Preminulo i treće dijete ranjeno u napadu nožem u britanskom Sautportu

Policajci i forenzičko osoblje u Sautportu, 29. jula 2024., nakon napada nožem.

Britanska policija u utorak je potvrdila da je povredama podleglo još jedno dijete ranjeno u napadu nožem u gradu Sautport na sjeverozapadu Velike Britanije u ponedeljak.

"Nažalost, možemo potvrditi da je treće dijete preminulo od posljedica povreda zadobivenih u napadu nožem u Southportu jučer ujutro. Devetogodišnja djevojčica preminula je u bolnici u ranim jutarnjim satima", navela je policija Merseysidea.

"Možemo potvrditi i da su u jučerašnjem napadu smrtno stradale djevojčice od šest i sedam godina. Osmero djece zadobilo je ubodne rane tokom napada, a petero ih je u kritičnom stanju. Dvije odrasle osobe također su u kritičnom stanju nakon što su povrijeđene tokom incidenta", dodaje se u saopćenju.

Premijer Velike Britanije Keir Starmer nazvao je napad "užasnim", dok su kralj Charles i njegova obitelj rekli da su šokirani incidentom.

Policija Merseysidea rekla je da je motiv napada nejasan, ali da se ne vjeruje da je povezan s terorizmom.

Sedamnaestogodišnjak iz sela Banks u Lancashireu uhapšen je i zadržan pod sumnjom za ubistva i pokušaj ubistava. Policija ne traga ni za kim drugim u vezi s napadom.

Dojavu o napadu nožem policija je primila u ponedeljak oko 11.50 sati po lokalnom vremenu. Napad se dogodio za vrijeme dječje radionice koja je uključivala ples i jogu. Hitna služba poslala je 13 vozila Hitne pomoći, a policija je vrlo brzo uhvatila napadača i uzela mu nož.

Pročitajte i ovo: Britanska policija uhapsila tinejdžera koji je izbo nožem devet lica, uglavnom dece