Komitet za imunizaciju Srbije razmatra odluku o četvrtoj dozi vakcine

Vakcinacija "booster" dozom vakcine u Beogradskom sajmu, 25. avgust 2021.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, Mirsad Đerlek, izjavio je 4. januara da Komitet za imunizaciju razmatra odluku o primanju četvrte doze vakcine protiv kovida-19, zbog toga što efektivnost vakcina opada sa pojavom novih sojeva.

„Bez obzira što nismo uspjeli u većem obimu da ubijedimo građane za vakcinaciju prvom i drugom dozom, ne znači da nismo uradili dobru stvar sa trećom dozom i da tako treba da nastavimo. Evidentno je da nam je potrebna i četvrta doza“, kazao je Đerlek za Blic, prenosi Beta.

Pročitajte i ovo: Srbija najavljuje četvrtu dozu vakcine

Prema njegovoj ocjeni, postojeće vakcine još uvijek dobro reaguju na nove sojeve ali su buster doze neophodne.

„Čvrsto vjerujem u naše stručnjake i mislim da će Nacionalni komitet odrediti tačan tajming kada ćemo krenuti u vakcinaciju sa četvrtom dozom kao i to koje će biti populacione grupe. Takođe, vjerujem da ćemo u 2022. uspjeti da završimo priču sa korona virusom“, rekao je Đerlek.

Pročitajte i ovo: Đerlek: U COVID bolnicama u Srbiji 90 odsto nevakcinisani

Još 19 ljudi preminulo je u Srbiji u posljednja 24 sata od posljedica zaraze korona virusom, a registrovano je 5.224 slučaja infekcije, saopštilo je 4. januara Ministarstvo zdravlja Srbije.

Od početka epidemije COVID-a 19 u Srbiji, po podacima Ministarstva zdravlja, od posljedica zaraze korona virusom preminulo je 12.806 ljudi, dok je ukupno registrovano 1.310.845 slučajeva infekcije.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Izvor: BETA