Ruski TV voditelj koji je bio bivši Trumpov savjetnik optužen za kršenje američkih sankcija

Dimitri Simes u Rusiji, u junu 2023. godine.

Ruski TV voditelj Dimitri Simes, koji je bio savjetnik u predsjedničkoj kampanji bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 2016. godine, i njegova supruga Anastasia optuženi su za kršenje američkih sankcija u vezi s navodnim planovima u korist ruskog emitera Channel One.

Par je optužen po jednoj tački za zavjeru radi kršenja Zakona o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlastima (IEPA), jednoj tački zavjere i jednoj tački za pranje novca.

Ako budu proglašeni krivim, svakom od njih prijeti maksimalna kazna od 20 godina zatvora po svakoj tački, saopštilo je Ministarstvo pravde 5. septembra.

Nakon FBI-ove racije na dom Simesovih u Virdžiniji 16. avgusta, Ministarstvo pravde navodi da je par učestvovao u kršenju američkih sankcija pružajući usluge Kanalu jedan, državnom ruskom emiteru koji je sankcionisan od strane Sjedinjenih Država 2022.

Odeljenje je saopštilo da je Simes bio prezenter i producent programa za Prvi kanal i da je za svoje usluge dobio milion dolara, lični automobil i vozača, stipendiju za stan u Moskvi i tim od 10 zaposlenih na toj televiziji.

Pročitajte i ovo: Pretres FBI-aja kuće rusko-američkog analitičara Dimitrija Sajmsa

Simes (76) je kao savjetnik Trumpove kampanje 2016. organizirao važan vanjskopolitički govor u 2016. u kojem je Trump iznio viziju veće saradnje s Rusijom.

Prema izvještaju specijalnog savjetnika Roberta Muellera iz 2019. godine, koji je dobio zadatak da ispita da li je Trumpova kampanja bila u dosluhu s Rusijom, Simes je također poslao Trumpovom savjetniku i zetu Jaredu Kushneru pismo u kojem se detaljno navode potencijalne teme razgovora s Trumpom o Rusiji.

Ministarstvo pravde takođe je 5. septembra objavilo drugu optužnicu, navodeći samo Anastasiju Simes, navodeći da je učestvovala u odvojenoj šemi za korist ruskog oligarha Aleksandra Udodova kroz kupovinu, prodaju i otpremu umetničkih dela iz Sjedinjenih Država u Rusiju. Odjel je optužio Anastasiju Simes da je primila nadoknadu i naknadu za uslugu od Udodova, kojeg su Sjedinjene Države odredile za sankcije 2023. godine.

Ministarstvo pravde saopštilo je da je par i dalje na slobodi i da se veruje da se nalazi u Rusiji.

Simes, rođen u Moskvi 1947. godine, emigrirao je u Sjedinjene Države 1973. godine, a kasnije je postao američki državljanin. Služio je kao neformalni savjetnik predsjednika Richarda Nixona i redovno je putovao s Nixonom u Sovjetski Savez i druge zemlje istočnog bloka.

Godine 1994. Nixon ga je imenovao za šefa Centra za nacionalni interes, koji se u to vrijeme zvao Nixonov centar za mir i slobodu. Simes se povukao sa ove pozicije 2022.