Darko Šarić iza rešetaka, ostaje tajna odakle je stigao

Vaš browser nepodržava HTML5

Podgorica: Izručenje Darka Šarića

Darko Šarić, koji se predao vlastima Srbije posle četiri godine bekstva, na taj korak odlučio se nakon što se na njegovom lociranju intenzivno radilo devet i po meseci. Posle zajedničke akcije pravosuđa Srbije i Crne Gore prebačen je u Beograd gde ga očekuje suđenje za šverc kokaina.

Najtraženiji narko trafikant u ovom delu sveta na beogradskom aerodromu pojavio se ležerno obučen u belu košulju i farmerke, a snimak na kom ga iz aviona Vlade Srbije sa lisicama na rukama agenti Bezbednosno-informativne agencije obučeni u crna odela vode u službeni džip odmah je obišao svet. Prvo što su novinari pitali specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića bilo je iz koje zemlje je Šarić stigao u Crnu Goru i šta je rekao po dolasku u sud.

„Rekao je ’Dobar dan’. Nemojte očekivati da ćemo dati podatke o metodologiji rada, o načinu na koji smo uspeli da ga lociramo, jer bi na taj način ugrozili mogućnost da dođemo i do preostalih osamnaest begunaca.“

Hapšenje Darka Šarića


Odakle je Šarić došao ostala je tajna, ali su nadležni otkrili da se skrivao u četiri države Južne Amerike. Kada je hapšenje bilo izvesno, kaže ministar pravde Srbije Nikola Selaković, pre mesec i po dana Šarić je preko advokata kontaktirao srpske vlasti.

„Da bi se izbeglo krvoproliće i žrtve, do kojih je prilikom hapšenja moglo da dođe, ponuđena je njegova bezuslovna predaja organima Republike Srbije. Okrivljeni Darko Šarić jedino je tražio da mu se pre dolaska u Srbiju omogući kontakt sa njegovom majkom i sinom.“

Posle polučasovnog susreta sa porodicom na podgoričkom aerodromu Šarić je sproveden u centralu beogradske policije i potom u sud gde mu je određen pritvor od 60 dana. Njegov advokat Radoslav Baćević izjavio je posle saslušanja da je Šarić rekao da se skrivao u Latinskoj Americi i delu Južne Afrike i da se dobrovoljno predao jer veruje da će suđenje biti fer i pravično.

Vanredna sjednica Vlade Srbije

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije, rekao je da je Šarić do Crne Gore stigao „iz treće zemlje“.

„Agenti Republike Srbije i agenti Republike Crne Gore, da ne bi bilo da je neko sam od nekuda dolazio, boravili su na teritoriji trećih zemalja“.

Hapšenje je izvedeno u saradnji ministarstava pravde Srbije i Crne Gore a, pored najmanje 15 evropskih i svetskih službi bezbednosti, u potrazi i lociranju Šarića značajnu ulogu imale su američka agencija za borbu protiv narkotika DEA i obaveštajna agencija CIA.

Najzaslužnija za privođenje Šarića, kako su saopštili predstavnici vlasti u Beogradu, je specijalna grupa Bezbednosno-informativne agencije Srbije od deset ljudi koja je na tome u tajnosti radila od juna 2013. godine kada je formirana.

Teško do statusa svedoka saradnika

Darko Šarić sumnjiči se za šverc skoro šest tona kokaina i da je u Srbiji oprao najmanje 22 miliona evra.

Tužilac Miljko Radisavljević kaže da optuženi sada može da se pojavi na suđenju njegovoj kriminalnoj grupi u Beogradu koje se nastavlja 24. marta.

„Videćemo da li će Darko Šarić eventualno tražiti odlaganje glavnog pretresa radi pripreme odbrane ili će se odmah uključiti u postupak.“

Koliko će na suđenju reći Darko Šarić ostaje da se vidi ali formalno, kao organizator kriminalne grupe, po zakonu ne može da dobije status svedoka saradnika.

O Darku Šariću

Darko Šarić, rođen 21. oktobra 1970, čak šest puta je bio osuđivan presudama Opštinskog suda u Pljevljima zbog pet različitih krivičnih dela, ugrožavanje sigurnosti na radu iz nehata, uništenje aparata u rudnicima ili drugim građevinskim preduzećima, uništenje poslovnih i stambenih prostorija, proneveru i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Šarić je 2005. godine dobio državljanstvo Srbije, srpski pasoš i ličnu kartu, što je, prema najavama srpskih zvaničnika, predmet istrage. OPŠIRNIJE O DARKU ŠARIĆU
Dobrivoje Radovanović, bivši direktor beogradskog Instituta za kriminološka istraživanja, međutim zaključuje da ta opcija nije isključena.

„Saradnički status mogao bi da stekne ukoliko je on samo šraf u makroorganizaciji trgovine narkoticima u Evropi. Ja verujem da on to jeste i da iza njega stoje mnogo jači narko bosovi koji imaju prebivalište u Latinskoj Americi ili Severnoj Americi. Ali da li će Šarić te informacije odavati ili ne zavisi od mnogo čega. Između ostalog i od toga šta mu ova država nudi.“

Iz grupe Darka Šarića u bekstvu je još 15 osumnjičenih za šverc kokaina i troje za pranje novca, a nadležni se nadaju da će sistem koji je srpska tajna služba koristila u lociranju njihovog šefa uskoro dati rezultate i u novim potragama. Specijalna grupa BIA došla je do Šarića tajnom pratnjom, video nadzorom objekata, korišćenjem GPS sredstava, prisluškivanjem i praćenjem komunikacija, tajnim pretresima i angažovanjem saradnika u zemlji i inostranstvu.