Davor Dragičević tužio Republiku Srpsku

Davor Dragičević ispred Osnovnog suda u Banjaluci, 14. mart 2023.

Sudski proces po tužbi Davora Dragičevića protiv Republike Srpske (jednog od dva bh. entiteta) zbog diskriminacije počeo je u utorak u Osnovnom sudu u Banjaluci.

Davor Dragičević, koji pet godina traži istinu o smrti njegovog sina Davida koji je nestao u noći 18. marta 2018. godine, i čije tijelo je pronađeno šest dana kasnije, tvrdi da je "MUP (Ministarstvo unutrašnjih poslova) RS-a zajedno sa institucijama pravosudnim pokrenuo diskriminaciju, kako mene, tako i grupe Pravda za Davida, i kojoj smo izloženi do danas".

"Od prvog dana, kontinuirano praćenje, diskriminacija, vidjeli ste 9. januara da su meni zabranili ulazak na Trg Krajine u Banjaluku. Takođe, i za 25. decembar [2019. godine] kada su me neosnovano uhapsili", pojašnjava Dragičević.

On poručuje da se radi o procesu koji njemu ne treba, ali da mu treba papir koji će pokazati "da su institucije Republike Srpske izvršile diskriminaciju".

Pročitajte i ovo: Slučaj Dragičević: Godina i po traganja za istinom

Očekuje da uskoro bude pokrenut isti proces, samo po tužbi Davidove majke, Suzane.

U decembru 2020. godine, Osnovni sud u Banjaluci je presudio u korist aktivistkinja grupe "Pravda za Davida", koje su tužile RS zbog diskriminacije te naredio da im se isplati odštetni zahtjev.

Sud je tada djelimično usvojio tužbeni zahtjev Aleksandre Ninić Vranješ i Sofije Grmuše, konstatovao da je posredstvom MUP-a RS-a postojala neposredna, višestruka i produžena diskriminacija, te zabranio takvo dalje postupanje prema njima.

U slučaju smrti Davida Dragičevića, banjalučko Okružno javno tužilaštvo je podiglo optužnicu za ubistvo protiv nepoznatih izvršilaca.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 14. aprila 2021. kako je donijelo odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrti Davida Dragičevića od banjalučkog Tužilaštva.

Roditelji mladića i grupa "Pravda za Davida" na Trgu Krajine u Banjaluci su od marta 2018. organizovali protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Na banjalučkom Novom groblju je 12. marta 2019. ekshumirano je tijelo Davida Dragičevića, a roditelji su kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima prebacili u austrijski gradić Viner Nojštat, nedaleko od Beča, gdje je ponovo sahranjen 15. marta.

Na taj korak mladićevi roditelji su se odlučili uoči godišnjice Davidovog nestanka i pronalaska tijela, nezadovoljni tokom istrage i brojnim pritiscima te hapšenjima koje su trpili oni i građani koji su ih podržavali.

Okupljanja građana policija je nasilno prekinula i zabranila krajem decembra 2019. godine, a Dragičević je nekoliko dana nakon toga napustio BiH i otišao u Austriju.

On se u oktobru 2021. vratio u BiH.

Vaš browser nepodržava HTML5

Slučaj Dragičević: Tri godine traganja za istinom