SAD šalju dodatne snage da zaštite Ambasadu u Bagdadu nakon napada

Vaš browser nepodržava HTML5

Razbijanje prozora i paljenje zidova u krugu Ambasade SAD u Bagdadu

Vašington će poslati dodatne vojnike da štite kompleks Ambasade SAD u Iraku u koji su poslednjeg dana 2019. godine upali pripadnici iračke paravojne šiitske milicije Kataeb Hezbolah i njihove pristalice, gnevni zbog vazdušnih udara SAD na položaje ove jedinice u Iraku i Siriji.

Istovremeno, američki predsednik Donald Tramp zatražio je od iračkih vlasti zaštitu američkih građana i objekata u Iraku.

Ministar odbrane SAD Mark Esper rekao je da je Vašington preduzeo korake da "obezbedi bezbednost američkih građana, vojnog osoblja i diplomata" i da "osigura pravo na samoodbranu".

"Šaljemo dodatne snage kao podršku našem osoblju u Ambasadi", kazao je Esper.

Američki ambasador u Iraku i osoblje evakuisani su iz Ambasade nakon nasilnih protesta ispred kompleksa Ambasade, u kojim je povređeno 12 pristalica ove iračke paravojne grupe, javio je Reuters.

Pristalice šiitske oružane grupe Kataeb Hezbolah, koju podržava Iran, a na koju su SAD izvršile napad u nedelju, protestovale su ispred Američke ambasade posle vazdušnih udara SAD u kojima je ubijeno 25 pripadnika Kataeb Hezbolaha.

Policija je koristila suzavac kako bi rasterala demonstrante.

Vaš browser nepodržava HTML5

Demonstranti u Bagdadu napali na Ambasadu SAD zbog zračnih udara

Američki predsednik Donald Tramp za napad je okrivio Iran.

"Iran je kriv za smrt američkog izvođača radova, kada su mnogi ranjeni. Snažno smo odgovorili i uvek ćemo. Sada, Iran stoji iza napada na Ambasadu SAD u Iraku. Bit će smatrani odgovornima. Osim toga, očekujemo da Irak sa svojim snagama zaštiti Ambasadu i o tome su obavešteni", napisao je Tramp na Tviteru.

On je zatim u telefonskom razgovoru sa iračkim premijerom Adel Abdel Mahdijem zatražio zaštitu Amerikanaca i američkih objekata u Iraku saopštila je Bela kuća.

"Dvojica lidera razmotrili su pitanja regionalne bezbednosti i predsednik Tramp je naglasio potrebu da se zaštiti američki personal i objekti u Iraku", naveceno je u saopštenju Bele kuće.

Irački lideri garantovali su bezbednost američkog osoblja i imovine u utorak u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, javio je Stejt Dipartment.

Premijer Iraka Adil Abdul-Mahdi izjavio je da će svako nasilje protiv ambasada ili stranih predstavništava biti sprečeno i kažnjeno po zakonu.

Protest ispred Ambasade SAD u Bagdadu

Desetine pristalica iračke šiitske paravojne grupe provalili su kapiju i upali u kompleks Ambasade, na šta su američke snage uzvratile suzavcem i šok bombama, prenose svedoci.

Izveštač agencije AP javio je sa mmesta događaja dok je trajao napad da se diže plamen iz kompleksa Ambasade i da su najmanje tri američka vojnika na krovu zgrade.

Demonstranti su prethodno prisustvovali sahranama ubijenih u jednom kvartu u Bagdadu, posle čega su peške otišli do jako obezbeđene Zelene zone gde se nalazi Američka ambasada.

Bagdad

Novinari AP-a videli su masu kako pokušava da upadne u kompleks Ambasade uz uzvike "Dole SAD".

Videlo se kako se obezbeđenje povlači u zgradu Ambasade dok su demonstranti gađali zgradu flašama vode i lomili bezbednosne kamere ispred Ambasade, prenosi AP.

Demonstranti su takođe na zidove Ambasade kačili žute zastave milicije Kataeb Hezbolah, koju podržava Iran, a na koju su SAD izvršile napad u nedelju.