Zubčević: Evropa je danas samo ideja

Edin Zubčević

Edin Zubčević (1969) je osnivač i umjetnički direktor međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo i producent u izdavačkoj kući Gramofon u Sarajevu.

Subota, 7. maj

U raznovrsnoj ponudi društvenih sadržaja, mjesta za izlaske, zabave, priredbe i slično, rijetko nalazim povod za noćni izlazak. Obično su rijetki noćni izlasci povezani sa poslom pa je takva i ova noć. Ugodno subotnje veče u društvu profesionalaca i učesnika dokumentarnog serijala televizije Al Jazeera Balkans – "Hoću kući". Nije bilo teško biti producent muzike za ovaj serijal jer su u Refreshu znali šta žele, a mi u Gramofonu šta im treba.

Imao sam sreću i zadovoljstvo još jednom sarađivati sa muzičarima, redovnim saradnicima koji su opet pokazali kako mogu napraviti mnogo za kratko vrijeme. Za samo jedan dan snimanja, šest radnih sati, realizirali smo više od dva sata muzike korištene u serijalu. Muzičari su bili raspoloženi i nadahnuti i to uspješno snimanje me podsjetilo zašto volim svoj posao i zašto sam život posvetio muzici.

Nedjelja, 8. maj

Svanula je prekrasna nedjelja za vožnju biciklom, odmor i ugodnu porodičnu dokolicu. Kada je ovakav dan šteta je pisati dnevnik, ili noćnik. Lijep dan je prilika da doživimo nešto o čemu ćemo možda jednom pričati i pisati.

Ponedjeljak, 9. maj

Danas je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Fašizam nikada nije do kraja pobijeđen. Poraženi su Hitler i sile Osovine. Ispada da je Dan pobjede nad fašizmom dan Evrope koja se nikada neće odreći fašizma, ali će dati sve od sebe da tako izgleda. Fašizam nije dominanta i masovna pojava u Evropi ali činjenica da je živ i aktivan ne samo da uznemirava već i zastrašuje jer znamo da je fašizam društveni korov koji lako buja.

Nisu fašisti samo oni koji danas nacističke simbole koriste kao ambleme, već i oni koji dijele njihove ideje a ne pripadaju neposredno ekstremnim grupama. I u Bosni, i u regionu, a i u Evropskoj uniji. Evropa je danas u najboljem slučaju samo ideja. Tako da je Dan Evrope zapravo dan ideje o Evropi. Dan kada govorimo o onome što Evropa može biti, ali još uvijek nije.

Utorak, 10. maj

Ester Erna Kaveson Debevec, januar 2016.

Dan provodim u jevrejskoj opštini u Sarajevu, odnosno u sinagogi u kojoj sa Tamarom Karača Beljak, šeficom katedre za etnomuzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu, snimamo razgovor sa Esterom Ernom Kaveson Debevec. Gospođa Estera je kći, u Sarajevu slavnog, pjevača i kazivača Isaka Kavesona, i po majčinoj strani unuka osnivača fabrike čokolada, bombona i rahatlokuma "Zora".

Osim priča iz života, snimili smo i pjesme na judeo/espanjol jeziku, ili jeziku ladino, kako se popularno naziva. Ova sjajna žena je imala ne samo bogat i zanimljiv život već je neodoljivo zanimljiva pripovjedačica. U svakom slučaju izuzetna osoba. Divan dan.

Srijeda, 11. maj

Ove godine međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo koji sam osnovao 1997. godine, obilježava 20 godina rada. Pripremili smo najobimnije i najambicioznije izdanje Festivala do sada, uz najmanju podršku institucija ikad, uprkos činjenici da Jazz Fest predstavlja neka od najznačajnijih imena umjetničke muzike svijeta.

John McLaughlin na Jazz Fest Sarajevo, 2014.

Za ovih dvadeset godina nije se mnogo toga promijenilo kada je o koncertnoj produkciji riječ i pri tome prvenstveno mislim na infrastrukturu, koncertne prostore. Srećom, u Jazz Festu smo navikli na ovu nesretnu situaciju koja nam je, izgleda, sudbinom. Dvadeseti Jazz Fest Sarajevo 2016. će se održati od 2. do 6. novembra.

Četvrtak, 12. maj

Svi smo u Jazz Festu posebno raspoloženi pred objavljivanje programa. Sretan sam da je Jazz Fest odavno postao efikasan tim profesionalaca tako da uvijek računamo jedni na druge, tako je lakše odgovoriti na izazove i prebroditi krize koje nisu nimalo rijetke u društvu kojem je kriza konstanta.

Program Jazz Festa je odavno spreman za objavljivanje. Još samo da okrečimo kancelariju pa možemo predstaviti cjelokupan program i početi pretprodaju ulaznica.

Petak, 13. maj

Na samom kraju, danas je u porodicu dragih prijatelja došla jedna predivna djevojčica kao novi punopravni član. Rođenje. Jedan veliki početak za kraj jednog malog dnevnika.