritisak nad stanovnicima ukrajinske regije zahtijevajući korištenje rublje i ruskih dokumenata.

Svijet

Donald Trump razbija strategiju republikanaca -- Akcija agenata Federalnog istražnog biroa (FBI) u kojoj su u kući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zaplijenjeni povjerljivi dokumenti koje je iznio iz Bijele kuće poslije odlaska s funkcije naišla je na suprotne reakcije iz redova demokrata i republikanaca, otkivajući duboke podjele među njima.

Međutim, poslije prijetnji i izliva gnjeva pristalica bivšeg predsjednika prema službama za sprovođenje zakona, podjele su se pojavile i u Republikanskoj partiji – dok jedni traže da se FBI ukine ili da mu se uskrati finansiranje, drugi upozoravaju na opasnost od nasilne retorike, pišu svjetski mediji.

Odbjegli predsjednik Afganistana odbacuje kritike SAD za povratak talibana -- Godinu dana nakon što su se talibani vratili na vlast u Kabulu, bivši najviši američki diplomata koji je pregovarao i potpisao kontroverzni mirovni sporazum sa ovom militantnom grupom Zalmaj Halilzad (Zalmay Khalilzad) iznio je svoje mišljenje o tome zašto pomenuti dogovor nije uspio da obezbijedi pomirenje među Afganistancima.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!