Đurić sa šefom Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu o članstvu Kosova

Janoš Babić (levo) i Marko Đurić, Beograd, Srbija, 3. jun 2024.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se 3. juna sa šefom Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Janošem Babićem i u razgovoru ponovio protivljenje članstvu Kosova u Savetu Evrope.

Đurić je rekao da je razmatranje takvog zahteva "mimo svih principa međunarodnog javnog prava", kao i da je situacija na Kosovu "alarmantna" jer se srpskoj manjini, kako navodi, ugrožavaju "osnovna ljudska i građanska prava", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Članstvo Kosova u Savetu Evrope bio bi, kako navodi Đurić, "opasan presedan sa vrlo izvesnim negativnim posledicama na globalnom planu".

Đurić je rekao da je dvodecenijska saradnja Srbije sa Savetom Evrope dobra, a da je od značaja podrška ove organizacije u sprovođenju reformi na polju vladavine prava, ljudskih prava i demokratije.

Pročitajte i ovo: Prijem Kosova u Savet Evrope 'može imati istu sudbinu kao vizna liberalizacija'

Savet Evrope je međunarodna organizacija za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava u Evropi, sa sedištem u Strazburu, Francuska.

Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope u maju 2022.

Jedna od direktnih koristi građana Kosova od eventualnog članstva u Savetu Evrope biće pristup Evropskom sudu za ljudska prava.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala (Donika Gërvalla) obavestila je u maju Savet Evrope da Kosovo priprema nacrt statuta za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Vlada Kosova je ranije priznala da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom postavljeno kao uslov za prijem Kosova u Savet Evrope.

Srbija je, sa druge strane, formirala radnu grupu za koordinaciju aktivnosti državnih organa u vezi sa "problemom prijema" Kosova u Savetu Evrope.

Kosovo i Srbija postigli su dogovor o Zajednici opština sa srpskom većinom 2013. godine, a potom i 2015. o principima za njeno osnivanje, ali Kosovo je nije formiralo jer, kako je ranije navedeno, nije u punoj saglasnosti sa Ustavom Kosova.

Pročitajte i ovo: Najava Kosova da priprema nacrt statuta za Zajednicu 'još jedan trik' Prištine, kaže Vučić