EU i Ambasada SAD-a osudili izjavu Darija Kordića, OHR pozvao na otvaranje istrage

Dario Kordić u Zagrebu, Hrvatska, 2017.

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini osudila je kao sramotnu izjavu haškog osuđenika Darija Kordića da se ne kaje zbog svojih postupaka tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Ocijenjeno je da to "pokazuje užasan nedostatak stida i empatije prema svima koje su ubile snage koje je on predvodio tih godina".

Ratni komandant Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u BiH i potpredsjednik bivše takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne Dario Kordić osuđen je pred Haškim tribunalom 2001. godine na 25 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima. Iz zatvora u Gracu u Austriji pušten je sredinom 2014. godine nakon što je izdržao dvije trećine kazne.

I Ambasada Sjedinjenih Država u BiH je poručila da "najoštrije osuđuje užasnu izjavu osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića".

"Njegova spremnost da ponovi svoje gnusne postupke pokazuje da nema kajanja za zločine koje je počinio. S obzirom na ozbiljnost njegovih komentara, nadležne institucije moraju reagovati", navela je Ambasada u poruci na Twitteru.

Šef Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) Christian Schmidt pozvao je Tužilaštvo da otvori istragu u tom predmetu, kao i da se provjeri "postoje li određene posljedice u pogledu presude MKSJ-a (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju) u slučaju Kordić".

"Činjenica da je neka osuđena osoba izdržala kaznu za počinjeni ratni zločin ne znači da je zločin nestao. Ta osoba je i dalje ratni zločinac. Kajanje, žaljenje i oprost su ono što bi trebala tražiti. Ovi komentari Darija Kordića bi se mogli shvatiti kao veličanje i glorifikacija njegovih djela. Veličanje ratnih zločina kažnjivo je zakonom", naveo je Schmidt u saopštenju od 12. juna.

Delegacija Evropske unije u BiH, Ambasada SAD-a i OHR reagovali su na nedavno objavljeni video snimak na kojem ratni zločinac Kordić na pitanje "da li je vrijedilo zatvora i rata" odgovara da bi "sve ponovio" i da "ni sekunde ne bi zamijenio".

Taj video snimak sa izjavom je prenio N1, navodeći da se ne zna kad ni gdje je nastao snimak.

u aprilu ove godine obilježeno Trideset godina od zločina u Ahmićima i Trusini u BiH

Radio Slobodna Evropa nije mogao da potvrdi autentičnost, autora niti lokaciju.

U saopštenju Delegacije EU u BiH naglašava se da su iscrpno dokumentovani i dokazani na sudu ratni zločini nad nedužnim civilima zbog kojih je Kordić bio zatvoren.

"To su utvrđene činjenice. Umjesto da razmišlja o životima koje je svojim djelima uništio i posljedicama koje trpe porodice njegovih žrtava, on je odlučio da daje nečuvene komentare koji glorifikuju njegove postupke i produbljuju traumu svih onih koji su pogođeni ratom", ističe se u saopštenju od 12. juna.

Takvi komentari, dodaju iz EU, drže BiH zarobljenu u prošlosti i svi koji se zalažu za istinu, pravdu i istinsko pomirenje treba da ih treba ih u potpunosti osude.

Kordićeva izjava izazvala je žestoke reakcije u Bosni i Hercegovini.

Pored drugih, iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida zatražili su od predsjednice Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Graciele Santana da "iskoristi sve raspoložive mehanizme" kako bi se zaštitile žrtve i kako bi "zaustavili kulminaciju negiranja i glorifikacije zločina i zločinaca".

"Danas dobijamo i otvorene prijetnje Darija Kordića: da bi sve ponovio. Molimo Vas da razmotrite mogućnost da se Odluka od 14. maja i 6. juna 2014. godine revidira, da se Dario Kordić vrati na izdržavanje kazne od 1/3 za koju je prijevremeno oslobođen", navedeno je u zahtjevu Udruženja od 12. juna.

Na izjavu Kordića su 11. juna, pored ostalih, oštro reagovali i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

RSE/Video, april 2012.

Vaš browser nepodržava HTML5

Pepeo i krv

Hrvatsko narodno vijeće u BiH reagovalo je pozivom političkom vrhu Hrvata u Bosni i Hercegovini da se oglase i ograde od Kordićevih izjava.

"Stidimo se. Užasnuti smo i pogođeni izjavom haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića koji, kako se na snimku objavljenom u javnosti vidi, okružen simpatizerima, poručuje da ne žali zatvora te da bi sve ponovio", navelo je, između ostalog, Hrvatsko narodno vijeće u BiH.

Tužilaštvo BiH potvrdilo je za RSE da je 10. juna primilo i uputilo u dalju proceduru prijavu predsjednika Bosanske stranke (BOSS) Mirnesa Ajanovića protiv Kordića i drugih lica "zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima".

možda vas zanima Reakcije u Hrvatskoj: Kordićeva izjava dokaz da nema ni pokajanja ni katarze

Haški tribunal osudio je Darija Kordića na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u Lašvanskoj dolini, srednja Bosna, tokom rata u BiH 1993. i 1994. godine.

Među zločinima zbog kojih je Kordić osuđen je i zločin u selu Ahmići kod Viteza, gdje su pripadnici HVO-a 16. aprila 1993. godine ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima 32 žene i 11 djece.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti.