McAllister ponovo na čelu Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta

David McAllister (foto arhiv)

Poslanik u Evropskom parlamentu David McAllister u utorak je ponovo izabran za predsjednika Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta (AFET).

McAllister, koji je bio jedini kandidat za tu poziciju, izabran je jednoglasno.

Nakon završetka glasanja je istakao da poslanici svoj mandat počinju u vrijeme rastućih geopolitičkih tenzija i poručio da će tokom rada novi saziv Evropskog parlamenta nastaviti da naglašava značaj neposrednog susjedstva i partnerstva sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Moramo održati jake transatlantske odnose bez obzira ko je u Bijeloj kući nakon januara. Moramo obuzdati agresivnu Rusiju i dodatno povećati humanitarnu, ekonomsku, finansijsku i vojnu podršku Ukrajini na njenom putu ka miru i članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u. Istovremeno, nastavićemo da naglašavamo naše neposredno susjedstvo i naše partnere na Zapadnom Balkanu", rekao je McAllister.

Prošle sedmice, Roberta Metsola iz Malteške konzervativne Nacionalne partije, koja je dio grupe Evropske narodne partije, ponovo je izabrana za šeficu Evropskog parlamenta na mandat od dvije i po godine.

Ovaj deseti sastav Evropskog parlamenta ima 720 mjesta ili 15 više od prethodnog parlamentarnog saziva.

Ukupno 54 posto poslanika je novoizabrano, a 39 posto članova Evropskog parlamenta su žene.

čitajte Von der Leyen dobila novi mandat na čelu Evropske komisije