Školsko zvono opet zvoni

Nastava prvog dana školske godine u Osnovnoj školi "Drinka Pavlović" u Beogradu, 4. septembar 2024.

U školama u Srbiji su prethodnih školskih godina zabilježeni učestali napadi na nastavnike i prosvetne radnike, a zbog čestih slučajeva nasilja u školama deo prosvetnih radnika nekoliko puta je i protestovao.

U školama širom Srbije ove školske godine biće prisutno 2.388 policajaca koji će brinuti o bezbednosti dece, najavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić 2. septembra.

Učenici u u Osnovnoj školi "Drinka Pavlović" u Beogradu, 4. septembar 2024.

Nove školske knjige uz prvi dan nove školske godine. Fotografija iz Osnovne škole "Drinka Pavlović" u Beogradu, 4. septembar 2024.

Nastava je 4. septembra počela i u crnogorskim školama. Prvi školski dan u Osnovnoj školi  "Savo Pejanović" u Podgorici.

U Bosni i Hercegovini 4. septembra počela je nova školska godina. Jedino u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine školske klupe ostale su prazne zbog štrajka prosvjetnih radnika koji traže veće plate.

Moldavska djeca u tradicionalnoj nošnji u školskom dvorištu, Kišinjev.

Djeca u zemljama koje pokrivaju servisi Radija Slobodna Evropa dočekuju početak još jedne školske godine.

Prvačići na prvom školskom satu u Biškeku. Prema procjenama, Kirgistan je ove godine upisao 150.000 djece u prvi razred.

Ukrajinska djeca, od kojih mnoga nose tradicionalne izvezene košulje, slave prvi dan škole, Zaporižje.

Priredba povodom prvog dana škole u Donjecku, ukrajinskoj teritoriji pod ruskom okupacijom.

Učenici strpljivo čekaju početak nastave u jednoj seoskoj školi u Armeniji.

Priredba koju su starija djeca priredila mlađoj povodom početka nove školske godine, Biškek, Kirgistan.

Nakon prvog dana škole u Budimpešti, učenici i članovi porodica sudjelovali su na protestima nakon što je direktor vodeće srednje škole smijenjen zbog neslaganja s novom vladinom politikom kojom se učenicima zabranjuje korištenja mobilnih telefona u školama.

Usprkos talibanskoj zabrani da djevojčice nakon šestog razreda ne smiju pohađati nastavu, neke od njih pribjegavaju privatnom obrazovanju, dok druge, poput ovih učenica, pohađaju školu na otvorenom u afganistanskoj pokrajini Gor.