Degradacija Brezovice

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu tereti bivšeg predsjednika opštine Štrpce Bratislava Nikolića za nezakonito izdate dozvole za izgradnju objekata u Brezovici u iznosu od milion eura.

Nikolić i još devet osoba uhapšeni su 21. decembra pod sumnjom za zloupotrebu službenog položaja, saopštile su kosovske vlasti.

Tužilac na ovom poredmetu Rasim Maloku je rekao da se Nikolić i drugi pritvorenici sumnjiče da su primali vile, automobile i druge poklone u zamjenu za izdavanje dozvola za izgradnju vila i drugih objekata u Nacionalnom parku Šar-planina, gdje se nalazi Brezovica.

"Samo bivši gradonačelnik opštine Štrpce se sumnjiči da je primio više od milion eura. Sumnja se da postoje neke vile koje su korištene kao pokloni, automobili koji su dobijeni na poklon za izdavanje dozvola", rekao je Maloku.

Prema navodima Malokua, većina podignutih objekata je nelegalno izgrađena.

Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Uroševcu Šukri Jašari rekao je da će vlasti privremeno oduzeti svu imovinu, uključujući i vile, ako se dokaže da su izgrađene bez dozvole.

Štrpce je jedna od šest opština sa srpskom većinom južno od rijeke Ibar na Kosovu.

Na čelu te opštine, od osnivanja 2009. godine do kraja novembra 2021. godine, bio je Nikolić, iz redova Srpske liste. Ovo je glavna srpska stranka na Kosovu, koja uživa podršku zvaničnog Beograda.

Srpska lista je reagovala na hapšenja, navodeći da osuđuje "prekomjernu upotrebu sile" i "brutalnu akciju" koja se dogodila u opštini Štrpce.

Na hapšenja na Kosovu reagovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je obećao pravnu pomoć privedenima.

Vučić je rekao da je Priština "od početka govorila da na sjeveru Kosova žive kriminalci", te dodao da sada izgleda da ih ima [čak i] na jugu... Samo ne znam kako oni [zvaničnici na Kosovu] nisu usput našli teže kriminalce, nalaze ih samo među Srbima".

Pored Nikolića, Policija Kosova je po nalogu Državnog tužilaštva uhapsila deset osoba u toj opštini, uključujući direktora Urbanizacije i neke službenike te vlasnike preduzeća, saopštilo je Osnovno tužilaštvo u Uroševcu. Oni su osumnjičeni za krivična djela: uzimanje i davanje mita, kao i zloupotreba službenog položaja.