Ministarka za brigu o porodici kaže da su priče o akušerskom nasilju 'deo globalne agende protiv rađanja u Srbiji'

Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije (foto arhiv)

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da su priče o akušerskom nasilju i lošim uslovima u porodilištima, "deo globalne agende protiv rađanja u Srbiji".

"Dvadeset godina se ovde vodi kampanja protiv rađanja dece u Srbiji, i to je deo globalne agende. I zato se potencira i akušersko nasilje, i loše stanje u porodilištima, i loša hrana i zato se na tome uporno insistira", izjavila je Đurđević Stamenkovski gostujući na TV Prva 23. jula.

Jedan od poslednjih slučajeva u Srbiji za koji postoji sumnja da je reč o akušerskom nasilju, desio se u Zdravstvenom centru u Vranju 17. aprila kada je 37-godišnja žena preminula tokom porođaja.

Više javno tužilaštvo u tom gradu kasnije je saopštilo da je uzrok smrti porodilje ruptura materice i da se može raditi o nesavesnom pružanju lekarske pomoći, a načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo u toj zdravstvenoj ustanovi je smenjen.

Zbog akušerskog nasilja u Srbiji, u januaru su održani protesti pod nazivom "Porodilište, a ne klanica" podstaknuti objavom Marice Mihajlović da je tokom porođaja u Sremskoj Mitrovici preživela akušersko nasilje, nakon kojeg je njena beba preminula.

čitajte 'Bila sam iskasapljena': Raste broj optužbi za akušersko nasilje u Srbiji

Podstaknute tim slučajem, veliki broj žena su tada svoja negativna iskustva iz porodilišta širom Srbije podelile na društvenim mrežama.

Udruženje građana "Kreni-promeni" tada je zatražilo od Ministarstva zdravlja Srbije da se ženama omogući prisustvo pratioca na porođaju.

Kako su rekli predstavnici tog pokreta u Beogradu, ministarstvu je dostavljeno 190.000 potpisa u akciji "Stop akušerskom nasilju" kojom se pruža podrška budućim majkama.

Precizirali su da se od nadležnih traži da porodiljama u celoj zemlji daju pravo da izaberu pratioca po ličnom izboru koji bi sa njima bio tokom porođaja.