Dnevnik: U Srbiji ni pravosnažna presuda nije istina

Mirjana Jevtović

Dnevnik za RSE ove sedmice vodila Mirjana Jevtović, novinarka Insajdera, beogradske RTV B92, jedne od kultnih emisija istraživačkog novinarstva u regiji.

Dnevnik je počela pisati 25. avgusta na 12 godišnjicu ubistva Ivana Stambolića. Završila ga je na dan kada je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio hapšenja u nekim aferama i tako nagovestio osumnjičenima da mogu dati petama vetra.

Subota 25. 08
Dan je počeo brže nego što bi trebalo. Hapšenja u sagi Agrobanka nekako su se poklopila sa trećim gutljajem jutarnje kafe. Ne čujem nista novo.
Pokušavam da prebacim na RT gde ću učiti o pecanju na moru, ali zatičem sebe kako čitam kajron koji ide preko Žikine šarenice na RTS-u.
Uhapšeno 9 osoba u vezi sa Habitfarmom i zloupotrebama u Agrobanci.
Pre 5 godina za Insajder je govorio Radoslav Sekulić, vlasnik Habitfama. Tada je bio bivsi optuženi u aferu citostatici i neko ko je račune u švajcarskim bankama kao niz Miloševićevih funkcionera punio tokom 90-ih. Lagao je pred kamerama i to smo snimili. Insajder je tada otkrio mnogo detalja o novcu koji je za potrebe države i povlašćenih pojedinaca otišao na Kipar i ko je sve tu dobit ulagao u švajcarske banke. To je 2007. I tada, uprkos dokazima koje smo objavili predstavnici države, nisu se potrudili da reaguju. U narednim godinama Sekulić će od banaka uzeti desetine miliona evra kredita na štetu države i građani Srbije sada treba da se čude i pitaju zašto se to desilo. Državni organi još 2007 ignorisali su detalje o pljački države.
Danas je 25. avgust. Na današnji dan ubijen je Ivan Stambolić, a ubili su ga predstavnici države.
Prolazi dan. Ivica Dačić bavi se danas socijalnom politikom i nema mnogo da kaže. Iako znamo da mora reći “to je bio zločin”
Ivica Dačić, nekada visoko kotirani funkcioner Miloševićevog SPS-a, je uz podršku Tomislava Nikolića i Aleksandara Vučića, tadašnjih funkcionera Šešeljeve stranke, premijer Srbije.
Premijer je odćutao današnji dan. On se čak nije ni postideo i sakrio od javnosti danas. To za njega prosto nije bilo vredno spomena.

Nedelja 26.08.
Pre svega ulazim na tviter i pretražujem ovu mrežu tražeći vesti na temu “požar”. Pronalazim samo jednu fotografiju sa zaovinskog jezera na Tari gde helikopter za gašenje požara uzima vodu. Ne znam zašto očekujem da će neki stanovnik Tare postaviti vest o tome šta se trenutno dešava, kada znam da je mobilna mreža u raštrkana sela Zaovina koja gore stigla tek pre par godina.
Porodična kuća moje mame nalazi se u jednom od zabačenih zaseoka na Tari. To je mesto koje ima posebnu vrednost za sve članove moje porodice. Iz dvorišta vide se nepregledne šume, a kad je dobra vidljivost mogu se videti i vrhovi planina u Crnoj Gori. Letos je ujak koji živi tu pričao kako u bašti nisu ubrali nijedno zrno pasulja. Ubijeni sušom, stanovnici ovog velikog sela već su svesni da ih čeka godina u kojoj neće imati dovoljno hrane. Sada im je i vatra pred kućama.
Moji javljaju da nedovoljno precizirana vest na televiziji o požaru u Zaovinama praktično znači da se sve dešava mnogo daleko od naše kuće. To nije olakšanje ni za mene ni za njih. Slike su stravične, bez obzira da li se radi o Tari, centralnoj Srbiji ili hrvatskim ostrvima.

Ponedeljak 27.08.
Ja ne mogu da verujem u vest na sajtu B92. Penzionisani radnik MUP-a Dragan C., koji je radio na obezbeđenju garaže ispred platoa na kome je napadnut Bris Taton, tvrdi da je Taton sam skočio s stepenica.

Bris Taton

Francuski državljanin Bris Taton ubijen je u centru Beograda. Grupa navijača Partizana tukla je Tatona i bacila ga sa stepenica u četiri i po metra dubok ponor. Od posledica tog pada Taton je preminuo u bolnici. 15 huligana osuđeno je na ukupno 123 godine zatvora. Zbog ovog događaja Insajder je 2009. uradio serijal o huliganima među navijačima koje država nije kažnjavala iako su imali na desetine krivičnih dela. Od tada je urednici Insajdera Brankici Stanković dodeljeno obezbedjenje sa kojim živi skoro 3 godine.
Ne verujem i dok čitam dalje da je ministar policije i premijer Ivica Dačić zatražio hitnu istragu zbog izjave penzionisanog radnika MUP čije prezime, po svemu sudeći, nije za javnost. Nemoguće je ne setiti se da je posle promene vlasti 2004. Dragan Jočić najavio novu istragu o ubistvu Đinđića, opstruišući tako sudski postupak koji je bio u toku.
Ni 100 dana ovoj Vladi nije trebalo da nam na ovom primeru pokaže da se zločin može relativizovati, da pravosnažna presuda nije istina i da su ubijeni sami krivi što su izgubili život.
Razmišljam da huligani negde sada slave, spremni da terorišu građane ponovo.

Utorak 28. 08
Slušamo od Jelka Kacina da je korupcija rak rana Srbije, što će usporiti prijem Srbije u EU. Premijer Ivica Dačić pita pred novinarima, pa jel on misli da mi ne znamo da je bilo spornih privatizacija. Reći će i da je alergičan na lekcije iz Evope.
Za utehu građanima stiže i vest da će nova vlast ukinuti pretplatu na javni servis. Populizam koji će nas odvesti ne daleko od Evrope nego mnogo daleko od civilizovanog sveta. Ili je možda bolje da Vlada Srbije konačno kaže mi finansiramo RTS, mi kontrolišemo RTS. Da svima sve bude jasno.
I da nam bude jasno da nećemo u Evropu.

Sreda 29.08.
U podne je sastanak u vezi sajta Insajdera. Sajt se dugo sprema, posto nam je bio cilj da sve ono sto smo uradili od 2004. bude na jednom mestu. To bi trebalo da bude mesto gde će se i aktuelne vesti obrađivati iz svih uglova, pa recimo sirova informacija o novom svedoku za ubistvo Brisa Tatona neće biti puštena bez objašnjenja šta to zapravo znači. Razgovaramo i o tome kako i na koji način možemo da omogućimo građanima da korupciju prijave potpuno anonimno bez ikakvog straha da će trag o tome moći neko da pronađe. Ima već mnogo ideja i čini se da bi za par nedelja kada sajt bude krenuo to biti dobro mesto i za one koji žele prave informacije o korupciji i za one koji korupciju hoće da prijave.

Četvrtak 30. 08.
Ceo tim Insajdera odlazi iz Beograda. Postoji mesto na oko 200 km od grada koje između sebe zovemo “baza”. Počeli smo da ga koristimo od trenutka kada je Brankica dobila policijsko obezbeđenje i kada je normalan rad postao skoro nemoguć. Van civilizacije u potpunom miru, mesto na kojem treba da prođemo kroz sva istraživanja koja smo radili u poslednjih nekoliko meseci.

Naplatna služba NIS-a, Beograd, ilustracija

Prvi dogovor o organizaciji vremena za narednih par dana je u restoranu u koji se često vraćamo. Nas šestoro koji smo tim Insajdera, koliko god bili različiti imamo jednu zajedničku crtu, a to je da pasionirano volimo hranu i to onu što podrazumeva “od svega po malo” i vruće pogače i ajvar i kajmak i pršut i jagnjeće pečenje. Druga “baza”, kaže Brankica.
“NIS je spektakl”, dodaje. Serijal o prodaji naftne industrije i posledicama sprema se već dva meseca i početno istraživanje je pri kraju. Dok prolazimo kroz niz neverovatnih informacija koje su Irena i Ivan uspeli da otkriju, skoro svako ko proveri poslednje vesti konstatuje da će taj serijal biti gotov u pravo vreme, jer svaka vest govori o tome da je i politički i ekonomski uticaj Rusije iz dana u dan sve veći. Danas mediji prenose da je osnovana Stranka Rusa Srbije, što izaziva opšti smeh.
Serijal o pljački u rudarskom basenu Bor otišao je još dalje. Đorđe već priprema taktiku za intervjue i dorađujemo način na koji treba prikazati neverovatno trošenje državnog novca i sve one koji su se na ovim poslovima obogatili.

Petak 31. 08.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavljuje hapšenja u aferama Nacionalna štedionica i Galenika. Neverovatno je šta se dešava od promene vlasti u Srbiji. Svi oni koji su kršili zakon ne mogu dobiti jasniju dojavu da treba da beže iz zemlje. To mogu da saznaju preko svih medija i to još iz usta prvog čoveka izvšne vlasti. On bez zadrške obaveštava osumnjičene da su osumnjičeni bez straha da bi mogao zbog toga krivično da odgovara. Osim ako mu nije cilj da se svi razbeže i da se na taj način obračuna sa korupcijom što već mesecima najavljuje.
Razmišljam kako mi je žao što je ovo nedelja u kojoj nije bilo dobrih vesti.
Ustvari, osim jedne. Danas je serijal o pljački na Kosovu pod izgovorom patriotizma potpuno završen i emitovanje Insajdera posle 10 meseci pauze kreće krajem septembra.