Pretres FBI-aja kuće rusko-američkog analitičara Dimitrija Sajmsa

Dimitri Sajms na Ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu 2023.

Agenti američkog Federalnog istražnog biora (FBI) pretresli su kuću u Virdžiniji Dimitrija Sajmsa (Simes), istaknutog političkog komentatora i pisca koji vodi program o aktuelnim dešavanjima na ruskoj državnoj televiziji Prvi kanal, objavio je list Rappahannock News u petak, 16. avgusta.

FBI je tom listu rekao da je potraga počela 13. avgusta, ali je dobio da detaljnije komentarišu, javlja ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Sajms je rekao da je trenutno van zemlje, ali da je bio "zbunjen i zabrinut" akcijom FBI-aja. On je 16. avgusta rekao ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS da su tačni izveštaji da su agenti FBI u njegovoj kući, iako nije zvanično obavešten.

Sajms je rođen u Moskvi 1947, a emigrirao je u Sjedinjene Države 1973. Služio je kao neformalni savetnik bivšeg predsednika SAD Ričarda Niksona i redovno je putovao sa Niksonom u Rusiju i druge bivše sovjetske zemlje.

Nikson ga je imenovao 1994. za šefa Centra za nacionalne interese, koji se u to vreme zvao Niksonov centar za mir i slobodu. Sajms se povukao sa funkcije 2022.

On je takođe savetovao predsedničku kampanju Donalda Trampa 2016. i koncipirao važan spoljnopolitički govor 2016. u kome je Tramp izneo viziju veće saradnje sa Rusijom.

Sajmsovo ime je pomenuto više od 100 puta u izveštaju specijalnog savetnika SAD Roberta Mulera (Mueller) iz 2019. pod naslovom Izveštaj o istrazi ruskog mešanja u predsedničke izbore 2016.

Pročitajte i ovo: Muellerov izvještaj i pitanja bez odgovora

Sajms je moderirao sesiju pitanja i odgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu 2023. godine.

Ranije ovog meseca, Foks News je izvestio da su agenti FBI izvršili raciju u njujorškoj kući Skota Ritera (Scott Ritter), bivšeg inspektora UN za oružje u Iraku, koji je često sarađivao sa medijima ruske vlade, uključujući RT (Russia Today) i Sputnjik. Portparol FBI rekao je Foksu da je potraga deo istrage koja je u toku.

Riter je podržao rusku invaziju na Ukrajinu 2022. godine i u januaru se obratio hiljadama čečenskih vojnika na centralnom trgu u glavnom gradu Čečenije Groznom.

U junu su američke vlasti oduzele pasoš Riteru i sprečile ga da otputuje na Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu.

Izvor: Ruski servis Radija Slobodna Evropa