Dve trećine građana Srbije najviše veruje stručnjacima o pitanju litijuma

Selo Gornje Nedeljice gde rudarski gigant Rio Tinto planira rudnik litijuma, 22.7.2024.

Dve trećina ispitanika u Srbiji najviše veruje stručnjacima, njih 65 odsto, kada se postavi pitanje o otvaranju rudnika litijuma i njegovom uticaju na životnu sredinu, pokazalo je istraživanje organizacije Demostat, predstavljeno 9. oktobra.

Istraživanje je sprovedeno u septembru, telefonskim putem, na uzorku od 1.200 ispitanika, prenosi agencija Beta.

Oko 7 odsto ispitanika reklo je da najviše poverenja o istoj temi imaju u predsednika Aleksandra Vučića, u nevladine organizacije i ekološke aktiviste - 3 odsto, toliko i u opoziciju, dok 20 odsto ne veruje nikome, a dva odsto nema mišljenje.

Međutim, kako je navedeno u istraživanju, pitanje je kako tumačiti ovo dvotrećinsko poverenje koje se daje stručnjacima.

"Podatak bi imao smisla kad bi stručnjaci imali jasno i većinsko i narodu razumljivo tumačenja raspoloživih podataka: za ili protiv rudnika litijuma. Do sada je vidljivo da se jedan broj stručnjaka priključio onima koji su za kopanje (litijuma), a drugi deo protivnicima kopanja litijuma", navedeno je u istraživanju.

Pročitajte i ovo: Završen drugi dan rasprave o zabrani kopanja litijuma u Skupštini Srbije

U istraživanju, navedeno je, ima dovoljno indicija za tvrdnju da se veliki broj ispitanika odlučuje za ili protiv rudnika litijuma zavisno od svojih izbornih i stranačkih opredeljenja – za partije na vlasti ili za partije u opoziciji.

Prema rečima glavnog istraživača Srećka Mihailovića, ispitanici koji kažu da su im bliže partije vlasti najčešće biraju odgovor "Preteruje se sa protestima protiv otvaranja rudnika litijuma i minihidrocentrala" – 67 dsto, taj isti odgovor bira samo 5 odsto ispitanika koji su rekli da su im bliže opozicione partije.

Vlada Srbije je ovog leta oživela plan međunarodnog rudarskog giganta Rio Tinta za otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra na zapadu Srbije, iako je pre dve godine, pod pritiskom ekoloških protesta, projekat bio stopiran.

Nakon toga su u više desetina gradova širom Srbije organizovani protesti.

Deo građana i ekološki aktivisti protive se eksploataciji litijuma i bora zbog, kako su naveli, velikog rizika po životnu sredinu.

Rio Tinto je ranije u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat Jadar može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

U Skupštini Srbije se trenutno raspravlja o opozicionom predlogu da se zakonom zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora na teritoriji cele države.

Pročitajte i ovo: Zabrana za litijum u Srbiji, za predlagače izlaz, za 'Rio Tinto' presedan