Dnevno@RSE: Upozorenja na dalji rast cijena nafte; Strahovanja roditelja ruskih regruta

Na fotografiji koju je dala vojna uprava Luganske oblasti vide se oštećene stambene zgrade u Lisičansku, Luganska oblast, Ukrajina, u nedjelju rano ujutru, 3. jula 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Kandidatski status za BiH samo uz reforme -- Ukrajina i Moldavija su novi kandidati za članstvo u Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina nije dobila kandidatski status na proteklom zasjedanju Vijeća EU, ali su iz Brisela poručili da bi se to moglo desiti krajem ove godine. Zašto BiH stoji na putu ka Evropskoj uniji govorimo u novom izdanju magazina TV Liberty.

Crnogorske vlade na crkvenoj 'klizavici' -- U Crnoj Gori su za nepune dvije godine, zbog pitanja odnosa prema zahtjevima Srpske pravoslavne crkve (SPC), pale dvije vlade, a u istom riziku je i treća, premijera Dritana Abazovića nakon što su su SPC i vlada usaglasile tekst Temeljnog ugovora o uređenju međusobnih odnosa. Tekst je naišao na oštre osude vladajuće Socijaldemokratske partije.

Hrvatska na putu referenduma za povratak abortusa u Ustav -- Lijeva i liberalna opozicija u Hrvatskoj najavljuju referendum kojim će zatražiti da se pravo na abortus uvrsti u Ustav. Takva reakcija dolazi zbog straha da će američki primjer da je Vrhovni sud nakon 50 godina ukinuo presudu Roe v. Wade kojom je legalizovao abortus i pitanje zakonitosti abortusa prepustio saveznim državama ohrabriti desnicu i u Hrvatskoj.

'Zbog situacije' srpske vlasti zabranjuju odmore na sjeveru Kosova -- Institucijama koje Srbija finansira na sjeveru Kosova, prošle nedelje stigla je "usmena opomena" da u narednom periodu ne mogu da koriste svoje godišnje odmore. Kao razlog je navedena "politička situacija".

Preporučujemo i najnoviji Most Radija Slobodna Evropa u kojem su Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, i Draško Aćimović, ekonomista i bivši diplomata također iz Banjaluke, razgovarali o tome kakve su šanse opozicije u Republici Srpskoj da pobijedi na oktobarskim izborima i prekine vladavinu Milorada Dodika koja traje skoro dvije decenije.

Rat u Ukrajini

Roditelji ruskih regruta strahuju da će njihovi sinovi biti poslati u Ukrajinu -- U Baškortostanu, mnogi roditelji regruta uputili su žalbe lokalnom vojnom tužilaštvu zbog pritužbi da su njihovi sinovi nezakonito zadržani u regrutnom centru i sve većeg straha da bi mogli biti pod pritiskom da potpišu ugovore za borbu u Ukrajini.

Karta za sigurnost: Ukrajinski vozovi nastavljaju evakuacije -- Željeznički sistem Ukrajine pomogao je milionima ljudi da pobjegnu na sigurno, iako su stanice i druga infrastruktura gađane ruskim projektilima. U foto priči prikazujemo putovanje voza za evakuaciju iz Pokrovska u istočnoj Ukrajini koji prevozi ljude u relativnu sigurnost gradova dalje na zapadu.

Svijet

Upozorenja na dalji rast cijena nafte -- Dok porast cijena nafte kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu već prijeti ekonomskoj, političkoj i društvenoj stabilnosti širom svijeta s upozorenjima na recesiju, analitičari predviđaju da bi nafta mogla dalje da poskupi, više od tri puta u odnosu na sadašnje cijene, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovor na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici – Zašto je odluka o abortusu Vrhovnog suda SAD otvorila pitanja digitalne privatnosti?

Mogući kraj legalnog abortusa u Sjedinjenim Američkim Državama izazvao je zabrinutosti zbog pitanja da organi za sprovođenje zakona mogu da pristupe podacima kako bi krivično progonili pacijente i one koji pružaju ovu vrstu medicinskih usluga.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!