Dvoje državljana BiH zaraženo delta sojem korona virusa

Kod dvoje državljana Bosne i Hercegovine otkrivena je zaraza delta varijantom korona virusa, potvrdio je u ponedjeljak, 5. jula, za Radio Slobodna Evropa (RSE) Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Goletić u pisanom odgovoru za RSE, navodi da se radi se o osobama koje su testirane i sekvencionirane u Laboratoriju za molekularno genetička i forenzička ispitivanja.

“Oba uzorka su uspješno, primjenom MinIon WGS platforme, sekvencionirana, a stepen srodnosti sa sekvencama dostupnim u GISAID bazi je najveci sa sekvencama iz Irske, UK i Majorke…“, naveo je Goletić, koji je i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH, jednog od entiteta u BiH.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske drugom bosanskohercegovačkom entitetu, za RSE su naveli da još „nisu detektovali delta soj u RS“.

Prisustvo delta soja virusa korona potvrđen je 2. jula u BiH.

Kako je tada potvrđeno za RSE iz Centra za genetsku dijagnostiku ALEA iz Sarajeva, delta soj virusa izolovan je kod dvije osobe stranog državljanstva, koje su turistički boravile u Međugorju, na jugu BiH.

Pročitajte i ovo: U BiH potvrđena dva slučaja delta soja korona virusa 

Delta soj korona virusa koji je prvi put otkriven u Indiji postaje globalno dominantna varijanta COVID-19 bolesti, kažu iz Svjetske zdravstvene organizacije. Još uvijek ne postoji dovoljno podataka kako bi se potkrijepile tvrdnje nekih epidemiologa koji kažu da je delta varijanta i smrtonosnija.

Na Zapadnom Balkanu najprije je identifikovan u Hrvatskoj 28. juna, potom na Kosovu 29. juna. Prisustvo delta soja korona virusa u Srbiji je potvrđeno 1. jula.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Delta varijanta je već preuzela primat u Velikoj Britaniji gdje gotovo svi pozitivni testovi potvrđuju njeno prisustvo, ali postala je dominantna i drugdje.

Računa se da je 15 posto novih slučajeva u Njemačkoj od sredine juna mjeseca gotovo udvostručeno nakon toga. U Irskoj i u dijelovima Italije brojke su najmanje 20 posto dok je u samom Lisabonu čak 70 posto delta soja, piše Bloomberg.

Pročitajte i ovo: Šta se zna o 'delta' varijanti korona virusa?

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti krajem juna je iznio procjenu da će do kraja mjeseca avgusta delta varijanta predstavljati 90 posto od ukupne cirkulacije korona virusa u EU.